У НБУ відбулася презентація пам’ятної монети “100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу” (відео)

У Музеї грошей Національного банку України 22 листопада 2017 року відбулася презентація пам’ятної монети “100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу”.

У заході взяли участь Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров; генеральний директор Громадської організації “Інститут геостратегії ім. Ісмаїла Гаспринського” Наріман Устаєв; члени Меджлісу кримськотатарського народу; автори ескізів монет – Володимир Таран, Сергій та Олександр Харуки, а також представники Національного банку України та громадськості.

Вікторія Сузанська, заступник начальника відділу нумізматичної продукції та маркетингу Департаменту грошового обігу Національного банку України, розповіла, що Національний банк 17 листопада 2017 року ввів у обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень “100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу”: “Національний банк України уважно стежить за суспільно-політичним життям держави і з нагоди важливої події в історії кримськотатарського народу – першого Курултаю, національного з’їзду, який відбувся в листопаді 1917 року, випустив пам’ятну монету “100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу”.

Вона нагадала, що результатом роботи Курултаю було прийняття Конституції Кримської Народної Республіки, в якій визнавалася рівноправність усіх мешканців Криму незалежно від їх національності, закріплювалася рівноправність жінок, проголошувались основоположні демократичні свободи. Курултай затвердив національний прапор блакитного кольору, національний герб у вигляді золотої тамги кримських ханів та національний гімн.

Як наголосив Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров, скликання у 1917 році першого Курултаю кримськотатарського народу стало однією з найвизначніших подій у новітній історії кримськотатарського народу. “Кримськотатарське національне зібрання на початку ХХ століття діяло в інтересах усіх мешканців Криму. І хоча в результаті величезної протидії його робота швидко була припинена, рішення і закони, ухвалені першим Курултаєм, мали колосальне значення і заклали фундамент для подальшого національного та духовного самовизначення нашого народуˮ, – зауважив Рефат Чубаров. Він додав, що у 1991 році функціонування цього національного інституту кримськотатарського народу було відновлене, і з того часу кожні п’ять років обираються нові члени Курултаю, які, як і їхні попередники, гідно відстоюють інтереси та цінності кримськотатарського народу.

Генеральний директор Громадської організації “Інститут геостратегії ім. Ісмаїла Гаспринського” Наріман Устаєв зазначив: “Рішення щодо скликання першого Курултаю кримськотатарського народу було прийнято з метою встановлення порядку в Криму та недопущення анархії. Делегати Курултаю виходили з того, що у Криму необхідно забезпечити права всіх мешканців півострова незалежно від їх національності, віросповідання та політичних поглядів. Пам’ятаючи, за яких складних умов було скликано перший Курултай кримськотатарського народу, розуміємо, що Курултай – це наше національне надбання. Маємо зберігати і розвивати Курултай відповідно до сучасних тенденцій політичного представництва, враховуючи існуючі виклики та загрозиˮ.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 16,5 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети – рифлений. Елемент оздоблення – тамподрук.

На аверсі монети розміщено синє зображення карти півострова Крим, на тлі якого жовтими буквами – рядки з гімну кримськотатарського народу: Я ПРИСЯГНУВСЯ, Я ДАВ СЛОВО ПОМЕРТИ ЗА НАРОД… / ANT ETKENMEN,/ SÖZ BERGENMEN/ MILLET IḈṺN ÖLMEGE… та жовту тамгу – герб кримських татар.

На реверсі монети на тлі мечеті Ханського палацу (м. Бахчисарай) зображено делегатів кримськотатарського національного з’їзду.

Авторами ескізів цієї пам’ятної монети стали київські художники з креативної групи АртТріум – Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Роботу з утілення творчого задуму художників у монетний витвір мистецтва виконали скульптори Володимир Дем’яненко та Анатолій Демяненко.

Джерело

Автор