Залізнична маячня Зеленського (відео)

Володимир Омелян

Сьогодні Президент на зустрічі з журналістами вчергове поділився своїми роздумами щодо стану справ на Укрзалізниці.

Минулоріч, у травні 2020 року, на підсумковій річній прес-конференції Президент України розповів, що зустрівся з Наглядовою Радою, ознайомився з планом реформ, у «який не вірить» (молодець, я би теж не повірив!).

На його думку тоді, все було складно з УЗ, бо проблема з тарифами, які слід і не можна підвищувати. Але призначили нового керівника Укрзалізниці, і міністр інфраструктури Криклій, який «90% своєї роботи присвячує УЗ, все зробить правильно… через місяць». І, до речі, на «Крюковці» в 2020 закупимо 100 нових пасажирських вагонів.

 

Минув рік.

За цей час змінилося 5 керівників УЗ, на підході – шостий. Збитки компанії сягнули понад 12 млрд грн. Вантажоперевезення впали через невміння організувати логістику, а не через коронавірус. 100 вагонів від Крюківського заводу не було в 2020, не буде в 2021, дасть Бог, будуть у 2022…

Президент сьогодні затягнув стару-нову пісню з ще похмурішим описом реальності, але не менш радісними обіцянками на майбутнє: «УЗ – банкрут, купа боргів, все погано, але все буде добре… базар-вокзал… Міністр Кубраков все вирішить… я бачив математику».

 

Поясніть цьому Президенту нарешті наступне:

1. Міністр не може нічого вирішити, бо йому заборонено законом втручатися в господарську і операційну діяльність. Втілити якісну реформу може лише фаховий незалежний менеджмент.
2. У 2016-19 рр. ми двічі підняли тариф на вантажні перевезення на понад 30% і залишили низькими ціни на пасажирські перевезення. За час Зеленського вантажні тарифи не чіпали, зате на понад 20% підняли вартість пасажирських перевезень. То, може, у наші часи олігархи були менш впливові і ми їх менше слухалися, ніж Зеленський? Так хто реально займається деолігархизацією?!
3. Без інвестицій держави і місцевих громад у пасажирські залізничні перевезення їх просто не стане, щоби не фантазував Зеленський енд Ко.

І, врешті-решт, відженіть Шефіра і Тимошенка від Укрзалізниці. Бо саме про цю системну корупцію каже Байден, коли Ви питаєте його про НАТО. «Математику» ж Вам показували, Ви точно в курсі! І не займайтеся проджектами!

Коли Українська Правда радісно пише, що УЗ за останні два місяці вийшла на прибутковість у 30-40 млн/місяць, розберіться, за рахунок чого спершу. Спойлер: перевірте, скільки закупівель було здійснено за цей час 😉 . Прибуток у 500 млн грн/рік, коли амортизація компанії понад 90%, не дає можливості фінансувати добудову Дарницького мосту за 1,2 млрд грн. Дуже хочеться піару – за власний кошт. Шефір вже не бідний, може профінансувати!

П.С. І моя персональна порада – приходити «вмазаним» на публічний захід не варто. Дуже помітно.

Автор