«Руки геть від Мови!» – біля Верховної Ради проходить акція на підтримку державної мови (фото, відео)

Ми зупинимо будь-які спроби реваншу і русифікації – біля Верховної Ради проходить акція на підтримку державної мови

 

Знову українці вийшли під стіни Верховної Ради як у 2012-му році, але з того моменту Україна змінилася і ніхто не дозволить зазіхати на мову. На цьому наголошують учасники акції протесту біля парламенту.

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович виступаючи на мітингу наголосив, що Росія маніпулює мовним питанням і використовує його проти українців.

«Ми стали сильнішими. Ми ті, хто минулого року ухвалили закон про функціонування української мови як державної. І ми не дамо скасувати цей закон, який є одним з найважливіших здобутків останніх п’яти років. Ми зупинимо будь-які спроби реваншу і русифікації», – наголосив він.

 

«Без української мови держави не побудуєш, саме тому поляки мають польську мову як державну, угорці – угорську, а росіяни взагалі всі мови забороняють і закрили останню українську бібліотеку. Ми так діяти не будемо. Ми дбаємо про національні меншини, ми захистимо кожну мову меншин, але ми зробимо так, щоб українська мова в українській державі вживалася на кожній вулиці, в кожній школі, в кожному магазині і у Львові, і в Харкові, і в Донецьку, і Луганську, і в Одесі. Тому що це наша мова, це наша держава і це наше майбутнє», – сказав народний депутат Микола Княжицький.

 

«Ніхто не забороняє в нашій країні російську. Але державна має бути тільки українська. Кожна українська дитина, кожен школяр має мати рівні права, вивчити українську, щоб вступити в найкращі українські університети, щоб мати право бути найкращими українськими держслужбовцями. Українські діти мають знати українську мову, а українським дорослим соромно її не знати», – наголосила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«Коли ми йшли на вибори, ми попереджали що ці так звані «нові обличчя» будуть робити ревізію і віри, і армії, і мови. Дехто говорив – та подивіться – це нові люди, це вітер змін. Я сказав тоді – якщо це вітер змін, то чому від нього так смердить «русским духом»? І сьогодні ми бачимо, яка насправді їхня ціль. Ми їх попереджали – не чіпайте мову, бо земля під вами горітиме», – наголосив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Андрій Парубій.

«Батьки-засновники і ті, хто творили Декларацію про державний суверенітет, розуміли, що мова – це питання не тільки гуманітарне, це питання не тільки спілкування. Мова – це також питання безпеки й існування української нації. Бо де є українська мова – там є Україна. Де немає української мови – там ми бачимо наступ російських окупантів, ми бачимо вбивство наших воїнів на передовій», – додав він.

Народна депутатка фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар наголосила, що команда п’ятого Президента Петра Порошенка створила український інформаційний простір.

«Ми заборонили російські телеканали. Ми творимо свій український інформаційний простір. Так, у нас багато гібридів, які за російські гроші створюють російські телеканали, але і цього ми позбудемось. Ми ввели квоту російської мови – 25%. Ми зробили закони, які дозволили в Україні знімати українське кіно і побачили українських «Кіборгів» українською мовою. За п’ять років ми показали, що наша культура – частина європейської культури», – підкреслила вона.

«Перехід на українську мову для мене був усвідомленим кроком. Кожному хто сьогодні боїться переходити на українську, хочу сказати – це не страшно вивчити українську мову і почати нею говорити», – закликав народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир Ар’єв.

«Чим більше ми будемо говорити українською, тим більшим буде це провалля між окупантами і вільним світом. І ми зобов’язані збільшити це провалля. Ніколи не давайте можливості зневажати українську – завжди ставайте на її захист», – додав він.

Народна депутатка фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз закликала учасників акції завжди пам’ятати про Героїв, які захищають Україну і вшанувати хвилиною мовчання загиблих військових.

