Костянтин Єлісєєв: Дипломатія Зеленського опинилася у новій реальності боротьби за довіру міжнародної спільноти

Влада Зеленського по суті зупинила рух України до НАТО

Поки влада Зеленського розповідає про особливий шлях України до НАТО, замість реальної роботи над інтеграцією, Грузія поступово наближається до отримання ПДЧ. Про це заявив дипломат, радник п’ятого Президента України Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв у колонці «Дипломатія Зеленського у листопаді: плюси та мінуси» виданню «НВ».

«Останній день листопада на дипломатичній ниві ознаменувався справжнім інформаційним вибухом щодо осяжних перспектив отримання Грузією Плану дій щодо членства в НАТО. Ця новина стала гучним ляпасом невиразній дипломатії Зеленського на євроатлантичному напрямку, яку послідовно й самовіддано пропагували і нав’язували українському суспільству з усіх ключових кабінетів влади. Міф про власний шлях України до членства в НАТО без ПДЧ та про нібито недоречність стукатись у зачинені двері фактично розвіявся на фоні очікуваних успіхів системної, професійної, відданої роботи грузинської дипломатії», – зазначив він.

Крім цього дипломат наголосив, що влада Зеленського по суті зупинила рух України до НАТО.

«Незважаючи на залучення України до Програми розширених можливостей НАТО, президент Зеленський і його команда фактично загальмували системний рух країни до Альянсу, замінюючи здійснення реальних стратегічних кроків на організаційну метушню, відмовляючись від наполягань на отриманні ПДЧ чи-то з браку власної відданості євроатлантичному курсу (коли в офіційних виступах рідко лунає якась згадка про НАТО, до призначення посла України при НАТО півтора роки не доходять руки, а на зустріч з очільником НАТО не вистачає часу під час візиту до Брюсселя), чи-то з небажання робити все так як робив п’ятий Президент (у якого пунктик про отримання ПДЧ в НАТО був серед маст-хев у всіх без виключення контактах з лідерами демократичного світу), чи-то з намірів запакетити ПДЧ у домовленостях з Кремлем», – зазначив він.

«Як результат, зруйновано перспективу більш легкого «пакетного» вирішення за участю України і Грузії цього складного геополітичного завдання. Але є й певний позитив, бо зникають аргументи, що наявність тимчасово окупованих територій є перешкодою для руху до НАТО», – резюмував Єлісєєв.

Джерело

 

Криза довіри з боку міжнародних фінансових інституцій особисто до Зеленського і до влади загалом поглиблюється

У Зеленського намагаються нав’язати суспільству думку про нормальні стосунки з МВФ, однак це не відповідає дійсності – Фонд чітко заявляє про невиконання Україною зобов’язань. Тож недовіра до влади Зеленського стає дедалі глибшою. Про це написав голова ГО «Центр нових рішень», Надзвичайний та Повноважний Посол, дипломатичний радник Президента України (2015−2019) Костянтин Єлісєєв у колонці для видання НВ.

«Відносини з МВФ все більше нагадують гру «вірю — не вірю». Українська влада намагається нав’язати міф про позитивну співпрацю і впродовж листопада суспільство неодноразово чуло, що домовленості з МВФ майже досягнуті і ось-ось приїде місія», – зауважив дипломат.

Він зазначив, що натомість до Вашингтону терміново відряджається делегація на чолі з керівником НБУ, а президент України проводить телефонну розмову з директором-розпорядником МВФ і намагається переконати продовжити співпрацю.

«За результатами стало зрозуміло, що чари Зеленського не подіяли, а очільниця МВФ чітко вказала на питання, які є критичними для подальшої співпраці: незалежність НБУ, антикорупційна політика, кримінальне розслідування шахрайств колишніх власників ПриватБанку», – констатував Єлісєєв.

«Хоча місяць завершується на позитивній ноті погодженням з МВФ показників держбюджету на 2021 рік, основні системні питання залишаються невирішеними. І головне — поглиблюється криза довіри з боку міжнародних фінансових інституцій як особисто до президента Зеленського, так і до української влади в цілому», – зазначив він.

Також, за словами дипломата, визначальним чинником дипломатії Зеленського стане увага до ситуації у США.

«Контури нової команди Байдена вже вимальовуються і на момент інавгурації у січні Білий дім почне діяти без розкачки. Цей факт мав би мобілізувати українську команду до дій з вибудовування кола контактів у Вашингтоні. Це той момент, коли безініціативність та пасивність можуть зіграти з Україною злий жарт на всю каденцію нового очільника Білого дому. Явно не на користь налагодженню контактів з переможцями виборів грає несподіване поспішне рішення замінити високопрофесійного посла України у США», – переконаний Єлісєєв.

Джерело

Повну версію читайте на nv.ua