Майже не про Порошенка та Зеленського, а про сміливого Шуфрича

Юрій Бірюков

И снова я жду ответы от Виталия Шабунина, как и вчера. И снова он скорее всего расскажет про Порошенко… или не покажется вовсе. Центр противодействия коррупции не очень беспокоит тот простой факт, что Зеленский не задекларировал свой отдых в Омане. Бидося…

Там, если уж копнуть поглубже, красивая история.

В декабре 2018 года НАЗК, это орган такой, не детородный, а антикоррупционный, выдало разъяснение про электронные декларации. Если вкратце и не углубляясь в матчасть, они там написали:

1) Да, если услуга стоила больше 50-ти прожиточных минимумов, то декларировать надо в виде “существенные изменения имущественного состояния – в течение 10 дней”,
2) Но, поскольку софт написан коряво и соответствующей графы нет, то пока можно указывать это в ежегодной декларации.

Кто писал софт электронного декларирования, Виталий Викторович? Ну, замнем для ясности… Так вот, в 2019 году софт дописали. И графа в форме подачи декларации появилась.

И смотрите-ка – Шуфрич, Нестор Иванович!

Он задекларировал авиаперевозки за 210 000 гривен! А Зеленский отдых в Омане, который стоил КУДА-А-А-А-А БОЛЬШЕ, – нет.

Так что есть такое подозрение, что Зеленский нарушил Закон Украины. И есть такое подозрение, что нашим доблестным борцунам с коррупцией до этого нет дела. А еще есть подозрение, что они-то и с коррупцией не планировали бороться.

Но мы этого всего не узнаем, ведь если Шабунин и прийдет в комменты, то только с очередной информацией про Порошенко. А может даже и не заметит этот пост вовсе, ведь он не про Порошенко.

Он про смелого Шуфрича.


Тарас Чорновіл

Пропав безвісті й має бути оголошений у розшук “штатний антикорупціонер” Віталій Шабунін. Він же такий “безсторонній та принциповий”. А тут така корупційна справа в повітрі зависла з відпочинком Зеленського в Омані та декларуванням потрачених там коштів, а Шабуніна чомусь не чути… А це ж його улюблена тематика.

Ну а щодо суті питання. Згідно закону, декларант у випадку витрати понад 100 000 гривень мусить внести зміни до своєї декларації упродовж 10 днів.

Чи були там такі “копійки” для нових владоможців та астрономічні суми для решти громадян? Давайте прикинемо лише за мінімумом і дуже поверхово, не влазячи в усілякі “невинні розваги” багатих і щасливих. Журналісти вже розкопали, що номер у готелі Al Bustan Palace Ritz-Carlton Hotel, де відпочивав Зеленський з усією своєю родиною, охороною, тещею та радником Єрмаком, коштує 135 тисяч гривень на добу. І хоча мова йде про люкс, я все ж маю сумнів, чи в одному номері з вінценосним сімейством проживали теща й уже згаданий Єрмак. А ще охоронці, ще, може, хтось з обслуги… Литвин у свої вояжі завжди брав перукарку, Янукович – відповідальних за безпечне харчування. Кого навряд чи брали зі собою цього разу, то це хіба людину, яку взяти при далекій і тривалій поїздці під час війни були зобов’язані. Маю на увазі офіцера із забезпечення системи спецзв’язку. Видно за опосередкованими фактами.

Тож припускаємо, що номерів винайняли кілька (інші, вочевидь, дешевші, але також за десятки тисяч на добу. Це множимо на час відпочинку. Додаємо сюди харчування. І, головне, транспортні послуги. Назад Зеленський “летів” майже добу, але за рейс бізнес-авіації заплатив приблизно 65 000 доларів (не гривень!) Чи повернулася разом з ним його родина, чи сплатила ще додаткову суму за квитки? Скільки та яким типом авіа-перевезень скористалися, коли летіли туди, – цього не знаємо. У будь-якому випадку, витрачена сума перевалює за пару мільйонів. А закон встановлює планку декларування в 100 тисяч. Відмова задекларувати ці видатки та продемонструвати джерело надходження фінансового ресурсу – це вже юридична відповідальність.

А всілякі шабуніни тихенько мовчать собі в хусточку. І “позбавлене впливу бариг таке чесне тепер” НАЗК також не поспішає відкривати справу про корупційне діяння… То що? Закон один для всіх?

Щось мені підказує, що в своїх деклараціях не відобразять відпочинку на дорогих курортах ні смотрящий за Зеленським Андрій Богдан, ні шеф СБУ Баканов, ні міністр Аваков та вся інша наша “бідося”, що за “останні копійки” дружньо рвонула на свята з країни, в якій, до речі, йде війна і щодня гинуть чи зазнають поранень наші бійці.

Фото запозичив зі сайту booking.com

Автор