Зима прийде – платити будете! (відео)

Володимир Омелян

Уся президентська передвиборча кампанія Зеленського у 2019 році супроводжувалася мега-популістичними гаслами. Від деяких з них Зеленському доводилося відмежовуватися «на марші», деякі спростували його соратники одразу після перемоги, переважну більшість з них намагаються забути.
Це стосується також і тарифів.

Цьому питанню присвячений окремий ролик майбутнього Президента на початку 2019, де він з явною напругою, нічого не розуміючи, але чітко заявляє: монополії – це зло, олігархи – грабіжники, тарифи – зависокі. А, отже – їх треба знизити.

Саме на це чекали після перемоги Зеленського понад 39% виборців.

В червні 2019 р, Андрій Герус, тодішній соратник Зеленського і нинішній голова комітету з питань енергетики і житлово-комунальних послуг Верховної Ради України, з посмішкою на вустах заявив, що «Зеленський жартував про тарифи, що вони зависокі. Жартував про Ротердам +… Прямих обіцянок щось знизити він не давав».

Тоді Зеленському пощастило.

Хвиля загальної надії та низькі ціни на газ на світових ринках через теплу зиму і захід американського зрідженого газу на європейський ринок дозволили проскочити зиму 2019/2020 років, і декому навіть здалося, що Зеленський на шляху до виконання обіцянки, яку він «не давав». Зеленський тоді навіть гучно і щасливо заявляє, що знайдено рішення, як знизити тарифи удвічі наступної, цієї зими.

Щоправда, не обійшлося без казусів. 30 листопада 2019 Офіс президента згадує, що ціни на газ-то знизилися (через падіння світових цін, а не будь-які дії уЗеленських), а от тарифи на комунальні послуги – ні. Збирається дивна нарада в ОПУ, де нервово-позитивний Гончарук обіцяє все «відхараводити» шляхом зміни у нормативно-правові акти. Криво-косо, але проходимо зиму.

А далі почалися проблеми.

Якщо Нафтогазу ще вдається якось просуватися шляхом реформ, перейти у формат можливості обрання персонального постачальника газу для побутових споживачів і започаткувати ринкову конкуренцію, то на ринку електроенергії розпочинається «битва титанів» між зеленою, атомною, тепловою генерацією, бажанням купити дешево/продати дорого.

У підсумку, традиційно, у найбільших збитках державний «Енергоатом» і платники податків. Ці втрати сягають десятків мільярдів гривень, щоправда, втратили не всі, дехто «знайшов».

Основні фонди зношені, «зелений тариф» так і не привели до обґрунтованого, над майбутнім АЕС ніхто серйозно не думає і, відповідно, потужних інвестицій в найдешевшого виробника електроенергії ніхто не планує. Єдиним можливим виходом з цієї ситуації є поступове підвищення ціни на електроенергію для населення. Бо для промисловості вони й так вже сягнули рівня країн ЄС, за окремими винятками для «везунчиків», які змогли домовитися з владою.

Незважаючи на запевнення Мінсоц, що дане підвищення ціни на електрику не торкнеться найбідніших, і їм все компенсують з субсидій, це брехня. У підписаному Президентом державному бюджеті на 2021 рік не передбачено збільшення субсидій на зростання вартості електроенергії. А отже доведеться корегувати і так куций бюджет. А платіжки прийдуть вже за січень…

І є факт: з 1 січня 2021 ціна перших 100 кВт-год для усіх зросте з 90 коп до 1 грн 68 коп.
Вже сьогодні її вартість понад 3 грн (враховуючи доставку і т.д.), і навіть збільшена ціна не покриватиме собівартості. А отже, ціна зростатиме далі.

Підвищення у 2020 році не оминуло і ринок газу. З 24 листопада по 24 грудня на європейських хабах газ здорожчав на близько 26%. Спершу в Україні в жовтні піднято на 24% ціну газу для виробників тепла, що напряму впливає на споживача. Потім у грудні ціна виросла ще на 13,5 %. Ріст вартості газу у січні спрогнозувати теж не складно.

24 грудня Нацкомісія з тарифів підвищила тарифи на виробництво теплоенергії для населення, бюджетних та релігійних організацій й інших споживачів на 2021 рік для 23 ТЕЦ і когенераційних установок. Найменше підвищений тариф для Дніпровської ТЕЦ (5,5%), найбільше – для ТОВ “Євро-реконструкція” (на 49,7%).

Про підвищення цін на холодну воду навіть писати не хочу. Лишень нагадаю, що в травні 2020 р. компанія Коломойського остаточно змонополізувала виробництво хлору для знезараження води в Україні.

Як повідомляє Держстат, вартість комунальних послуг для українців у 2020 зросла на 57%.

Що мав робити Зеленський і його уряди в цій ситуації?

