Експрес-порівняння пропозицій КМУ щодо змін до державного бюджету на 2020 рік з діючими нормами бюджету

Аналіз колег з каналу ЗеФакТи

Видатки на Верховну Раду

Пропонується скоротити лише на 48,3 млн грн, причому розмір видатків на оплату праці не змінився.

Видатки на ДУС (Президента)

Пропонується скоротити на 45,6 млн грн, причому видатки пов’язані безпосередньо із забезпеченням діяльності Президента скоротились лише на 11 млн грн, видатки на оплату праці у офісі Президента залишились без змін.

Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабінету Міністрів (КМУ)

Загальні видатки скорочено майже на 1,4 млрд грн, переважно таке скорочення відбулось за рахунок скорочення видатків на Держстат (скорочено видатки 1,2 млрд).

Щодо безпосередньо видатків на секретаріат, їх скорочено на 135,4 млн грн, видатки на оплату праці залишились без змін.

Загальнодержавні видатки, Господарсько-фінансовий департамент Секретаріату Кабінету Міністрів України, скорочені більше ніж удвічі з 1 млрд до 400 млн грн.

Державна судова адміністрація (видатки для судів першої та другої інстанцій)

Пропонується збільшити видатки на 1,2 млрд грн (на сьогодні ДБ 2020 передбачає видатки у розмірі 14,6 млрд).

Верховний Суд

Видатки пропонується скоротити на 110 млн грн, разом з тим видатки на оплату праці залишились без змін.

Нагадуємо, що Зеленський планував скоротити судей в 2 рази, відтак скорочення мало було щонайменше на 300 млн грн (якщо враховувати обов’язкові виплати у зв’язку зі скороченням).

Конституційний Суд

Видатки пропонується скоротити на 2,5 млн грн, разом з тим видатки на оплату праці залишились без змін.

Вищий антикорупційний суд

Видатки пропонується скоротити на 80 млн грн, разом з тим видатки на оплату праці залишились без змін.

Вищий суд з питань інтелектуальної власності

Видатки пропонується збільшити на 4 млн грн до 10,8 млн грн.

Офіс Генерального прокурора

Видатки пропонується скоротити на 120 млн грн, разом з тим видатки на оплату праці залишились без змін.

Міністерство внутрішніх справ

Видатки пропонується скоротити лише на 5 млн грн, разом з тим слід відзначити, що на апарат МВС видатки збільшено на 4 млн грн (збільшення відбулось за рахунок внутрішнього перерозподілу видатків). Також скорочено видатки на 1 млн грн для ДСНС, що досить дивно в умовах надзвичайної ситуації.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

Видатки пропонується скоротити на 5,7 млрд грн, таке скорочення відбулось за рахунок скасування видатків у розмірі 4 млрд грн для сільгоспвиробників. Такий підхід лякає, оскільки в умовах кризи такий видаток повинен був збільшитись.

Також викликає подив скорочення видатків на 18 млн грн, які відділялись на мобілізаційну підготовка галузей національної економіки України.

МЗС

Видатки пропонується скоротити на 128,4 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб

Зазначене міністерство реорганізовано та на його базі утворено 2 міністерства: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, якому передбачено видатки у розмірі 103,1 млн грн (+505 млн грн загальнодержавних видатків); Міністерство у справах ветеранів, якому передбачено видатки у розмірі 370,6 млн грн (+561,2 млн грн загальнодержавних видатків).

Загалом за цими напрямами пропонується скоротити фінансування на 260 млн грн (ДБ 2020 передбачає видатки у розмірі 534 млн грн + 1,26 млрд загальнодержавних видатків).

Міністерство освіти і науки

Видатки для міністерства пропонується скоротити на 2,2 млрд грн, а також скоротити на 4,5 млрд загальнодержавних видатків за напрямом освіти і науки.

Разом з тим пропонується збільшити видатки на оплату праці для апарату міністерства на 2 млн грн.

Міністерство охорони здоров’я

Видатки пропонується скоротити на 460,7 млн грн (скорочення у розрізі видатків на міністерство + загальнодержавні видатки на галузь). Слід відзначити, що видатки на розвиток системи екстреної медичної допомоги планується закріпити за міністерством, тобто централізований розподіл коштів. У діючому бюджеті ці кошти передбачені як субсидії у загальнодержавних видатках.

Так, на сьогодні ДБ 2020 передбачає для МОЗ 98,1 млрд грн та додатково загальнодержавних видатків за напрямом охорони здоров’я 17,7 млрд грн (загалом 115,89 млрд грн).

Разом з тим КМУ пропонує передбачити для МОЗ 98,65 млрд грн та додатково загальнодержавних видатків за напрямом охорони здоров’я 16,77 млрд грн (загалом 115,4 млрд грн).

Міністерство енергетики та захисту довкілля

Видатки пропонується скоротити на 98 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишили без змін.

Міністерство соціальної політики

Видатки пропонується збільшити на 9,16 млрд грн (ДБ 2020 на сьогодні передбачає видатки для Мінсоц у розмірі 293,4 млрд грн), розмір видатків на оплату праці зменшено на 11 млн грн.

