Нація та держава

Іван Хомяк

Нація ніколи не матиме успіху без поваги до власної держави. Держава не матиме успіху без абсолютизованої поваги до закону. Успіх не з’явиться без готовності чимось жертвувати.

Перш, ніж намагатися ставити за контрприклад Майдан, звернімося до Конституції. Майдан – це була законна акція зі збереження державного ладу.

Наведу приклад. Якщо ви бачите на вулиці, що когось б’ють і грабують, то маєте право грабіжника бемкнути в голову? За законом (презумпція невинуватості) він ще навіть не злочинець (не грабіжник). Тобто де юре нібито він ще навіть не винний. То що, ви вдарили невинного? То що, потрібно чекати рішення суду, а потім йому перешкоджати? Ні. Закон передбачає дію в момент можливого злочину. Однак, обов’язковим є наступний процес встановлення, чи дійсно це був грабіж, і чи дійсно ваші дії були виправдані. Іншого алгоритму не придумали.

Тому якби з кодлом Януковича ми намагалися боротися через суди в момент здійснення їхнього злочину, то порушили б встановлену законом процедуру. І слід визнати, що наступним кроком має бути не лише встановлення злочинності Януковича і Ко, а й юридична оцінка наших дій. Цього не слід боятися, бо наші дії виправдані як Конституцією, так і підзаконними актами, в тому числі ККУ.

Як підсумок, справжній націоналіст ставить збереження національної держави понад усе, і тому ставить повагу до закону вище відданості партії та передвиборчих інтересів. Справжній націоналіст ніколи не завдасть навіть ймовірної шкоди державі, аби лише із опозиції прийти до влади. А те, що зверху цього, то з-за поребрика.

 

Автор