Будни логова №4

Кум Степан сидел на лавочке, неторопливо курил и что-то степенно излагал. Рядом стоял молодой парень и почтенно внимал, а затем спросил:

– Батьку, а звідки взялися порохоботи?

– Значіть так, сину: спочатку відбувся спонтанний викид енергії в ППС*. А енергія, як ти знаєш, не любить коли її багато і намагається або розсіятись, або сконденсуватись в форми з меншою потенціальною енергією. Оскільки простору/часу ще не було, бо ППС же, то енергія почала конденсуватися в матерію, в елементарні частки…

– Так, так, протони, нейтрони…

– Це тебе так в школі вчили? Забудь. Елементарних часток є тільки дві: електрон і позитрон, все інше – їх комбінація. Так от, енергія часток була велика, тому відбувалися зіткнення часток, якщо здибались електрон і позитрон, відбувалась анігіляція з утворенням просторових «ниток», з яких потім і будувався наш простір…

– Батьку, а трішки коротше можна?

– Ну добре, давай пропустимо частину. Значить так, Авраам народив Ісака, Ісак народив Якова…

– А ще коротше?

– От ти невгамовний… Добре, давай я тобі по-простому, на пальцях покажу. Значить так, – термін «порохобот» з’явилось недавно, чи то в кінці 15, чи то на початку 16 року, а порохоботи як явище з’явились разом з появою кроманьйонців.

– Як це?

– Ну от, наприклад, візьмемо відро, ну припустимо отсеву. Що буде якщо висипати його на землю?

– Купа буде.

– Правильно, а тепер проведи через цю купу уявний розтин так, щоб нормаль від вершини купи проходила через площину розтину. Що вийде?

– Вийде криволінійна фігура.

– Так от синку, ця купа – це модель будь якого людського суспільства. Якщо ми припустимо, що по осі абсцис у нас будь який з параметрів людини, що відповідають нормальному розподілу ймовірності, зріст, наприклад, або вага, а по осі ординат – кількість людей, то ти побачиш, що чим ближче цей параметр до середнього по популяції тим більша частка таких випадків. І навпаки, чим сильніше відхилення від середнього значення тим рідше воно трапляється.

– Ну це типовий приклад розподілу Пуассона, а порохоботи тут до чого?

– Не перебивай, а слухай. Так от, якщо відкласти по осі абсцис здатність до критичного відношення до реальності і розбити нашу уявну популяцію на три приблизно рівні частини, то в першій третині будуть легковірні та легкокеровані люди, яких можна переконати в чому завгодно, в третій будуть люди, які нічого не беруть на віру, а більшість – посередині – реагує то так, то інакше.

– То що, батьку, в якій з третин будуть порохоботи?

– А оце дуже складне питання, бо ті кого називають порохоботами є у всіх трьох. Тому запам’ятай коротеньку класифікацію порохоботів:

– Власне порохоботи, або облігатні порохоботи, вони відносяться до третьої третини нашого графіку, і сподіваюсь, найбільш масова група порохоботів. На жаль не всі хто відноситься до третьої групи володіють іншою необхідною ознакою справжнього порохобота – любов’ю до України.

– Псевдопорохоботи, – перша третина, – сьогодні вони підтримують Порошенка, бо він президент, а вчора були за яника.

– Факультативні порохоботи – друга третина. Це порохоботи до тих пір, доки персонально їм не заважають мити бурштин, або пиляти ліс, чи контрабасити.

Як бачиш порохоботи різні, – в цьому їх сила і їхня слабкість. Сила, тому що керувати такою строкатою компанією неможливо. Та й слабкість в тому ж. Від цього і непорозуміння між порохоботами і взаємні образи. Справжній порохобот підтримує Порошенка з необхідності, бо не бачить йому альтернативи сьогодні, але одразу ж стане дибки якщо президент почне робити шкоду державі. –

Сказав кум і викинув недопалок.

– Батьку, а ми до яких порохоботів належимо?

– Так, візьми два відра отсеву…

– І висипати їх на землю?

– І висип їх у міксер, нам цей фундамент потрібно сьогодні залити.


*ППС – позапросторове середовище, стан матерії/енергії до великого вибуху та поза межами нашого всесвіту.

Автор