Слід також відзначити, що також пропонується збільшити розмір видатків для Пенсійного фонду на майже 20 млрд грн (скоріш таке збільшення передбачено на індексацію та доплату до пенсії у розмірі 1 тис. грн для тих, у кого розмір пенсії менше 5 тис. грн).

Разом з тим пропонується зменшити видатки на інвалідів. Так, видатки для Фонду соціального захисту інвалідів скорочено майже на 53 млн грн.

Міністерство розвитку громад та територій

Видатки пропонується скоротити на 13,46 млрд грн (скорочення у розрізі видатків на міністерство + загальнодержавні видатки на галузь). Слід відзначити, що пропонується скасувати майже всі бюджетні субвенції, в тому числі, що передбачались у ДФРР. Розмір видатків на оплату праці збільшено на 400 тис. грн.

Міністерство цифрової трансформації

Видатки пропонується скоротити на 8,4 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Міністерство інфраструктури та Укравтодор (зазначаємо окремо, оскільки він є самостійним головним розпорядником по бюджетним видаткам)

Видатки на міністерство пропонується скоротити на 1,54 млрд грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Слід відзначити, що зменшено на 77,3 млн грн фінансування забезпечення експлуатаційно-безпечного стану судноплавних шлюзів. У цьому році фінансування цієї статті вже було зменшено у порівнянні з попереднім роком, і ми звертали увагу, на сьогодні утримання шлюзів значно недофінансовано, тому таке зменшення може призвести до зупинення руху річками взагалі.

Видатки на Укравтодор пропонується скоротити на 9,68 млрд грн (скорочення у розрізі видатків на міністерство + загальнодержавні видатки на галузь), переважно таке скорочення зроблено за рахунок видатків на будівництво автомобільних доріг, які скоротились на 8,7 млрд грн, а також пропонується скасувати видатки на мости (500 млн грн), реалізацію державного інвестиційного проекту щодо дороги М-14 (90 млн грн) та проекту щодо покращення стану автомобільних доріг загального користування у Львівській області (400 млн грн)

Міністерство культури, молоді та спорту

Щодо цього міністерства проект містить видатки на 2 статті, а саме для Міністерство молоді та спорту (2 млрд грн) та Міністерство культури, молоді та спорту 6,6 млрд грн, загалом видатки складають 8,65 млрд грн.

Таким чином, можна констатувати скорочення видатків за цим напрямом на 7,2 млрд грн.

Міністерство фінансів

Видатки пропонується збільшити на 126,48 млрд грн (збільшення у розрізі видатків на міністерство + загальнодержавні видатки).

Таке збільшення забезпечено з метою утворення стабілізаційного фонду, розмір видатків передбачених для фонду склав 124,1 млрд грн, разом з тим яким чином будуть використовуватись кошти фонду – поки що незрозуміло.

Слід також звернути увагу на те, що залишили видатки на утворення Бюро фінансових розслідувань, хоча й досі по цьому питанню проект закону не прийнято (передбачено видатки у розмірі 771 млн грн), невже більше немає куди витратити кошти?

Крім того, скасовані видатки у розмірі 200 млн грн на базові дотації.

Міністерство юстиції

Видатки пропонується зменшити на 458,8 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

Видатки пропонується зменшити на 11 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Національне агентство з питань державної служби

Видатки пропонується зменшити на 7,7 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Національне антикорупційне бюро

Видатки пропонується зменшити на 29 млн грн, розмір видатків на оплату праці залишився без змін.

Державне бюро розслідувань

Видатки пропонується зменшити на 230,6 млн грн, розмір видатків на оплату праці зменшився на 125 млн грн.

Центральна виборча комісія

Видатки пропонується зменшити на 2,2 млрд грн (скорочення у розрізі видатків на ЦВК + загальнодержавні видатки на галузь), таке скорочення пропонується переважно за рахунок скасування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у розмірі 2,1 млрд грн.

Досить дивна ініціатива, яка фактично вказує на намагання КМУ зірвати місцеві вибори.

Щодо інших органів – є також незначні скорочення.

Проектом пропонується незначне збільшення видатків для всіх ОДА.


Отже, проаналізувавши пропозицію по внесенню змін до державного бюджету на 2020 рік нашого Уряду, можна стверджувати:

Зазначена ініціатива не буде підтримана ВРУ, бо вона не містить жодного раціонального рішення на виклики сьогодення. Складається враження, що уряд вирішив просто безконтрольно роздерибанити залишки бюджету.

Більш того, після ознайомлення з цим проектом ми впевнились, що цей уряд взагалі не розуміє, що потрібно робити і куди необхідно направити кошти.

Ми в котрий раз зазначаємо, що потребує значної допомоги український бізнес. Саме через бізнес уряд міг би допомогти громадянам, оскільки бізнес платить заробітні плати та податки.

Проектом не передбачено жодного стимулюючого видатку для бізнесу, натомість скорочуються видатки, які так необхідні бізнесу, отже розвиток і відновлення нікого не цікавить в уряді.

Також дуже здивувало скорочення видатків медичної галузі, пане Шмигаль, серйозно?

Нас запевняли, що новий уряд буде професійний, але вкотре, на жаль, нас ввели в оману…