«Ми завжди будемо пам’ятати кожного хто віддав життя за цю державу, її незалежність, українську мову, за наш суверенітет. Тому що завдяки ним ми сьогодні є», – сказала вона.

«Українська мова є одним зі стовпів нашої незалежності. Ось ці «Слуги» не знаю навіть якого народу, насправді прислужники Кремля, але ми виправимо цю помилку», – додала Фріз.

«Ці народні депутати від монобільшості, які хочуть руйнувати мову, вони смішні. Ми з вами в цьому теж маємо силу, бо їм не вдасться зруйнувати мову, тому що це те саме, що заборонити схід сонця. Ми вже перемогли, а вони вже програли, тому що ми протягом останніх п’яти років зуміли ухвалити закон про державну мову, про освіту, в якому відвели належне місце державній мові. Разом ми довели, що всі кпини стосовно провінційності української мови нас не бентежать. Бо мова – це основа держави», – сказала народна депутатка фракції «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

 

Джерело

 

Андрій Парубій: Де є українська мова – там є Україна

 

Влада Зеленського хоче влаштувати ревізію української мови, але свідомі українці цього не дозволять. Про це заявив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Андрій Парубій під час акції проти русифікації освіти біля Верховної Ради.

«Чи могли ми уявити, що мине трошки більше року, і нам доведеться збиратися тут, щоб захищати українську мову?» – запитав він.

«Коли ми йшли на вибори, ми попереджали що ці так звані «нові обличчя» будуть робити ревізію і віри, і армії, і мови. Дехто говорив – та подивіться – це нові люди, це вітер змін. Я сказав тоді – якщо це вітер змін, то чому від нього так смердить «русским духом»? І сьогодні ми бачимо, яка насправді їхня ціль. Ми їх попереджали – не чіпайте мову, бо земля під вами горітиме», – наголосив Парубій.

Андрій Парубій наголосив, що засновники Української держави розуміли значення мови як гарантії національної безпеки.

«Сьогодні 16 липня – 30-та річниця проголошення Декларації про державний суверенітет, в якій було чітко сказано, що українська держава має обов’язок розвитку української мови, функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя», – сказав народний депутат.

«Батьки-засновники і ті, хто творили Декларацію, розуміли, що мова – це питання не тільки гуманітарне, це питання не тільки спілкування. Мова – це також питання безпеки й існування української нації. Бо де є українська мова – там є Україна. Де немає української мови – там ми бачимо наступ російських окупантів, ми бачимо вбивство наших воїнів на передовій», – підкреслив Андрій Парубій.

Джерело

 

Ірина Геращенко: Мовне питання – це мічена кремлівська карта, яку дістають перед виборами і збурюють суспільство

 

Армія, мова, віра – це не гасла, це фундамент української держави. Про це під час акції проти русифікації освіти заявила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«Ми пишаємося тим, що це були не наші передвиборчі гасла, як намагаються сказати «Слуги». Це був звіт про те, що вдалося зробити цій команді разом з Петром Порошенком у 2014-2019 роках. Коли разом з вами, з волонтерами, з українською громадою, з ветеранами ми відродили українську армію і крок за кроком звільняли українську землю. Коли разом з вами ми сказала «ні» «русскому миру», в тому числі в питанні віри», – наголосила Ірина Геращенко.

«Одним з найкращих вчителів української для всієї країни був український президент Віктор Ющенко, який дуже багато зробив, і я пишаюся, що в нашій команді сьогодні так багато людей, з якими ми тоді працювали разом для того, щоб Україна відчула себе Україною», – зазначила Геращенко.

«Але найбільше для цього зробив кожен з вас, хто сьогодні усвідомлює, яка важлива мова. І наша команда – спікер Андрій Парубій і президент Порошенко. Цей закон підписав президент Порошенко вже після виборів для того, щоб показати, що ми поставимо червоні рубежі кожному, хто сміє переступити в питаннях армії, мови і віри», – нагадала співголова фракції «Європейська Солідарність».

