Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 22.01.2020 (відео, звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 22 січня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 4 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Також була присутня снайперська активність.

Два обстріли по нашим позиціям відкривалися у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
поруч з Павлополем – з ручного протитанкового гранатомету;
неподалік Талаківки – з великокаліберного кулемету, стрілецької зброї, а також снайперської гвинтівки.

Два ворожих обстріли було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
поблизу Майорська – з великокаліберного кулемету;
в районі населеного пункту Шуми – з автоматичного станкового гранатомету.

Сьогодні, 22 січня, внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 22 СІЧНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

21 січня збройні формування Російської Федерації 3 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями 82-мм мінометів, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Водяне, Красногорівка та Зайцеве.

Протягом минулої доби у результаті ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил не було.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 вбивство, 10 крадіжок 2 факти незаконного обігу вогнепальної зброї та 10 фактів зберігання наркотиків. Також виявлено 72 адміністративних правопорушення.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21076 осіб та 2117 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 21060 осіб та 2208 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 74 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

Сьогодні з життя пішов хлопець, якого я любила. Люблю Сьогодні вночі він писав мені, що шкодує що не зміг учора мене…

Опубліковано Яриною Чорногуз Середа, 22 січня 2020 р.

 

Обстановка в районі розведення сил та засобів. Станиця Луганська

 

Щоденний звіт № 17/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 22 січня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 21 січня 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • СММ зафіксувала наявність мін поблизу Гнутового, Пищевика та Веселої Гори, деякі з яких виявлено вперше.
  • Патрулі Місії здійснювали моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для уможливлення буріння водозабірних свердловин та забезпечення проведення технічного обслуговування на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури.
  • Обмеження свободи пересування Місії тривали, зокрема на блокпостах збройних формувань біля Заїченка, Соснівського, Новоазовська та Приморського (на півдні Донецької області), а також неподалік ділянки розведення у районі Петрівського.