Чому Юля стала опозиціонеркою?

Дмитро Вовнянко

От буває так, випадково зацікавишся темою – і не відірватися. Минуле Юлі – сюжет для кількох романів. От просте питання, за що Кучма почав гнобити Юлю? Ідейні Юлькани нам сразу відповідатимуть, як піонери за совка: “За те що вона ламала схеми Суркіса-Бакая”. Так?

А по хронології – не сходиться.

Питання. Коли почалися проблеми у Юль-Володимирівни? Відповідь – влітку 1998 р., коли держава відібрала (за словами самих прибічників ЮВТ) у ЄЕСУ ліцензію на зовнішньоекономічну діяльність. Хай так. А ким тоді була Юля?

А була вона народним депутатом України (самовисуванцем) і заступником голови політичної партії “Громада”. Керівником партії був широко відомий Лазаренко Пал Іванич.

А що ще сталося у той період? А сталося те, що в Росії у березні того ж року відправили у відставку прем’єра Віктора Черномирдіна. Щоправда, не зразу відправили – в статусі тво Черномирдін перебував до вересня 1998 р., але падіння Черномирдіна сильно вдарило по позиціях такого собі Рема Вяхірєва.

А хто такий Рем Вяхірєв? А це голова Газпрому, і колишній заступник Черномирдіна, коли ще Газпромом керував той. А ще – це дядько, із зустрічі з яким почався нечувано прибутковий бізнес леді Ю з торгівлі газом. Ба-більше, Рем Вяхірєв міг собі дозволити вигнати геть всю українську делегацію і спілкуватися з одною лише Юлею.

А чому повалився Черномирдін? Це секрет Полішинеля – він мав забагато впливу і забагато грошей, що сильно занепокоїло оточення вічно залитого президента Єльцина.

Питання, а на удар українського керівництва по ЄЕСУ як мусило відреагувати оточення Єльцина? Відповідь – з радістю. Проблеми у ЄЕСУ означали проблеми у Вяхірєва (і фінансові, і іміджеві). Крім як допомогти своєму непросихаючому колезі з РФ, адміністрація Кучми мала ще один мотив гнобити ледіЮ – вона була “лазаренківська”. ЄЕСУ була одним з гаманців Пал Іванича. А Лазаренко зробив ту саму помилку, що й Черномирдін в РФ, став конкурувати з Кучмою за владу.

Проте Вяхірєва тоді не сковирнули – він зберіг свою посаду і свій, хай значно обскубаний, вплив і за прем’єра Прімакова також.

І, о диво! Невдовзі Юля вже п’є з Кучмою чайок. Невдовзі Юля дає інтерв’ю змісту, що треба, мовляв, знаходити спільні інтереси з владою. Невдовзі Пал Іванич Лазаренко відчалює у США, і Юля створює “Батьківщину”. А після виборів президента (виграних Кучмою), Юля стає віце-прем’єром по ТЕК, причому вносив її не Ющенко, а саме Кучма. Кого ж іще ставити керувати ТЕК, як не людину, яка з самим Вяхірєвим в друзях?!

До речі, Юля любить говорити, що її бізнес був знищений Кучмою ще до її походу у владу. Неправда. Нардепом вперше Юля стала у 1997 р. А ЄЕСУ існувала навіть у 2011 р. У 2000-му її очолював чоловік Юль-Володимирівни, Олександр Тимошенко.

Що далі? А далі в Новорічну ніч Єльцин говорить “я заморився”. Президентом Росії стає Путін. У березні 2000-го Вяхірєв подає у відставку – розуміє, що запахло керосином всерйоз. Оточення Вяхірева в Газпромі зачищають. Юліна схема руйнується нафіг. Для нової команди Міллера, Юля – “вяхіревська”, тобто чужа.

А вже за кілька місяців українська Генпрокуратура порушує проти ЄЕСУ справу. Для Кучми Юля – “лазаренківська”.

І усьо. Які там поламані схеми Суркіса-Бакая, про що ви? Скажіть ще, що Лазаренка Кучма пресував за те, що за прем’єра Лазаренка інфляція в Україні знизилася у сім разів.

Теж було, до речі.

Автор