«Для них це політиканство, це мічена червона кремлівська карта, щоб дістати перед виборами, вкинути і колотити суспільство», – переконана Геращенко.

«Ніхто не забороняє в нашій країні російську. Але державна має бути тільки українська. Кожна українська дитина, кожен школяр має мати рівні права, вивчити українську, щоб вступити в найкращі українські університети, щоб мати право бути найкращими українськими держслужбовцями. Українські діти мають знати українську мову, а українським дорослим соромно її не знати”, – наголошує Ірина Геращенко.

Джерело

 

Ми не допустимо розгляду антиукраїнського закону – виступ Андрія Парубія з трибуни Верховної Ради

 

Від «Європейської Солідарності» хочу всіх привітати з 30-ю річницею Декларації про державний суверенітет України. Це визначна подія, яку сьогодні ми будемо відзначати тут в залі, але Декларація – це не тільки назва. Декларація це також і зміст.

Я хочу нагадати, як звучало в нашій Декларації питання про українську традицію, про українську мову. Там зазначалося, що українська держава забезпечує національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості і традицій, функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя.

Відроджуючи українську державу, одним з ключових питань був захист української мови. І є величезним цинізмом, що в цей день, коли ми відзначаємо 30-ту річницю Декларації, було заплановано розгляд законопроекту, який має на меті знищення закону про українську мову.

Більше того, і знищення закону про освіту, бо одночасно законом 2362 наноситься удар і по закону про освіту, і по закону про мову. Це відбувається тут, в українському парламенті в той час, коли Україна захищає свої рубежі від російського агресора.

Я хочу чітко наголосити: не від «тієї сторони», як говорить президент Зеленський, а від російського агресора. І пора навчитися називати агресора агресором.

Для нас, усіх українців, українська мова – не тільки питання гуманітарне, не тільки питання культури, це питання безпеки. Ми знаємо: де є українська мова, там є Україна. Бо ми розуміємо, що захищаючи українську державу на передовій, ми захищаємо також і українську мову.

Сьогодні під стінами Верховної Ради України зібрались тисячі і тисячі українців для того, щоб підтримати українську мову. Вони приїхали з усіх регіонів, бо вони знають – мова єднає.

Вони тут сьогодні з нами, щоб не допустити розгляду законопроекту по знищенню української мови. Я хочу наголосити – «Європейська Солідарність», інші українські сили в парламенті – ми зробимо все можливе, щоб не допустити ні сьогодні, ні завтра розглядати цей законопроект.

А Голову Верховної Ради України і фракцію «Слуга народу» я закликаю зняти його з розгляду. Не розколювати українське суспільство, бо мова єднає.

Джерело

 

Петро Порошенко: Бездарна влада антиукраїнців дістає з-під сукна «мовне питання», щоб показати свою відданість Кремлю

 

Декларація про державний суверенітет України, ухвалена 30 років тому, стала дорожньою картою геополітичної катастрофи Путіна. Саме тому «п’ята колона» Кремля намагається розхитати підвалини української державності і атакує державну мову. Про це під час акції проти русифікації освіти на площі Конституції біля Верховної Ради заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він привітав всіх з річницею Декларації про державний суверенітет України і подякував за активну проукраїнську позицію.

«30 років тому 16 липня 1990 року в цій будівлі Верховної Ради України була підписана і прийнята Декларація про державний суверенітет. Це не просто нормативний законодавчий акт. Це дорожня карта геополітичної катастрофи Путіна ХХ сторіччя. Це дзвони руйнації Радянського Союзу і дзвони відновлення державності України. Це величезний символ для всього українства», – наголосив Порошенко.

«Я дякую кожному з вас, хто прийшов на майдан Конституції для того, щоб не просто святкувати, а боронити Українську державу. Бо не тільки наші воїни на фронті, віддаючи життя, боронять українську землю. Тут ми з вами кожен день і кожну годину маємо захищати українську державу», – зазначив п’ятий Президент.

