Про «велике крадівництво» узнає весь світ

Володимир Омелян

У 2015 році ми запустили CoST Ukraine.

Це добровільна ініціатива широкого кола зацікавлених сторін – CoST (Construction Sector Transparency Initiative) із секретаріатом у м.Лондоні (Велика Британія), призначена для забезпечення прозорості та підзвітності будівництва, яке здійснюється за рахунок публічних коштів. Ініціатива об’єднує представників влади, громадськості та бізнесу. Даний проект фінансується ООН, урядами Великої Британії, Південної Кореї і США.

Сьогодні вони роблять власну презентацію аналізу «Великого Будівництва» за 2020 рік у сегменті ремонту автошляхів.

71% усіх дорожніх робіт – це поточний середній ремонт. У порівнянні з 2019 роком вартість такого ремонту здорожчала на 91%, фактично удвічі!

Нагадаю, цьогоріч бітум на світових ринках подешевшав на 40%, а його вартість – близько 60% вартості асфальтобетонної дороги. Навіть за рахунок цього можна було показати здешевлення мінімум на 20%.
Але жадібність веде до бідності…

У 2020 році було проведено лише 14,35 км нового будівництва, 77,29 км реконструкції, 449,7 км капітального ремонту. Скільки автошляхів здано в експлуатацію в 2020 – досі не знає ніхто. Вірніше, знають, але не кажуть.
Підозрюю, що їх в рази менше за «оновлені 3926 км» без узбіч, розмітки і т.д.

 

 

І, окремо, щодо прозорості розподілу коштів: у 2020 році найбільше грошей отримала Дніпропетровська область, близько 9 млрд грн. Це 10% фінансування усієї України. Єдине логічне пояснення – це мала батьківщина маленького президента.

Сподіваюся, цей звіт буде розміщено в публічному доступі.

У мене все.

П.С. Вітаю, у неофіційному «списку Форбс» на одного доларового мільярдера і декількох гривневих стане більше.
Всі решта українців стали ще біднішими.

Автор