Петро Порошенко привітав українців із 1033-ою річницею Хрещення Русі-України (фото, відеозвернення)

Петро Порошенко

Тисяча тридцять три роки тому князь Володимир Великий охрестив наших предків. Вітаю усі українські церкви, чиї корені у єдиному Володимировому хрещенні. Зі святом вас, православні. Зі святом, греко-католики і українські римо-католики. Зі святом, протестанти. Вітаю вірних інших релігій і тих, хто лише шукає дорогу до Бога.

Чин Володимира Святославича означав не лише вибір віри, але й вибір цивілізації. І Україна сьогодні — невід’ємна частина Європи. Так само як і значення Томосу про автокефалію виходить за межі церковних огорож. Не дарма ж мудрі люди назвали його геополітичною катастрофою для Росії.

Слово Боже вперше було принесене на нашу землю Апостолом Андрієм задовго до Володимира рівноапостольного. Так було започатковано зв’язок між народом, якому на горах Київських проповідував Андрій, з його наступниками на престолі Вселенського Патріарха.

Менше місяця відділяє нас від візиту Його Всесвятості Варфоломія, якого у тридцяту річницю Незалежності український народ гостинно зустріне і якому подякує за історичне рішення про надання Томосу. Усі ми тішимося тим, що незалежна Православна Церква України увійшла рівною серед рівних до великої родини Церков-Сестер. Триває і процес її визнання іншими церквами. Він міг би пройти і швидше, якби до цього не була так байдужа теперішня українська влада. Російська дипломатія активно протидіє такому визнанню, а наша умила руки, бо «какая разница» — її головний ідеологічний орієнтир.

Кілька тижнів тому дізнався, що влада продовжила проти мене абсурдну кримінальну справу за зусилля із здобуття Томосу для України. Сприймаю цю хулу як похвалу. А гоніння з боку правоохоронних органів розцінюю як визнання з боку недругів України, що наша команда діяла правильно.

Ще раз вітаю кожного українця в Україні та поза її межами з Днем Хрещення Русі-України та бажаю мати міцну віру в Бога, у перемогу нашої держави та процвітання українського народу.

* * *

Зйомка вітання із Хрещенням Русі-України несподівано зібрала тепле коло однодумців.

Дійсно, Володимирська гірка — місце, яке має особливу енергетику.

Радий був бачити кожного з вас!

 


Хрещення Руси-України було моментом духовного піднесення українського народу – Ростислав Павленко

 

Тисячу років тому Хрещення Русі-України духовно об’єднало український народ із християнськими церквами всього світу. Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Ростислав Павленко в коментарі журналістам.

«Ми маємо пам’ятати, що цей день був днем духовного піднесення, коли тоді український народ – народ Русі став одним цілим. Це справді один із наріжних каменів самоусвідомлення українського народу і державності, якій понад тисячу років. У 1991 році Україна відновила свою державність, і дуже важливо пам’ятати про корені й витоки того, що Київська Русь є основою української державності і народу», – сказав він.

Також народний депутат нагадав, що у 2020 році не проводилися масові заходи через карантинні обмеження. «Цього року ми також бачимо, що Православна Церква України не робила великих звезень і зібрань. Тут зібралися ті, хто прийшов відзначити це свято, триває літургія, людей багато, але дотримується масковий режим, і люди намагаються тримати дистанцію», – сказав він.

Павленко також зазначив, що запланований молебень на відкритому повітрі на Володимирській гірці, задля безпеки вірян.

«Ми зараз святкуємо як автокефальна, незалежна церква, тобто одна з п’ятнадцяти автокефальних церков у православному світі – рівна серед рівних. Майже третина всіх церков визнали Православну церкву України, чекаємо далі приємних новин. Ми маємо усвідомлювати, що набуття церквою вселенського визнання і наступного визнання іншими православними церквами знаменують важливе духовне звільнення нашого народу, коли важливий елемент духовного становлення – церква, яка є із своїми людьми, спільно молиться і працює, щоб суспільство вистояло у всіх випробуваннях, подолало нашестя чужинців, пандемію, соціальні проблеми. Важливо, що церква є визнаною частиною великої православної і християнської сім’ї. Таким чином Україна, як і 1033 роки тому є частиною цього великого гуманістичного світу».

Крім цього, Павленко зазначив, що Росія продовжує використовувати питання віри у гібридній війні проти України.

«Відразу після отримання Томосу близько 700 громад об’єдналися з ПЦУ, вийшли з підпорядкування Московського патріархату. Але процес зупинився і великою мірою через те, що чинна влада, Зеленський і його оточення, не розуміють значення цього питання для духовного розвитку суспільства і національної безпеки України. Бо Російська Федерація продовжує використовувати церкву в гібридній війні проти нашої держави і суспільства. Тому ставлення «какая разница» тут абсолютно неприпустиме», – зазначив народний депутат.

«Ми чули і людей з оточення Зеленського, які дуже агресивно виступають за те, щоб приєднання парафій зупинилося, за підтримку московської церкви, що не потрібно виконувати закон, і щоб московська церква називалася московською. Всі ці речі посилають сигнал на місця, і ми чуємо від громад, що затримується реєстрація статутів, не погоджується уже здійснений перехід, в судах московський патріархат за підтримки, на жаль, влади перешкоджає вільному волевиявленню громад. Тому всі ці проблеми стримують переходи. Але йде процес на покращення. Є рішення Верховного суду, що об’єднавчий собор 15 грудня поставив крапку в створенні ПЦУ, в більшості випадків громади у судах виграють такі справи», – додав Павленко.

«У цей день хочеться звернутися до влади – припиніть чинити спротив, підігрувати московський церкві, російському агресору в питанні духовного поневолення українців, робіть свою роботу, і тоді мрія українських православних про об’єднання в єдиній українській автокефальній помісній церкві справдиться», – резюмував він.

Джерело

Автор