«П’ята колона» Кремля, представники якої засіли в тому числі в цій залі, також дуже добре розуміються на символізмі. Саме тому сьогодні Путін їде до окупованого Криму. Саме тому сьогодні вони – представники цієї «п’ятої колони», дивної антиукраїнської коаліції «Слуг народу» і ОПЗЖ, – спробували поставити закон про скасування української мови. І лише рішуча ваша воля зруйнувала цей сценарій. Я вітаю вас з цим першим кроком до нашої перемоги», – наголосив Петро Порошенко.

Він зауважив, що за 14 місяців нинішня влада зазнала краху і показала своє справжнє обличчя. «Вже 14 місяців при владі ця так звана команда нових облич, яка зазнала руйнівного краху і продемонструвала, ким вони були з самого початку – командою антиукраїнців, нікчем, бездарів, які штовхнули Україну в прірву економічної катастрофи, зруйнували українську безпеку і міжнародну світову коаліцію на підтримку України, яка була побудована нашою командою, яка програла опір пандемії коронавірусу. Що треба робити на їхню думку, коли відбулася ця катастрофа у всіх напрямках? Треба витягати з-під сукна мовне питання. Треба знову продемонструвати вірність і відданість своїм замовникам з Кремля», – наголосив Порошенко.

«Наша з вами команда п’ять років відбудовувала фундамент Української держави, виводила країну зі стану мовної летаргії, відроджували українські пісні на українському радіо. Бо в 2013-му році їхня частка складала лише жалюгідних 5%. Ми відновлювали українську мову на українському телебаченні, не даючи їм можливості просувати їхній продукт – російськомовних «Сватів» і російськомовний серіал «Слуга народу». Ми відновили і захистили українську мову, в тому числі і завдяки діяльності Українського культурного фонду, де більше 3000 проектів пройшли і здобули підтримку, прийшовши вже на встановлені нашою командою квоти на мову», – нагадав п’ятий Президент.

Він подякував народним депутатам з минулого скликання Верховної Ради, які стали авторами Закону про мову. «Це справа мого життя, і я пишаюся, що цей закон підписав п’ятий Президент України Петро Порошенко. Я хочу наголосити, що ми навмисно це зробили після виборів для того, щоб не дати політизувати державницьке питання української мови», – зазначив Петро Порошенко.

Він наголосив, що спроби реваншу, які відбуваються за політичної волі Зеленського у коаліції з прокремлівськими політичними силами, не пройдуть.

«Політичну волю для цієї спроби реваншу дали дві політичні сили: перший – це Володимир Зеленський. Він неодноразово на своїх пресконференціях і на своїх відосиках обіцяв реванш, обіцяв переглянути закон про українську мову, виконуючи побажання своїх партнерів по коаліції з прокремлівських ОПЗЖ. Ми з вами не дамо це зробити і точно це зупинимо», – застеріг Петро Порошенко.

«Попереду ще багато роботи, але фундамент у вигляді армії, фундамент у вигляді мови, фундамент у вигляді віри та церкви нами з вами вже збудований, і ми його захищаємо. А фундамент у вигляді економіки, соціальної політики, європейського і євроатлантичного руху, який проводить наша політична сила «Європейська Солідарність», наші партнери і ті, кому небайдужа Україна, є запорукою того, що ми точно переможемо», – переконаний Петро Порошенко.

«Заважає мова – геть до Ростова! Це дуже добре чути і на Грушевського, і на Банковій. Треба буде – ще раз нагадаємо. Перемога точно буде за нами», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Вікторія Сюмар: Українська культура – це частина європейської культури

 

Проросійським силам не вдасться знищити української мови, бо Україна і українська ідентичність незнищенна.

Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар під час акції проти русифікації освіти на площі Конституції біля Верховної Ради.

