Петро Порошенко визначив невідкладні завдання влади для подолання наслідків епідемії (фото, відео)

Ефективний антикризовий штаб, в пріоритеті захист медиків, людей похилого віку та підтримка економіки – Порошенко

Антикризовий штаб при президенті має працювати за участі урядовців та представників парламенту. Пріоритетні завдання – забезпечення медичних працівників, захист людей пенсійного віку і термінові антикризові економічні заходи. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Про перебіг дискусії на розширеній нараді у парламенті на своїй сторінці у Facebook написала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко.

«Уряд, на жаль, подав дуже розбалансовані пропозиції, ідею створення стабілізаційного фонду, в якому мова не так про підтримку медицини і лікарів, як про виплати зовнішніх боргів. П. Порошенко визначив позицію «Європейської Солідарності» – антикризовий штаб при президентові має працювати за участі урядовців і депутатів, пріоритет має бути – захист літніх людей, медиків і захист економіки. Катастрофа відбувається з компенсацією ПДВ, яке знову, як в часи Азарова, коригується в ручному режимі. Ми категорично проти зняття статей підтримки фермерів. Потрібно разом боротися з підвищенням цін, подорожчанням продуктів. Держава має тут захистити найбідніших, найнезахищиненіших, через створення продуктового фонду для стабілізації цін на найнеобхідніші продукти. Також П. Порошенко виступив з ініціативою зеленого коридору і повітряного мосту для доставок гуманітарної медичної допомоги для боротьби з коронавірусом», – повідомляє Ірина Геращенко.

Джерело

 

Зараз головне – дати захист лікарям, обладнання медичним закладам і фінансову підтримку людям – Петро Порошенко

 

Терміновий перерозподіл коштів держбюджету для забезпечення медичних закладів засобами захисту і медобладнанням, а також співпраця з міжнародними фінансовими організаціями для порятунку економіки України – це ті завдання, які негайно необхідно виконати владі. Про це після засідання координаційної ради в парламенті заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейської Солідарності» Петро Порошенко.

«Перше що треба – перерозподілити кошти бюджету, для того аби дати кошти міністерству охорони здоров’я для підготовки ударної хвилі коронавірусу в Україні. Вона знаходиться ще на початку. Друга позиція – прибрати будь-які бар’єри по заведенню обладнання і ліків з за кордону. Не тільки і не стільки в рамках міжнародної допомоги, а для того щоб всі хто бажає на сьогодні допомогти державі мали можливість це зробити. Створити «зелений коридор» на митниці, створити можливості щодо транспортування вантажів», – зазначив Порошенко.

Він також переконаний, що необхідно визначити перелік і конкретні лікарні – хто і чого потребує. «Не лише штучні апарати вентиляції легенів, не лише захисні костюми, не лише ліки, а все що необхідно. Подивитися розміщення, підготуватися для того, щоб переобладнати лікарні у випадку різного збільшення кількості хворих, аби мати можливість надати відповідну, адекватну, державну відповідь», – наголосив Петро Порошенко.

«Третя позиція – це залучити кошти міжнародних фінансових організацій. Я сказав декілька днів тому і можу повторити: ті хто приймає рішення має вибрати між Україною і одним відомим олігархом. І приймати необхідні рішення вже і зараз, ще цього тижня», – переконаний Петро Порошенко.

«Я як голова партії «Європейська Солідарність» вперше беру участь у засіданні погоджувальної ради тому, що ситуація, яка зараз складається в країні, є надзвичайною і країна потребує надзвичайних дій. З чим пов’язана надзвичайність ситуації? Наголошую, не з епідемією коронавірусу. Україні де-факто пощастило. В Україні де-факто було два місяці для того, щоб, дивлячись на розвиток подій не лише в Китаї, а в Іспанії, Італії, Франції, Німеччині, у США підготуватися до лиха коронавірусу.

Підготовка має бути в тому, щоб забезпечити країну антисептиками, апаратами ШВЛ, підготувати ліжка в реанімаційних відділеннях, закупити оснащення», – наголосив Порошенко.

«Всі повинні розуміти, що на сьогоднішній день країна виявилася абсолютно неготовою, і три місяці для цього було більше ніж достатньо. На сьогоднішній день зусиллями – так як в 2014 році – всієї країни ми маємо захистити людей. В першу чергу захистити лікарів, які героїчно зараз працюють над тим, щоб врятувати життя людей. А лікарі сьогодні не мають ні захисних масок, ні антивірусних окулярів, ні захисних костюмів. І де-факто йдуть з величезним ризиком захворіти самі, щоб  рятувати людей», – зазначив Порошенко.

Джерело

 

Порошенко закликав уряд організувати повітряний міст з Китаєм для постачання захисних засобів та медичної апаратури

Уряд України має ініціювати створення так званого «повітряного мосту» із Китаєм, щоб максимально оперативно отримати необхідні засоби захисту та медобладнання. З такою ініціативою до прем’єра Шмигаля звернувся п’ятий Президент, лідер партіі «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він також запропонував долучити до антикризового штабу представників парламентських фракцій. Такий антикризовий штаб за словами Порошенка має ухвалювати необхідні для людей рішення і жорстко зупиняти намагання під прикриттям епідемії «протягнути» лобістські рішення.

«Сьогодні я звернувся до прем’єр-міністра для того, щоб був організований повітряний міст між Китаєм і Україною для того, щоб апарати штучної вентиляції легенів, захисні костюми, захисні маски розподілити через 50 антивірусних центрів для того, щоб лікарі знали, що вони захищені. Будуть захищені лікарі – будуть захищені люди», – переконаний Порошенко.

«Друга позиція – захистити малозабезпечених. Соцопитування, яке було проведено в Україні, показує, що більшість українців має фінансових ресурсів на місяць – півтора для того, щоб фізично прожити. І дати відповідь цим людям – це є сьогодні завдання влади. Ми запропонували сьогодні об’єднатися, я вніс пропозицію увійти до антикризового штабу, і дуже приємно, що моя пропозиція була прийнята. Під керівництвом прем’єр – міністра, за участю голови ВРУ, представництва Офісу президента, керівників або лідерів політичних партій і фракцій парламенту цей антикризовий штаб буде напрацьовувати не лобістські «хотілки», які хотіли включити в ці законопроекти, а буде напрацьовувати те, що захистить людей і країну», – наголосив Порошенко.

Джерело