Цинічні ігри долями людей

Тарас Чорновіл

Щойно пообіцяв зачепити ще один нюанс у контексті повного провалу Зеленського на минулих переговорах у Парижі. Знову йдеться про чи не єдину тему, яку гарант наче б то міг поставити собі в позитив. Уже вчора стало відомо, що верифікація та обмін полонених зірвані. Перший, хто в цьому безумовно винуватий – це Путін, який і не збирався просто так віддавати полонених. Йому за них потрібно ще дуже багато що витягнути з нашого телепня. Але я на цьому наголошую – це моя стара теза: перший, хто винен у всіх бідах України, – це Путін, а вже після того можемо переходити до “наших баранів”. І цими баранами, які цілковито програли Нормандські переговори, навіть не спробували отримати конкретику й гарантії, є Зеленський і його невміла або відверто пропутінська команда. Зрештою, я про це вже тут писав. Зараз про інше.

Ще під час брифінгу в Парижі мене аж вколола теза про 72 полонених, яких мають нам повернути керовані РФією терористи. Перше – це те, що здали наших громадян, яких зараз масово арештовують, судять та утримують в тюрмах окупованого Криму й різних регіонів Московії. Серед них найбільше кримських татар, але є й інші громадяни України. Уже відомо, що про них узагалі не йшлося під час переговорів, а на брифінгу Зеленський зачитав з папірця ні з ким не узгоджену фразу про червоні лінії та наступні етапи обмінів, яка була адресована в середину країни, а не до агресора й посередників.

Але йдеться про саму цифру. Точніше, дві: 72 й 77 людей. Чому така розбіжність того ж Зеленського з Лутковською? Та й узагалі, звідки ці числа взялися й як їх встановлювали? Ми вчора з Дмитром Снєгірьовим під час, а більше після, ефіру це доволі детально обговорили. Для мене зійшлися остаточно всі пазли, оскільки основні факти знав і до того, але бракувало кількох деталей.

Отже. Наших встановлених, перевірених, живих полонених і заручників на території ОРДЛО є 250+. Це означає, що ми чітко знаємо про місце перебування приблизно 250 ув’язнених українців. А ще близько сотні – це люди, які зникли безвісті (даних про їхню загибель не було, але й живими їх ніхто не бачив) і зниклі на етапі перебування в полоні чи ув’язненні. Цих останніх було ідентифіковано як живих за фото й відеоматеріалами. Декому дозволили сконтактуватися з рідними, а потім інформація про них зникає. Оскільки масових убивств і позасудових розстрілів від 2016-го на окупованих територіях не проводилося, то ці люди, ймовірно, живі, але їх чомусь приховують чи навіть примітивно забули на якихось гауптвахтах так званих ДНР/ЛНР. У будь-якому випадку, чітко встановлено перебування в полоні приблизно 250 чоловік. Більшість з них окупаційні суди вже засудили або готуються засудити за статтями своїх незаконних кодексів: “шпигунство на користь України” й “зрада ДНР і ЛНР”. Цю цифру, крім ряду громадських організацій, уже підтвердило навіть СБУ у відповіді на запит “Радіо Свобода” (уже при новій владі).

А чому Зеленський і його команда вчепилися в цифри 72 та 77? Відповідь шокуюча. Це офіційні дані осені 2017 року!!! Тоді Порошенко добивався чергового масштабного обміну. Процес верифікації зі страшним скрипом лише розпочався. Нам тоді зі значно більшого числа відомих нам полонених і заручників удалося офіційно верифікувати лише частину. Їх також повернули не всіх – Путін вирішив і далі забавлятися людськими долями. Тож: 72 – це та кількість конкретних людей, яких станом на кінець 2017 року було встановлено, верифіковано з протилежною стороною, поставлено в наші списки для обміну, але не повернуто Україні. Ще 5 осіб, які виводять на другу цифру 77, про яку сказала та ж Лутковська, – це інші люди, засуджені незаконними судами в терористичних “республіках” за останні місяці, про що Україні відомо з відкритих джерел.

Зеленський, маючи в своїх же спецслужбах точні дані про принаймні 250 полонених і заручників, повіз у Париж список лише 72-ох, яких установили та готували для обміну ще в 2017 році!!! НАВОЛОЧ! Люди для нього найголовніше?! Та він навіть не постарався взнати їх реальну кількість і вимагати звільнення всіх незаконно ув’язнених українців, а просто продублював частину документа з кінця 2017-го!

Отака мерзенна історія вийшла з брудно-зеленою “перемогою” в Парижі…

 

Автор