«Давайте згадаємо нашу недавню історію. Моя дочка народилася 2003 році. Знаєте яка була найбільша проблема? Знайти мультик «Король Лев» українською мовою. Це який рік української незалежності? Ми їздили у Львів, щоб купити дитячі книжки українською мовою, бо у Києві їх не було. Ми дивилися російське телебачення, а якщо дивилися ніби українське, то завжди російською мовою», – сказала Сюмар.

«І от в 2013 році ми зрозуміли, що таке мова, бо російські танки зайшли саме туди, де говорили російською і де вірили російським телеканалам. Що ми зробили? Ми, команда «Європейської Солідарності», заборонила російські телеканали. Ми нарешті творимо свій український інформаційний простір. Так, у нас багато гібридів, ці гібриди сидять в цьому залі і за російські гроші плодять російські телеканали. Але і цього ми позбудемося», – додала депутат.

Вона нагадала, що при Президентові Порошенку були введені квоти на російську мову – 25%.

«Вони розказують, що ми права порушуємо чиїсь? Та в нас століттями наші права порушували, коли дітей не дозволяли вчити українською. Зараз у нас на телебаченні говорять українською мовою. Ми зробили закони, які дозволили в Україні знімати українське кіно… Вони нам казали, та що там ваші пісні, це ж якась шароварщина і ви вводите квоти на радіо, та не буде у вас стільки українських пісень. Ви знаєте, скільки зараз на українському радіо українських пісень? 60%, а на деяких радіостаніцях – 100%. Нам століттями нав’язують комплекс меншовартості»,- наголосила Сюмар.

Вона також зазначила: «За п’ять років ми показали, що ми крутіші росіян. Наша культура сьогодні частина європейської культури, наші пісні в топі світових рейтингів».

«Нам сьогодні знову розказують, що українська мова це ніщо і це дискримінація. Насправді ніщо це вони, і ми їм про це скажемо. Ви не знищите українську мову, бо коли вмирає мова – вмирає держава. Україна житиме», – зауважила парламентар.

Джерело

 

Сергій Таран: Мовне питання – це перший крок Зеленського по створенню «широкої коаліції» між «Слугами народу» та проросійським ОПЗЖ

«Слугам» потрібно піднімати мовне питання, щоб довести проросійським силам свою прихильність і отримати можливість об’єднатися з ними після місцевих виборів. Про це заявив член Президії Центральної Ради партії «Європейська Солідарність» Сергій Таран під час акції проти русифікації освіти на площі Конституції біля Верховної Ради.

«Слуга народу» зараз дуже швидко втрачає рейтинг, а владу вони втрачати не хочуть, тому вони формують нову коаліцію з «слугами Кремля». Восени по всій Україні відбудуться місцеві вибори. Там, в цих органах місцевої влади, «Слуги народу» планують створити коаліцію з прислужниками Путіна і для цього їм потрібне мовне питання. Для того, щоб показати їм, що вони для них свої», – наголосив він.

«Вони збираються зливати Україну і створювати нову коаліцію Слуг Кремля. Ми маємо пам’ятати, що захищати українську мову нам доведеться ще довго. Ми маємо захистити українську мову і привести до влади проєвропейські сили, особливо в тих областях, де прокремлівські глашатаї мріють створити нові сепаратистські анклави», – закликав член Президії Центральної Ради.

Також він наголосив, що «Слуги» влаштовують ганьбу для держави, провокуючи необхідність захищати державну мову в незалежній державі.

«Українську мову ми маємо захищати і в кожному містечку, селі, де «Слуги народу» будуть в школах розповідати, що «какая разница», і в моєму рідному Києві, де у владу штовхають тих, хто всій Україні показує, що таке «велюрові закони», – наголосив Таран.

«Я впевнений, що ми захистимо і українську мову, і українську державність, тому що ми готові виходити на вулицю. Ми будем завтра тут і будемо відстоювати наш вибір. Українська мова була є і буде. І разом з нею буде й Україна», – підсумував він.

Джерело

 

 

 

 

Фото © Михайло Палінчак, Максим Кобєлєв, Дмитро Вовнянко, Нестор Воля та інші учасники акції