Оперативна інформація про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 22:00 05.04.2020

В Україні зафіксовано 1308 випадків коронавірусної хвороби COVID-19

За даними ЦГЗ, станом на 22:00 5 квітня в Україні 1308 лабораторно підтверджених ПЛР-дослідженням випадків COVID-19. Усього в Україні зафіксовано 37 летальних випадків від COVID-19. Загалом 28 осіб уже одужало — повторне лабораторне дослідження не виявило вірусу в організмі.

Джерело

 

Нова коронавірусна інфекція COVID-19, грип і ГРВІ мають схожу клінічну картину

В обох випадках розвивається респіраторне захворювання.

Щотижня протягом епідемічного сезону в Україні реєструють понад 200 тис. випадків ГРВІ та грипу. Тож, якщо ви відчуваєте симптоми респіраторної інфекції, ймовірність того, що у вас звичайна ГРВІ, значно вища.

Симптоми нової коронавірусної інфекції, грипу та ГРВІ схожі. Це, зокрема, підвищена температура, кашель, ускладнене дихання.

🔶 Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ:

– Зателефонуйте вашому сімейному лікарю.

– Якщо у вас немає сімейного лікаря, укласти декларацію можна у зручний для вас час. Це безплатно. Тел. інформаційно-довідкової служби: 16-77

– Розкажіть сімейному лікарю про свою історію подорожей і можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

🔷 Терміново самоізолюйтесь, якщо ви:

– близько контактували з особами, що хворіють на COVID-19;

– нещодавно повернулися з країни, де зафіксовані випадки захворювання на новий коронавірус (навіть якщо немає симптомів).

Якщо ви не впевнені, чи потребуєте самоізоляції, або не знаєте, до кого звернутися, будь ласка, зателефонуйте на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України для консультації щодо нової коронавірусної інфекції: 0-800-505-840.

Джерело

 

World Health Organization (WHO) наголошує, що через стійкість патогенних мікроорганізмів до антибіотиків необхідно створити нові ефективні ліки

«Ще ніколи загроза антимікробної резистентності не була настільки масштабною, а потреба в рішеннях — настільки нагальною. Зараз є численні ініціативи щодо зупинення розвитку резистентності, але нам також потрібна підтримка країн та фармацевтичної індустрії для постійного фінансування та досліджень щодо нових лікарських засобів», — пояснює доктор Тедрос Адханом Гебреєсус, генеральний директор ВООЗ.

«Важливо зосередити державні та приватні інвестиції на розробці нових методів лікування, ефективних проти мультирезистентних бактерій. Зараз у нас дефіцит варіантів. Та навіть коли ми отримаємо нові методи лікування, необхідно зробити так, щоб вони були доступні для всіх, хто їх потребує», — наголошує професор Ханан Балхі, помічник генерального директора ВООЗ із проблеми стійкості до протимікробних препаратів.

Для лікування пріоритетних патогенів ВООЗ розробила 252 агенти. Однак препарати ще тестують і досліджують. За оптимістичним сценарієм, перші 2-5 видів нових антибіотиків стануть доступними приблизно через 10 років.

Нових методів лікування недостатньо для боротьби з антимікробною резистентністю. Тому, аби поліпшити рівень освіченості щодо профілактики та контролю інфекцій, ВООЗ разом з партнерами запустили глобальну кампанію. Її мета — не лише актуалізувати проблему та розробити нову базу препаратів, а й сприяти оптимальному використанню сучасних та майбутніх антибіотиків.

Також у 2019 році ВООЗ розробила оновлену класифікацію антимікробних препаратів AWaRe. Дізнатися більше про три групи антимікробних препаратів можна тут.

Глобальну комунікаційну кампанію щодо боротьби з антибіотикорезистентністю фінансує World Health Organization (WHO).

Джерело

 

Сформовано базу потреб усіх 242 лікарень, які боротимуться з коронавірусом в Україні

Міністерство охорони здоров’я провело оцінку потреб в обладнанні, препаратах, а також засобах індивідуального захисту всіх 242 лікарень, які боротимуться з коронавірусом в Україні.

Про це заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час включення в ефір “ТСН. Тиждень”.

“Це було перше завдання, яке переді мною поставив зокрема Президент: щоб я проаналізував ситуацію із забезпеченням лікарів. Сьогодні я провів нараду, і вже створена загальна по Україні база всіх 242 лікарень, призначених для боротьби з коронавірусом: усі потреби, все, що в них є зараз, коли і що їм треба постачати”, – підкреслив Максим Степанов.

За словами очільника відомства, нині медичні заклади України найбільше потребують засобів індивідуального захисту, зокрема костюмів та респіраторів. “Це все потрібно в сотнях тисяч одиниць. Ми працюємо над цим, регулярно отримуємо поставки й одразу розсилаємо все по регіонах. Я ще раз хочу наголосити: мій пріоритет – створити захищені й гідні умови для наших лікарів”, – резюмував Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Джерело

 

Увага! Звертаємося до закладів харчування, які працюють на видачу замовлень з собою

Будьте свідомими, потурбуйтесь про безпеку своїх клієнтів.

Забезпечте дотримання соціальної дистанції у чергах. Уникайте створення натовпу. Відстань між людьми має бути не меншою за 1,5-2 метри.

Зробіть розмітку на підлозі: фарбою або наліпками.

Макети для друку завантажуйте за посиланням.

Джерело

 

Під час поширення коронавірусної хвороби особливо піклуйтеся про літніх людей

По можливості сходіть замість них у магазин і залиште пакунки перед дверима.

Частіше дзвоніть їм та цікавтеся самопочуттям.

Мінімізуйте особисті контакти.

Попросіть рідних похилого віку дотримуватись таких рекомендацій, це допоможе уберегти їхнє здоров’я та життя:

Джерело

Автор