Про зв’язок між змінами довкілля та розвитком цивілізації

Іван Хомяк

Історія екології

Зараз читаю нашим першокурсникам цикл із 9 лекцій, присвячених історії екології. Матеріал такий шикарний, що якби мав хоч краплинку вільного часу, то сів би за науково-популярну книжку, присвячену цій темі. Найголовніше те, що готуючись до лекцій багато відкриваю для себе особисто в зв’язках між змінами довкілля і розвитком цивілізації.

Ось приклад із завоювання іспанцями Центральної та Південної Америки. Є багато пояснень, чому нечисленні європейці легко руйнували імперії з багатотисячним військом. Однак, технічна перевага (вогнепальна зброя і кавалерія) не здається переконливим поясненням. Історія воєн британців із африканськими племенами показувала, що навіть багатократна різниця у втратах не є гарантією військової перемоги. Друга версія пов’язана з їхніми божествами Кетцалькоатлем (ольмеки, майя та ін.) та Віракочею (інки). Ці два міфічні чуваки були білошкірими бородатими дядьками, одягненими в луску і наділеними невиданими знаннями та технологіями. Вважають, що аборигени сприймали іспанців за богів і замість того, щоб прикопати їх на бережку, починали “дружити” і поклонятися.

Насправді, історія успіху колонізаторів (конкістадорів) прозаїчніша. Ці народи практично не контактували між собою протягом 14 тисяч років. За цей час відбулися еволюційні зміни небезпечних мікроорганізмів, що паразитували на людині. Звідси різниця в структурі імунітету та в генетичній структурі населення (відбір призвів до того, що виживали генетично стійкі до інфекцій особи, які виконували роль носіїв і самі не хворіли).

Наприклад, проказа. На сьогодні лише кілька тисяч людей на усе людство можуть на неї захворіти. Решті нічого не буде. Це тому, що людство старого світу тисячі років із нею контактувало, і вижили в основному стійкі до інфекції. В американських аборигенів такого відбору не було. За сучасними підрахунками, в перші роки конкісти, вимерло 90%(!) населення обох Америк. Тому завоювати їх було досить просто.

До речі, європейці також отримали алаверди – сифіліс. Перші роки “іспанська (французька) хвороба” була смертельно небезпечною та швидкоплинною. На сьогодні близько 40% інфікованих є безсимптомними носіями. Тож пам’ятайте про засобі захисту і еволюцію мікроорганізмів.

* * *

З історії глобального потепління

Імператор Юстиніан впевнено йшов до відновлення старих кордонів Римської імперії. Однак посилення тектонічної активності призвело до серії вивержень вулканів (536 рік). Це спричинило малий льодовиковий період (типу ядерної зими).

У цей час із Азії в межі імперії привезли чорних пацюків Rattus rattus (ось звідки пішло ім’я Рататуй). Вони, на відміну від сірих аборигенів, мають звичку “зближуватися” з людиною в екстремальних погодних умовах. З собою ці вумнички принесли особливий вид бліх Xenopsylla cheopis, а ті в свою чергу мутовану паличку псевдотуберкульозу Yersinia pseudotuberculosis (тепер Yersinia pestis – чумна паличка). Усе почалося із Північно-Східної Африки (Єгипет і Ефіопія). А потім в імперії спалахнула епідемія, що забрала від 50 до 100 млн життів (половина населення тодішньої Європи). Амбітні плани Юстиніана накрилися мідним тазом, а в Європі розпочалися Темні часи.

Як видно із мого допису, причиною епідемії стала складна антропогенна трансформація екосистем на фоні природних кліматичних змін. Якби не було завезено нові синантропні види, то вулкани, землетруси та цунамі не спричинили б стільки біди. Якби не було посилення тектонічної активності, можливо, що епідемія не мала б таких масштабів. Якби не настало глобальне потепління, то епідемія тривала б і далі.

Температура піднялася на 1 градус, і в 750 році спалахи чуми, навіть локальні, зникли. А якби не піднялася? Ми б не мали арабської науки, жорстко сплагіаченої так званим Відродженням. Полишену Візантією політичну нішу заповнили Багдадський халіфат (арабська імперія) на півдні і норманські колонізатори на півночі. Одні наробили відкриттів (араби), а інші (європейці) створили на їхній основі сучасний світ технологій. А так могли б до цих пір сидіти в темних віках, проколюючи родимки та лікуючи апендицит кровопусканням.

До речі, візантійці, не знаючи екосистемології, вирішили, що усі їхні нещастя не через тягу Юстиніана до глобалізації та не через трансформацію екосистем, а тому що імператор одружився на гулящій за гроші жінці та зробив її рівною собі правителькою.
(я ні на що не натякаю)

 

Ілюстрація © Karin Sunvisson
Робота була представлена на виставці карикатур на тему глобального потепління, яка проходила в Києві в грудні 2011 р.