А зараз нас будуть бити…

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Не знаю, чи помітили ви, але після провалу винесення запобіжного заходу Петру Порошенку у Печерському суді коменти під постами стали помалу нагадувати весну 2019 р. Різко побільшало коментаторів або зелених як трава біля хати, або таких що повторюють: «Та 73% нічого не зрозуміють, вони – …!» (далі набір епітетів про їхні інтелектуальні здібності). Все це збіглося з пожвавленням в реальному світі.

Нардеп Верещук на прямому ефірі повторила побрехеньку прес-секретаря Путіна, ніби Порошенко вітав Путіна з Днем Росії. Потім вилізла чергова серія «Плівок Деркача». Характерно, що ніхто навіть не намагався надати якісь докази цих тверджень, натомість сказилися всі лідери думок, помічені в симпатіях до ЗЕкоманди та у ненависті до Порошенка. Аби єдиним хором співали водночас Дубінський, Володимир Бойко (журналіст), Портнов та Тетяна Монтян (медіа-адвокатесса) та ще й синхронно з каналами та сайтами Медведчука – такого не було вже давно. Очевидно, задача ставилася не переконати, а вдувати брехню громадянам раз за разом, аби брехня перетворилася на догму. Але чому?

Та тому що людина, схильна сприймати інформацію критично, і так збагне, що і від заяв Верещук, і від «плівок» смердить. Достовірність «плівок» за нинішніх технологій така сама, як у напису на паркані, а нардеп Верещук просто вперто обходить той факт, що заява Пєскова була зразу заперечена прес-секретарем президента Порошенка. Водночас стає все більш очевидно, намір посадити Порошенка сиплеться як хитких сарай. Самі працівники спецслужб намагаються уникнути участі у цих справах або відверто заявляють про тиск згори – як керівник слідчого відділу центрального апарату ДБР Олег Корецький. Далі буде тільки гірше.

Ще – тому, що попередня брехня про Порошенка і його команду так само розвалюється. Подільський районний суд Києва щойно визнав, що серія передач проекту «Бігус-інфо» про «свинарчуків» не відповідає дійсності, простіше, що українців руками Бігуса обдурили. На тлі 260 тис. т. нафти, які «Укрнафта» продала компаніям Коломойського по ціні $18 за барель (при ринковій ціні – $40), тобто уже зі збитком держави у 1,3 мільярди грн (а соляру з цієї нафти продадуть як раз ЗСУ), виникає питання – і хто ж тут мародери?

До цього – «Роттердам+», який команді Порошенка ставили у провину кілька років поспіль і за яким щойно почали закуповувати вугілля на «Центренерго», бо дешевше ніяк. Отут витікає і третя причина пожвавлення.

У Петра Порошенка і його політсили зростає рейтинг. Це означає, що українці починають масово про щось здогадуватися. Це означає, що байки про «обікрав українців Роттердамом» та про «убив брата» уже перестають діяти. Так спільними зусиллями російських ЗМІ, медіа-ресурсів концерну «Приват» та штабів політичних противників Петра Порошенка вдалося обдурити критичну масу українців. Але полуда спадає з очей.

А значить, треба придумувати нові й нові «жахи», а разом з ними давити самих прибічників Порошенка на соцмережах. Тому від’їхали у бан двоє авторів сторінки «А що там у ЄС?». Тому увалили сторінку Дмитра Чекалкіна. Тому в коментах до болі знайоме пожвавлення «коментаторів з однаковими тезами». А тез практично дві. Або «Порошенко – ворог роду людського». Або «73% – ідіоти». Однаково небезпечні обидві. І якщо з першою все зрозуміло, то на тезі про «73%» зупинюся окремо.

Нема і не було ніколи ніяких 73% – було 32% населення України, згідно з чисельністю населення за Держстатом. Вони і ті, хто на вибори тоді не прийшов взагалі (біля 23,6 мільйонів осіб), – це наш фронт робіт. Або ми їх переконаємо, і Україна повернеться на рейки реформ, або ні. Так от кращий спосіб зробити так, аби ми їх усіх не переконали, – це знову і знову роздувати ворожнечу. Розпалювати у нас злість до них. Аби ми знову й знову звинувачували, забуваючи, що всі ми – в одному човні. Зростання рейтингу Порошенка доводить – помалу, але нам вдається достукуватися до вчорашніх опонентів.

Звідти зростання активності зелених. Так, зараз нас будуть бити – жорстко і безжально, як весною 2019-го. Але.

Хіба нам уперше?


Костюк Олександр

Отже, виявилося брехнею:

– крики про неймовірне збагачення Порошенка;
– «офшори» Порошенка з нулем на рахунку;
– підлі розмови про те, що «війна продовжується, бо це вигідно Порошенку» і «нада просто пєрєстать стрєлять»;
– розвалилася справа Гладковських (привіт кремлівським нацжонам);
– розвалилася справа з бронежилетами;
– Ротердам+ виявився правильною, економічно виправданою формулою, без якої «посипалася» вугільна галузь (привіт дівчинці легкої поведінки Герусу та іншим борцунам);
– в справі по «Кузні на Рибальському» не виявили порушень.

Все це і багато іншого виявилося банальною і підлою брехнею.

Так само брехнею рано чи пізно виявляться і «плівки Деркача», і маніпуляції про «Порошенко і Зеленський одінаковиє», і весь інший бруд, згенерований луб’янкою чи прихвоснями коломойських-фірташей. Все те, з чим зараз продовжують носитися платні «експерти», «політологи», «журналісти» та «націоналісти». І що продовжує в’яло жувати стадо покірних дурників.

Натомість правдою виявилося:

– зменшення статків Порошенка на 40% протягом каденції;
– 1,5 млрд гривень власних коштів, витрачених на армію та благочинність;
– зростання ВВП, мінімальної заробітної плати та пенсії у 2016-19 роках;
– зростання витрат на оборону з 19 млрд у 2013-му до 210 млрд у 2019-му;
– українці з совєцьких кріпаків стали вільними людьми вільного світу завдяки безвізовому режиму;
– українці отримали ПРАВО молитися в українській національній церкві.

І ще дуже багато чого є і назавжди залишиться в історії України. Правдою.

Отже з цього маємо два висновки:

1. Зелена влада прийшла до влади на тотальній брехні та ігноруванні очевидної правди. А те, що базується на брехні, ніколи не породить нічого доброго.

2. Ми ЗОБОВ’ЯЗАНІ мати гарну пам’ять. Ми маємо пам’ятати кожного брехливого експерта, журналіста, політолога чи націоналіста. А це дуже просто: досить лише підняти їх дописи, статті чи інтерв’ю до березня 2019 року. Про Ротердам+. Про неймовірне збагачення. Про голі-босі. Про Іловайськ. Про бронежилети. Про пів-вареника. Про «хужє нє будєт». Про «нового нашєго Рєйгана». Кожен, хто долучився до поширення цієї брехні та маніпуляцій, вибачте, ви*бав козу. Інакше, на жаль, не скажеш. Вони втратили репутацію. Ці продажні люди не мають права називатись експертом, політологом, журналістом, націоналістом. А ми не маємо права їм це пробачити, прочитавши один-два «правильних», «опозиційних» дописа.

Рукописи не горять. Вважаю, цю роботу необхідно зробити. Підняти всі виступи та дописи Бутусових, Берез, Дроздових, Томенок, Фесенок, Золотарьових, Кошулінських, Білецьких та їм подібних, які зараз знову пнуться в «лідери опозиції». Інакше вони знову будуть брехати. І ми з цієї брехні не виберемося ніколи.

Автор