Бути щирими, зруйнувати корупційний зв’язок між державою і монополіями. Як він сам це називав: «держава – мама монополій».
Знищити корупційні схеми, які щороку в сфері енергетики завдають збитків на десятки мільярдів гривень. Звільнені кошти спрямувати на модернізацію. Ефективно використовувати для цього існуючі кредитні лінії та залучати нові.
Забезпечити ріст економіки і добробуту населення, щоб комунальні послуги не з’їдали третину/половину сімейного бюджету, а були не більше 10-20%.
Пояснити і показати людям, що ріст тарифів неминучий, але влада зробила все для того, щоб ціноутворення було прозорим і справедливим, а населення заможним.
Але цього всього зроблено не було.

В часи кризи і безробіття Уряд просто тупо піднімає тарифи на усе.
І розповідає, що «ми підвищили мінімалку». Від того, що підвищили мінімалку, грошей в країні більше не стало. Це, в кращому випадку, вихід з часткової тіні тих, хто доплачує в конвертах (слуг народу це не стосується, вони свої конверти і так декларувати не збиралися).

А що робити тим мільйонам, які зараз без роботи?

Тим ФОПам, які спершу уряд знищив безглуздими карантинами, видав разово по 8 000 грн і тепер сказав – Плати!
Незахищеним верствам населення можна буде оплачувати комуналку відеороликами Зеленського від 2019 року?!
А тим, яким держава просто не виплачує заробітну плату? Нагадаю, саме Уряди Зеленського встановили рекорди десятиліття за заборгованістю з заробітної плати.


Андрій Смолій

«Кінець епохи бідності» Зеленського перетворився на трагедію для більшості українців. Тепер всю країну видоять так, як не осмілювався навіть Янукович.

З 1 січня:

❎Електроенергія +70-80%. (З 0.90 грн/кВтгод до 1,68).
❎Газ/опалення +14%. (Починаючи з вересня майже подвійне підвищення). До 10 тисяч грн за 1 тис кубів.
❎Мобільний зв‘язок та інтернет +10-20%.

Також ми повинні розуміти, що все це потягне за собою ПІДВИЩЕННЯ цін на продукти харчування, орендну плату, надання послуг, а комуналка зростатиме шаленими темпами. Платитимуть всі. Крім олігархів та оточення Зеленського, яким такі підвищення як «море по коліна».

Зате, з 1 січня Офіс президента отримає на 300 мільйонів гривень більше на свою діяльність. Офіс 200% свого генпрокурора на 2 млрд більше, аналогічно ДБР та інші репресивні органи. Хто ж буде бігати за опозицією та військовими?

Отак, Зима прийде – платити будете!
Новий лозунг збанкрутілої ЗеКоманди.


Mason Lemberg

Якщо й дивлюся новини по телевізору, то дивлюся їх на пінчуковських каналах. Дуже цікаві новини там. Кожного дня якусь політичну подію там ОБОВ’ЯЗКОВО коментує представник Голосу. Перед виборами там взагалі ще й сюжети були, що зробив Голос. Але то таке. Я не про те, як Голос бореться з олігархами, і як Пінчук не має до них відношення.

Я про ту ж тему тарифів на електроенергію, які Зеленський і його камарілья збільшили з 0,90 до 1,68 грн, вдаривши якраз по найбіднішій частині народонаселення.

Цю подію запхали десь майже в кінець новин на ICTV і подавали таким чином:

– тарифи збільшились несуттєво;
– збільшились виключно для розвитку енергетики, яка тепер отримає додатковий мільярд в місяць;
– збільшились для того, щоб не було суттєвого збільшення (АХАХАХА).

Ах минули ті часи, коли ICTV з відомим експертом їздили в Роттердам і шукали там в порту вугілля, накрите українським прапором. І не знайшли.

Але якщо серйозно, то це таки не смішно.

Вони руйнували і вбивали країну своєю брехнею, 3 роки розказуючи про Роттердам+, на якому на сотні мільярдів доларів наживається Порошенко з Ахметовим. Уй*бок Ситник відкривав провадження з цього приводу. При цьому за ті 3 роки тарифи на електроенергію не виросли ні на одну копійку.

А тепер тарифи для бідної категорії людей зросли майже в 2 рази, а то виявляється не Зеленський з Ахметовим наживаються, не сотні мільярдів доларів в кишені кладуть, а просто для розвитку енергетики, а здорожчання тарифів для запобігання здорожчання.

Ну і підсумовуючи: не дивуйтесь, що це лайно стрибає на Порошенка, вимагаючи йти на пенсію. Олігархи реально тримаються за клоуна, який дозволяє їм робити все, що вони хочуть. А натомість їхні собачки гавкають на патріотів і розказують, як здорожчання запобігає здорожчанню, і як додаткові гроші з кишень найбідніших українців підуть виключно на розвиток енергетики.

І на сам кінець експерта вам. В цьому передвиборному пропагандистському ролику Володимир Олександрович вустами експерта розказував, як вони знизять ціну на електроенергію на 30%.

 

Постер © GONI Мемаси

Автор