Чи віддадуть Укрзалізницю в концесію німцям?

Тарас Чорновіл

Прослухав спіч “профана в економіці” (власне визнання своєї компетентності прем’єра Гончарука) про плани передачі Укрзалізниці в концесію державній німецькій компанії Deutsche Bahn AG на 10 років. Гончарук розказував про всі позитиви: це буде німецький порядок, німецька ефективність, німецька пунктуальність… Не сказав лише одного: це будуть німецькі ціни. Я сам не є якимось лівацьким противником таких концесійних угод і не граюся в популізм. У багатьох випадках передача наших підприємств та об’єктів у концесію іноземним власникам дуже доречна.

Питання до уряду, чому про іноземних концесіонерів тоді згадують лише, коли вдосталь наїдяться Коломойський та інші олігархи й урядовці з усім злодійкуватим чиновництвом. Але то – бізнес. Укрзалізниця, Укрпошта тощо виконують також і певну соціальну функцію. Приклад Нафтогазу доказує, що позбавлення державних корпорацій соціальної функції може бути корисним у боротьбі з корупцією. Але після того це конче призводить до зростання витрат для громадян або значних ресурсів, які держава має спрямовувати на субсидіювання незаможних верств населення.

Чи такий підхід можна застосувати щодо Укрзалізниці? Так, можна. Але маємо отримати не прилизаний перелік лише плюсів, але й повну картину. Перше – треба чесно сказати, що будуть німецькі ціни. Точніше, не нижчі від німецьких. У ФРН система постійно оновлювалася, підтримувалася в бездоганному стані, а в нас – хронічне недофінансування, моральне старіння техніки, колій, контактних мереж. Deutsche Bahn при заході в Україну мусить терміново здійснити значні вкладення, для покращення стану Укрзалізниці. Чи концесіонер буде це робити за свої ресурси? Так. Чи повертатиме він собі ці кошти з першого дня за рахунок вартості перевезень? Тричі так! Тому вартість квитків та частково вантажних перевезень має конче зрости.

І ще одне. Пільговиків на залізниці більше не буде. Ніколи й жодного. Сподіватися на абсолютно неринковий механізм, коли німецький оператор безкоштовно й безконтрольно возитиме наших пільговиків, а найперше – пенсіонерів, та сподіватиметься, що держава щось, колись, десь йому компенсує, не доводиться. Після своєї гучної й “позитивної” заяви Гончарук мав чітко сказати громадянам, чи буде взагалі і в який спосіб та на скільки держава їх субсидіювати в плані компенсації дуже дорогих квитків. У цьому випадку йдеться лише про 100% монетизацію пільг. Якби він чітко пояснив, що, скажімо, пенсіонерам, залежно від географічних зон та потреби в залізничних перевезеннях держава надаватиме від хх до ххх гривень на місяць, я б аплодував. Якби прем’єр пояснив, що нічого уряд дати не зможе, бо грошей більше нема, а проблеми тепер лягають виключно на ваші плечі, це було б жорстоко, але чесно.

Але влада, як і завжди, або бреше, або маніпулює. Коли ви при якомусь великому проекті розповідаєте лише про привабливі аспекти й умисно приховуєте негативні, то це і є класичний приклад маніпуляції. Дуже небезпечної та вибухонебезпечної маніпуляції.


DW: Deutsche Bahn не планує брати в управління “Укрзалізницю”

Deutsche Bahn консультуватиме “Укрзалізницю”, а не керуватиме нею. Так німецька компанія прокоментувала слова українського прем’єра Гончарука про бажання віддати УЗ в управління німцям на 10 років.

24 канал: Deutsche Bahn: як працює німецька компанія, що допомагатиме Укрзалізниці

Deutsche Bahn – найбільший залізничний оператор Німеччини, це державна компанія. Вона також є найбільшою залізнично-транспортною та залізнично-інфраструктурною компанією центральної Європи.