Мир і меч

Іван Хомяк

“Не думайте, що Я прийшов, щоб мир на землю принести, Я не мир принести прийшов, а меча. Я ж прийшов порізнити чоловіка з батьком його, дочку з її матір’ю, і невістку з свекрухою її. І: вороги чоловікові домашні його!” (Від Матвія 10:34-36)

Чому вважаєте, що мир має бути важливішим за боротьбу, а замирення з позицією опонента – за протистояння? Так, звичайно, для міцності суспільства потрібні толерантність, терпимість до інакшості, примирення з іншою точкою зору. Але наскільки абсолютно? Чи маємо ми примирятися з тими, хто руйнує підвалини суспільства, в якому ми живемо? Чи маємо ми “понять и простить” гвалтівника, вбивцю, зрадника чи іншого зеленого більшовика? Чи повинні ми прагнути ставати однаковими в своїх словах і діях?

Незважання на різницю між співвітчизниками має свою межу. Межу толерантності, як кажуть екологи. Від того, як виставлена ця межа, залежить не лише успішність країни, а і її існування.

Не можна ні в якому разі бути толерантним до тих, хто вороже ставиться до твоєї країни і всім серцем прагне її знищити. А також до тих, хто підриває підвалини суспільного устрою та моралі.
Не можна толерувати росіянців, не залежно чи це адепти Путіна, чи так звана опозиція, бо усім їм муляє самодостатня та самобутня Україна.
Не можна толерувати прихильників “самого вкусного пломбира”, які поклоняються кривавим маніякам Сталіну, Жукову, Петровському та їм подібним.

Ніхто ж не виступає, щоб в селі Ласки Народицького району назвати вулицю іменем Анатолія Онопрієнка – найбільш знаменитого їхнього односельця, ще й повісити меморіальну табличку “Тут народився вбивця 52 осіб”. То чому ж на наших вулицях повинні стояти пам’ятники іншим масовим вбивцям, які ненавиділи нас лише за те, що ми українці. Тут є величезна різниця, і вона веде наше суспільство на грань життя та смерті.

З іншого боку, не варто тягнути в сферу суспільної моралі речі, які її ніяк не стосуються – їжі, сексу, релігійних обрядів, багатства і бідності тощо. Виживання і добробут суспільства лежить у вірно вибраному відповідно до ситуації порогу толерантності.