У Києві відбулася спеціальна фестивальна подія “Молодість. Пролог-47” (фото)

У Києві відбулася дводенна спеціальна подія “Молодість. Пролог”, яка презентувала майбутній 47-й МКФ “Молодість”.

Урочиста церемонія відкриття спеціальної події відбулася у Національному академічному театрі опери та балету України імені Т. Г. Шевченка, під час якого відбувся показ фільму-відкриття “Мир вашому дому!” режисера Володимира Лерта. Зйомки фільму, заснованого на творах Шолом-Алейхема «Тев’є-Молочар», тривали п’ять років та проходили в історичних місцях під Києвом.

«Цей рік нас порадував значними для вітчизняного кіновиробництва гучними прем’єрами, це і стрічки «Межа»,«Червоний», «Сторожова застава», а в найближчі три місця заплановані презентації фільмів «Кіборги», «Таємний щоденник Симона Петлюри», анімаційної стрічки «Мавка. Лісова пісня» та ще цілої низки нових прем’єр. Ми дуже щасливі, що український кінематограф сьогодні отримав нове дихання, переживає відродження, справжній ренесанс. Це те що вселяє в нас великий оптимізм і гордість за свою країну. Також я вдячний за розуміння та підтримку на найвищому державному рівні питань розвитку кіно. З 2014 року нам вдалося суттєво збільшити його фінансову підтримку. Так, у 2017 році ми мали 500 млн. грн. видатків на кіновиробництво, і в наступному прагнемо збільшити розмір цієї підтримки. А на глядача чекають щонайменше 80 яскравих прем’єр », – розповідає Міністр культури України Євген Нищук.

Основні події кінофоруму проходили у столичних кінотеатрах “Київ” та “Україна”. Так, у рамках спеціальної події «Молодість. Пролог–47» відбувся національний конкурс короткометражних фільмів, були презентовані позаконкурсна програма «Свобода: кіно соціальних змін», присвячена темі свободи та толерантності, презентація спільного навчального проекту Довженко-Центр : Dovzhenko Centre та Британської Ради в Україні «Envision Sound», Спеціальні покази, програми «Фестиваль фестивалів» та «Сонячний зайчик», а також різноманітні дискусії, майстер-класи для сценаристів, композиторів та режисерів короткометражних фільмів.

Програма національного конкурсу короткометражних фільмів представила 18 стрічок українських режисерів, вироблених в Україні або у копродукції з Україною. Зокрема, до конкурсної програми увійшли 4 фільми, створені за підтримки Державного агентства України з питань кіно: “Технічна перерва” (режисер Філіп Сотниченко), “Намір” (режисер Анна Смолій), “Невидима” (режисер Максим Наконечний), “Причинна” (режисер Андрій Щербак).

За рішенням журі фестивалю, головний приз «Золотий Скіфський Олень» Національного конкурсу короткометражних фільмів на «Молодості. Пролог – 47» отримав Павло Остріков за стрічку «Випуск’97». Світова прем’єра стрічки відбулася на 8-му Одеському міжнародному кінофестивалі, де вона здобула головний приз в національній короткометражній програмі, фільм також отримав приз на 70-му Міжнародному кінофестивалі в Локарно як найкращий короткометражний фільм за версією молодіжного журі.

Фільм «Ма» режисерки Марії Стоянової отримав спеціальну відзнаку «за вдумливе та зворушливе поєднання витриманої форми та тонке відображення стану душі в часи війни».

Нагадаємо, що 47-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» пройде у Києві в 26 травня по 2 червня 2018 року. КМКФ Молодість вважається однією з найбільших спеціалізованих кіноподій України та Східної Європи за версією Міжнародної Асоціації Кінопродюсерів (FIAPF). Засновником фестивалю є фонд «Молодість».

Фото © Facebook Molodist Kyiv International Film Festival

Джерело

Автор