Російська нафта – по $4…

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Дивовижну новину повідомили щойно стрічки економічних новин. Білоруські нафтопереробні заводи почали укладати контракти на закупівлю російської нафти по ціні 4 долари США за барель. Це не помилка – $4 за барель. Це практично трохи більше ніж даром. Як повідомили ЗМІ, під час укладання угод ніяких протиріч між сторонами не виникло. Йдеться про контракт на 2 мільйони тон. Враховуючи, що по нафтопроводу «Дружба» Росія донедавна поставляла Білорусі 50 мільйонів тон, з яких Мінськ без мита отримував 24 мільйони, обсяг ніби й невеликий. Але показовий. І от чому.

По факту ця подія означає, що Москва вдалася до тактики «не до жиру – бути б живу». Москва погодилася продавати Мінську нафту навіть дешевше ніж російську нафту Urals беруть у Європі – 10,5 доларів за барель. Хоча й ця ціна зробила російську нафту збитковою – вона менше ніж витрати на доставку до портів, податки та інші витрати для поставки нафти до Європи. І от для Білорусі Росія погодилася продавати нафту собі у збиток, причому у чималий збиток. Що відбувається?

Історію про те, як Росія зірвала підписання угоди «ОПЕК+» з саудитами я переказувати не буду – описано вже в кольорах і барвах. Широко відомо й те, що менше ніж за місяць саудівські нафтовики практично віджали у Росії ринки Європи. Якість середземноморської нафти Brent значно вища ніж російської Urals, а саудити безжально вбивають російських нафтовиків чималими знижками.

Результати не забарилися. У березні держбюджет країни-агресора недоотримав $290 мільйонів. У квітні міністерство фінансів РФ очікує недоотримання доходів у сумі $736 мільйонів.

Чому ж в таких умовах Росія починає продавати Білорусі нафту по ціні ледь не удвічі дешевше ніж вона продає Європі? Та банально тому, що президент Лукашенко ще у січні заявив про намір зменшити обсяг нафти з Росії до 30-40% від потреб. Все решту білоруський президент хоче купувати через країни Балтії та транзитом через Україну. Транзит через Україну запрацював з 17 березня – для нашої економіки це аж ніяк не зайве. Очевидно, на тлі падіння цін на нафту у саудитів транзитний шлях через Україну Білорусь завантажить на всі можливі обсяги, а закупівлю нафти в Росії навпаки зменшить до мінімуму.

Керівники українського Нафтогазу вкотре довели – свої премії вони отримують не даремно, і їх патріотична позиція не міняється від того, хто в Україні президент.

Очевидно, Москві залишився тільки один шлях протистояння цим білорусько-українським намірам – демпінг. Що ми й побачили щойно. Москва зменшила ціну на свою нафту до мінімуму, аби бодай зберегти ринок Білорусі, – про прибуток вже не йдеться як таке. Недалекий той час, коли Білорусь може стати єдиним покупцем російської нафти, явно не за ціною саудівської.

Президент США Дональд Трамп заявив, що сприятиме угоді між Саудівською Аравією і Росією про зменшення ними обома обсягів видобутку нафти, і це призведе до стабілізації цін на нафту, – це вже викликало підростання цін на нафту Brent. Але не на російську Urals. Очевидно, Росія тепер не в тому становищі, аби качати права на переговорах із саудитами. Так що чим ті переговори завершаться – ще бабця надвоє сказала. А співвласник і президент компанії «Лукойл» Леонід Федун уже назвав ціну російської нафти, нижчу за $25 за барель, катастрофічною для економіки РФ.

І це не єдина біда, яка наразі спіткає Росію. Там наразі вже зареєстровано 4731 випадів зараження на COVID-19, з яких 76,5% (3617 випадки) припадають на Москву та Московську область. Що ясно говорить – тестування наразі ведеться переважно у Москві та області, а заМКАДью пропонують рятуватися самому. Зате Росія з помпою хвалиться допомогою Італії та постачанням російських тест-систем до країн СНД. Як завжди. Далі буде.