Кого «трухануть»?! (роздуми про рейтинг найбільших платників податків)

Микола Ільїнов

Нарешті, я дочекався рейтинг найбільших платників податків в Україні. Очікувано в переліку найбільших платників були всякі: Нафто-Газо-Метало-Горілчано-Тютюново і так далі компанії. За рахунок акцизу, рентної плати, плати за землю та ПДВ вони завжди в лідерах рейтингу. Очікувано покращив своє місце в рейтингу Епіцентр, який піднявся з 30 на 23 місце, та гарний стрибок зробила «Нова Пошта», піднявшись на 19 місце, про що, до речі, співвласник «Нової пошти» написав, мов, якщо б в Україні не платили податки, то у нас вже була би найсильніша економіка в Європі! Ось такий Вам розклад – не плати, і буде все «зашибісь»!

Але мене в цьому рейтингу цікавили два типа компаній. Перші – це наші виробники продуктів харчування. Ми ж з Вами знаємо, що Україна в переліку світових лідерів з виробництва агропродукції?

Угадайте скільки виробників продуктів харчування попали до ТОП-200 найбільших платників податків? Парочка виробників безалкогольних напоїв «Coca Cola» та «Сандора» (PEPSIСO) і ще декілька виробників, я би назвав їх «солодка парочка», бо їх всього ДВА: «РОШЕН» на 75 місці (піднявся за рік з 93-го місяця) та «Вінницька кондитерська фабрика» на 135 місці (вперше попала в перелік ТОП-200). Тобто, як не крути, але ми розуміємо, що це все одна і та же людина. Таке враження, що у нас в країні населення окрім тортів та цукерок нічого не їсть.

Правда, зараз ще вершковим маслом намазує зверху на «Київський торт». Дивно якось, таке враження, що в нас немає Nestle, Світоча, Конті, АВК та інших. Чому «шоколадний барига» платить податки, ми всі знаємо – для популізму. Але в мене запитання: «А де податки від, так званих, «чесних»?!

Але й це не головне, що мене цікавило. Мене цікавило, скільки податків заплатили лідери «Великого будівництва». Як можна побачити з відкритих джерел, за минулий рік 55 млрд гривень «освоїлі» 6 найбільших компаній: “Автомагістраль-південь”, “СУНП “Автострада”, “Техно-буд-центр”, “Онур конструкціон інтернешнл”, “Ростдорстрой” та “ПБС”. Виходить, що в середньому кожна з компаній отримала замовлень на 9,16 млрд гривень. Якщо врахувати такі обов’язкові податки як ПДВ, податок на прибуток 18% (при середньому прибутку 10%) та обов’язкові податки на фонд оплати праці, який складає приблизно 10% всіх витрат, а з цих 10% заплатити ЄСВ – 22%, податок на зарплату18% та військовий збір 1,5%, то виходить, що кожна з компаній в середньому заплатила би 1,8 млрд гривень податків. Це дозволило б кожній з них посісти в цьому рейтингу приблизно 37-38 місце, поруч з «РБ Аваль».

Я подивився всі 200 позицій, весь рейтинг, в який увійшли компанії, які заплатили від 289 млн. гривень і більше, там не було ЖОДНОЇ з вище перелічених. Навіть, якщо б умовний ФОП, якого так всі «хають» за те, що він сплачує дуже мало податків (всього 5% від обороту по рахунку + 22% від «мінімалкі»), отримав замовлення на таку суму, то навіть він заплатив би з цієї суми податків на суму 460 млн гривень і попав би на 120 місце в рейтингу.

Ось така фігня, малята… Отже, якщо виникне питання «як в бюджеті залатати дірку», треба подумати, може ще ФОПів труханути?