Ми нагадали про червоні лінії

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Про Майдан. Коротко. Людей було дещо менше ніж мені хотілося, але значно більше ніж я думав. Настрій всі мали піднесений – це сподобалося. Порадувала велика кількість прапорів “Свободи” – радує, що партія, яка ще півроку тому горлала про “не дати Порошенку монополізувати патріотичну тему”, тепер з готовністю стає поруч з прапорами “ЄвроСолідарності”.

Кількома хвилинами мовчання вшанували пам’ять загиблих в Одесі. Ханжам, що дорікають нам порушенням дня жалоби, варто було б приєднатися до Майдану.

Скажу чесно, спікерів слухав мало. Зустрів багато знайомих. Підходили багато моїх читачів. Майже весь Майдан проспілкувався. Люди схвильовані. Люди питають, що буде далі? Чим завершаться невідомі нам всім наміри президента Зеленського?

Балакали. Ділилися поглядами.

Майдан тепло прийняв виступ Петра Порошенка, і це символічно. Ще півроку тому здавалося, що його виступ на Майдані неможливий, настільки високий був градус ненависті. Сьогодні виступ Порошенка на Майдані – норма. Минули півроку президентства Зеленського. Далі буде.

Загальне враження таке – я не розумію, що викликало невдоволення Зеленського та бурхливу істерику його прибічників. Чого вони так злякалися? Народу? Але це їх народ, іншого у них всіх нема. Того, що людей прийшло більше ніж на піку міхо-майданчику? Ну, мусять звикати – самі винні. Про сумні перспективи дилетантів при владі я писав неодноразово. Може злякав їх тренд на посилення протестних настроїв? Раніше треба було думати, коли легкою рукою мішали з лайном все зроблене Порошенком і обіцяли людям молочні ріки і кисільні береги.

Чи почула нас влада – побачимо 9 грудня. А те, що ця акція на Майдані не остання, очевидно.


Сергій Місюра

Вчора на Майдані Незалежності і в багатьох містах України пройшла акція-звернення до Зеленського про «Червоні лінії», які не потрібно переступати і не здавати позиції України на переговорах в Парижі.

І в мене є декілька тезисів з цього приводу. В основному, про людей, які розділились…

Перше.
Ті, хто писали, що не прийдуть на Майдан вчора. Бо там політики, опозиція, не буду йти, бо скільки разів вже збирались – владі до лампочки.
От чесно. Вас туди звали? Залучали? Примушували? Хто хотів – вийшов. Якби ви не написали, то ніхто і не дізнався б, що вас там не було. Ви просто вказали, що не підтримуєте акцію. Ви проти неї.

Друге.
Ті, хто носить відео Пороха про собачу будку, і що він проти мітингів був в 2017 році, а зараз Майдан збирає. Ви реально не бачите причинно-наслідкові зв’язки та зайвий раз ведетесь на тролінг проти Порошенка. Вас не задовбало робити його крайнім у всьому, що робить нинішня зелена влада?! Вона вже більше півроку при владі. Вона спонукає людей до дій і висловлень до неї.
А тут все інше. Тоді проти Пороха збирали саме наметове містечко, акції саме проти нього, мітинги і т.д. А сьогодні навіть опозиція об’єдналась, щоб Зеленський знав, що будь-який крок проти України – ми тут, ми чекаємо і не дамо зрадити Україну. Все просто різні речі зараз і в 2017 році.

Третє.
Нинішня акція чітко показала, що влада боїться. Влада слухає і знає, що може бути, якщо будуть порушені інтереси України. Для цього можу привести хоча б три факти.

1) Через три доби оголосити траур по жахливим подіям в Одесі. Саме на 8 грудня, хоча пожежа була 4 грудня. Так, ще не всіх знайшли, але це реально показує крок влади, щоб потім цькувати учасників акції, що під час трауру робили акцію.
2) Я знаю багато років, що на вихідних Хрещатик перекритий, пішоходи спокійно можуть ходити проїзною частиною вулиці. На цю неділю було встановлено, що проїзд Хрещатиком не будуть перекривати. І не тільки на цю неділю. Але знову, щоб зменшити кількість людей і акцій на Майдані.
3) Напередодні почали розганяти фейки про вивіз людей з регіонів до Києва. І поїздами з Волновахи, і 1488 автобусів з ближніх міст. Про оплату. Про команду під політиків. Про тітушок. Все, лиш би показати, що люди не справжні, а акція фейкова, не народна. Зате в Шустера підставні вутки на різних ролях відіграють потрібний сценарій.

І на закінчення.
Я б зі Свободою на один Майдан не вийшов би, але там політикам краще видно. Об’єднання з Голосом і БЮТ – я їхніх прапорів так і не побачив. Але тут знову політика, і тому політичне рішення саме ЄС має бути, з ким об’єднуватись і вести спільні акції.
Наша позиція, звичайних, але патріотичних громадян має бути чіткою: показувати владі, що ми є, ми не сіра маса, і що мир любою ціною нам не потрібен. Нам потрібен мир з єдиною Україною, а Росія має відбудовувати Донбас. І влада має слухати саме чітку позицію стійких громадян, а не сіро-зеленої маси, яка приймає рішення раз на 5 років і потім далі перед телевізором сідає хаяти владу в вуха свого кота.

Вчора влада показала, що чує, знає і боїться активного населення. Меседж був переданий. І якщо Зеленський вже знає, що буде на зустрічі в Парижі, але це суперечить державним інтересам (тому і стільки методів проти акції) – тоді йому краще думати, як повертатись в Україну.
Йому ніхто не погрожував, просто щоб знав. А якщо він все зробить правильно, йому ще й на акції дякую скажуть 🙂

Все буде Україна!