Все. Міністерство науки та освіти впало…

Anton Senenko

Все. МОН впав.

Сьогодні уряд одноголосно підтримав призначення плагіатора [оціночне судження, – так, почнімо грати в цю цікаву гру] на посаду заступника міністра МОН і зробив його виконуючим обов’язки міністра.

Це призначення є особистим бажанням чинного президента, тому за весь треш, що розпочався в освіті та науці України, віднині він несе особисту і нероздільну відповідальність.

А треш розпочався, бо академічна доброчесність – це є базова основа цих сфер. Якщо її немає, – з одного боку, це чіткий сигнал чесним науковцям та освітянам, що тепер в країні офіційно толерується крадіжка інтелектуальної власності, а з іншого, ми натурально стали посміховиськами в очах міжнародної наукової спільноти.

В Європі плагіатори втрачають міністерські посади, а у нас за це підвищують з крісла ректора до крісла міністра.

Наслідки будуть.

Так, можна було б виставити претензії посіпакам з уряду, які встромивши язики у дупи, радісно підтримали всі кадрові призначення, сподіваючись на колективну безвідповідальність. Однак там немає до кого закликати, бо весь нинішній уряд – це просто автоматизована система прийняття потрібних президенту рішень. “Рахунок” їм буде виставлено пізніше.

Запис засідання – тут, призначення на останніх 10-ти хвилинах, під завісу.

Але я наголошую, що є і хороші новини:

Активна громадськість неймовірними зусиллями, ґрунтовними поясненнями і небайдужістю змогла переконати комітет ВРУ з освіти, науки та інновацій (окрім чотирьох організмів) та більшість Верховної Ради не підтримувати цю кандидатуру. Це однозначно вражаючий результат, і я, без варіантів, вдячний усім депутатам, які відмовилися брати участь у цій ганьбі.

Тобто сюрреалістичне призначення таки сталося, але фактично президенту довелося вмикати ручне керування, яке апріорі не передбачає ані експертності, ані демократичного консенсусу, і взяти всю відповідальність на себе.

“Післясмак” у цього трешу зовсім інший, як влучно висловилася одна моя хороша знайома.

Далі.
Руки і голови ніхто не складатиме.

Депутатка партії Голос Inna Sovsun зареєструвала законопроект, який забороняє займати посади в уряді та на держслужбі особам, у дисертаціях яких офіційно виявили плагіат. Також депутатка звернулася до Національного агентства із забезпечення якості освіти з вимогою офіційно перевірити наукові роботи Шкарлета на плагіат”.

Також активна наукова громадськість віднині змушена буде працювати ще наполегливіше, аби наслідки діяльності чинної влади нанесли якомога менше шкоди.

Принагідно зазначу для виправдовувачів ректора-плагіатора: нешановні, міністри та уряди в нашій країні змінюються дуже швидко. Впевнений, дехто з вас зараз в МОНі отримає посади, однак запевняю вас, що то ненадовго.

І я підтримую Svetlana Arbuzova:

Тому працюймо далі.
Стоїмо.
Переможемо.

P.S. Все, що відомо про нинішнього очільника МОН, журналісти зібрали тут.

Автор