Експропріація експропріаторів

Іван Хомяк

Усю передвиборчу кампанію я намагався познайомити моїх співбесідників із шкільним курсом історії. Біда з тими шкільними курсами. Інколи розповідаєш людині істину родом із восьмого класу, а вона тобі “Як ти багато знаєш! Ти як енциклопедія”. Трясця тобі в печінку! Тобі в школі розповідали те саме, що й мені.

Повернемося до історії. Часто мої співбесідники казали:
– Переможемо усіх бариг-олігархів, заберемо в них усе накрадене за роки незалежності та повернемо народу.
– Послухайте, – казав їм я, – будь-яка тиранія* ніколи не зупиниться на пограбуванні лише верхівки. Не було такого в історії жодного разу**. Спочатку грабували найбагатших політичних противників, потім просто багатих, потім, не ділячи на своїх і чужих, видушували “середняків”. А біднота як жила в злиднях, так і продовжувала жити. Із одним винятком – її ставало більше за рахунок пограбованих. Візьмемо 1917. Спочатку більшовики забрали все і знищили великих підприємців та значних чиновників Російської імперії. Потім провели розкуркулення і знищили остаточно середній клас. А потім до тих, хто з усього майна мав корову чи коня, прийшли колгоспи і перетворили їх на злиденних рабів.

Наші зелені більшовики зроблять те саме. Більшовик – це не політична позиція, більшовик – це діагноз. Спочатку пресуватимуть великий бізнес (зі статутним капіталом більше кількох десятків мільйоні доларів) політичних опонентів і небезпечних конкурентів. Потім візьмуться за середній бізнес (біля мільйона доларів). Потім за усіх інших. Аж поки не зрівняються прибутки бюджетниці-прибиральниці та власника ФОПу. Ті олігархи, які спочатку грали проти Порошенка в надії відновити кучмівські схеми, а зараз демонструють лояльність Коломойському, також займуть місце в черзі на експропріацію. Єдина відміна, що це не розтягуватимуть на 10-15 років, а зроблять в турборежимі.

На це дві причини:
1) А чому Коломойський має зупинятися, коли може безкарно забрати все у всіх. Хто піде захищати Пінчука? “Голос” чи “бабки 200 гривень година”?
2) Тиранії зазвичай економічно деструктивні. Поки у них буде можливість отримувати ресурс за рахунок грабунку/експропріації, вони це робитимуть.

________________________

* – сучасна демократура є однією із форм класичної тиранії. Єдиною відміною є те, що ім’я тирана раніше було відоме народу. Наш тиран Коломойський сидить в тіні, а його роль грає найнятий низькопробний актор.
** – варто подумати про Сінгапур. Лі Куан Ю, в принципі, не займав (не підгріб під свою родину) дрібний бізнес, хоча не певен, де ліберальніші умови його існування у нас чи в Сінгапурі.

 

На заставке картина художника Ивана Алексеевича Владимирова (1869-1947) “Крестьяне возвращаются после разгрома помещичьей усадьбы в окрестностях Пскова. 1919”