Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 23.01.2020 (фото)

Упродовж поточної доби, 23 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

П’ять обстрілів по нашим позиціям відкривалися у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
неподалік Талаківки – з мінометів калібру 82 мм противник випустив 8 мін;
два рази поруч з Опитним – з протитанкового ракетного комплексу – 2 постріли та стрілецької зброї;
поблизу Красногорівки – зі стрілецької зброї;
в районі населеного пункту Широкине – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Три ворожих обстріли було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
двічі поблизу населеного пункту Хутір Вільний – з гранатометів різних систем та великокаліберного кулемету;
поруч з Оріховим – з гранатометів різних систем.

Сьогодні, 23 січня, внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 23 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

22 січня збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Окрім цього, була присутня снайперська активність.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Водяне, Лебединське, Палопіль, Талаківка, Майорськ та Шуми.

Протягом минулої доби у результаті ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 2 випадки незаконного заволодіння транспортним засобом, 13 крадіжок, 2 факти незаконного обігу вогнепальної зброї та 10 фактів зберігання наркотиків. Також виявлено 80 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 20243 особи та 2169 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 20626 осіб та 2219 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 32 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

Сьогодні з життя пішов хлопець, якого я любила. Люблю Сьогодні вночі він писав мені, що шкодує що не зміг учора мене…

Опубліковано Яриною Чорногуз Середа, 22 січня 2020 р.

 

Ведуть вогонь із житлових кварталів та ховаючись за спинами мирного населення – як це по-російськи

Останнім часом на лінії зіткнення у районі проведення операції Об’єднаних сил значно загострюється ситуація на передових позиціях. Разом зі значним збільшенням кількості обстрілів з боку російсько-окупаційних військ, зростає кількість зруйнованих об’єктів цивільної інфраструктури та житлових будинків мирного населення.

Зухвале поводження противника зумовлено тим, що вогонь по позиціям українських військових відкривається саме з житлового сектору населених пунктів, розташованих на тимчасово окупованій території України.

Відстань до будинків мирних мешканців складає 250, а у окремих випадках 50-100 метрів від житлових будівель. Ховаючись за спинами цивільного населення та знаючи, що українські військові ніколи не повернуть зброю у бік своїх співгромадян, ворог здійснює злочинні обстріли.

Здебільшого, у нього не вистачає підготовки й часу на прицільний вогонь та точні розрахунки, саме тому снаряди та міни літають навмання і потрапляють у житлові будинки.
Такі дані неодноразово підтверджені за допомогою камер відеоспостереження, технічними засобами артилерійської розвідки, балістичних вимірювачів та візуального обстеження.

Окупанти свідомо розміщують своє озброєння серед населених пунктів, поруч з домівками цивільних мешканців та зухвало ведуть вогонь по нашим позиціям, прекрасно знаючи, що ніякої вогневої відповіді не отримають. Адже для наших військових українці залишаються українцями незалежно від того, з якого боку лінії зіткнення вони знаходяться. Саме тому вони ніколи не завдадуть шкоди своєму народові, ніколи не стануть стріляти у беззахисних людей. Але покарання завжди знайде тих, хто прийшов на нашу землю зі зброєю в руках та воює проти нашої країни.

Хочемо подякувати усім жителям України за розуміння, підтримку та допомогу у боротьбі з окупантами.

Здобудемо перемогу разом!
Слава Україні!

Джерело

 

Чергові обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ зі сторони збройних формувань РФ

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про чергові обмеження свободи пересування патрулів СММ ОБСЄ у виконанні мандата Місії зі сторони збройних формувань Російської Федерації у заборонений для розміщення важкого озброєння і військової техніки район.

У щоденному звіті від 22 січня 2020 року СММ ОБСЄ інформує про відмову патрулям Місії у проїзді на тимчасово окуповану територію на блокпостах біля населених пунктів Заїченко, Соснівське, Новоазовськ та Приморське на півдні Донецької області. Необхідно зазначити, що через ці блокпости здійснюється проїзд у район, у якому згідно п. 5 Меморандуму про виконання положень Протоколу за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи від 19 вересня 2014 року заборонено розміщувати важке озброєння і військову техніку.

Обмеження свободи пересування патрулів Місії у зазначений район можуть мати за мету приховати заборонену діяльність збройних формувань Російської Федерації, зосередження, пересування або підготовку військ.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що дії по перешкоджанню виконання представниками СММ ОБСЄ мандату Місії є неприпустимими.

Джерело