Вася Ложкін і кремлівська політика

Катерина Яресько

Яке відношення має художник Вася Ложкін до кремлівської політики? Виявляється, пряме.

В новій статті з аналізом дампу Бориса Рапопорта дуже показовий кейс роботи кирієнківського управління путінської адміністрації.

Кремлівські політтехнологи зрозуміли, що треба проводити оновлення нинішнього владного проєкту і почали шукати нові ідеї. В цій статті цих нових ідей 2, поєднаних між собою та ще й прикрашених ложкінським живописом.

Перший напрям їх пошуків полягав у тому, щоб підвищити лояльність культурної еліти. Виявляється, там є проблема, яку вони назвали “естетичний розлом”. Та мас-культура (правильніше в лапках – “культура”), яка панує на ТВ та інших майданчиках, розрахована на більшість населення, “но это большинство не ресурсное с точки зрения охраны системы. Воевать за нее сегодня пойдут только за деньги”. А творча інтелігенція має ресурс, це глядацька аудиторія, тож її розглядають як фактор загрози.

Цитую:

“Что же им, богатым и знаменитым, обласканным и закормленным не живется спокойно, не шутится «про хохлов и пшеков»? Коротко: состоялся эстетический разлом. Эстетика начала определять этику и смысл.
Если Мединский, Пиманов, Хинштейн, Скабеева, Соловьев и Киселёв и их контент вызывают у вас тошноту – вы приличный человек, воспитанный, образованный, возможно – интеллигентный. Да, все вышеперечисленные вполне соответствуют непритязательному «спящему» маргинальному вкусу большинства, но это большинство не ресурсное с точки зрения охраны системы. Воевать за нее сегодня пойдут только за деньги.
Высоко ресурсные группы, прежде всего творческая интеллигенция, с собственными крупными зрительскими аудиториями – это МОЩНЕШИЙ ФАКТОР угрозы. Они могут «разбудить» массовое протестное сознание”.

І другий напрям. Шукаючи нові ідеї для партійних проєктів, вони вирішили створити нову лояльну (лояльність – це головна умова!) зелену партію, довірили керування нею своїй людині, громадському активісту, який завжди поруч з владою, а на роль медійної особи запросити когось з діячів культури. Розглядалися інші кандидати, але в результаті ми можемо спостерігати Васю Ложкіна. Який, до речі, напевно отримав замовлення й намалював серію картин на зелену тематику. Ну і заодно зганьбив себе участю в кремлівському проєкті.

Ось так виглядає російська внутрішня політика – лояльність та Вася Ложкін.

Автор