Світ 7 лютого. Результати дня:

Iliya Kousa

Політичні баталії в американському Сенаті, бунт у Кот д’Івуарі, мирні переговори в Еквадорі, репресії в Туреччині, суд над Саркозі у Франції та багато іншого.

Африка: 

– В Єгипті двоє членів ісламістської організації «Брати-мусульмани» визнані винними у масових заворушеннях поблизу посольства США в Каїрі у 2013 році та засуджені до смертної кари.

– У Кот д’Івуарі співробітники сил спецпризначення підняли бунт, вимагаючи підвищення заробітних плат. Повстання відбулося в місті Адіаке. Демонстранти зі зброєю в руках вийшли на вулиці міста та почали стріляти у повітря.

Америка: 

– Сенат США схвалив кандидатуру Бетсі ДеВос на посаду міністра освіти після 24 годин безперервних слухань. Голоси сенаторів розділилися навпіл. Відтак, віце-президент США Майкл Пенс був змушений скористатися вирішальним голосом для схвалення рішення. Вперше в історії США, віце-президент подав вирішальний голос для ухвалення рішення при затвердженні кандидатури на посаду міністра. Жоден з демократів не дав голосів. ДеВос – мільярдерша та близька соратниця Дональда Трампа. Вона не має жодного досвіду в галузі освіти. Через це чимало політиків та громадських діячів виступили проти її кандидатури. За їхніми словами, їй бракує кваліфікації для управління системою освіти. У січні її виступ викликав скандал, коли вона допустила вільне носіння зброї в школах – щоб, мовляв, «захищатися від ведмедів грізлі».

– У США пройшло перше судове слухання, присвячене скаргам прокурорів на міграційний указ президента Дональда Трампа. Одну з перших скарг розглянув апеляційний суд Сан-Франциско. Місцева прокуратура була першою, яка подала скаргу на указ Трампа. Останній підписав його 28 січня. Указ забороняє в’їзд до США громадянам семи переважно мусульманських країн та сирійським біженцям. Це викликало масові протести. А 4 лютого федеральний суд Сіттла призупинив дію міграційного указу на час судової тяганини.

– Армія США дала дозвіл на будівництво скандального нафтопроводу «Dakota Access» у штаті Північна Дакота. Інженерний корпус США, який відповідає за екологію регіону та інфраструктуру, заявив про готовність дозволити будівництво. Трубопровід, який має транспортувати нафту зі штату Іллінойс на північ, викликав неоднозначну реакцію в суспільстві. Люди вимагали скасувати будівництво, оскільки воно, за їхніми словами, шкодить довкіллю та загрожує отруєнням води в регіоні. Це, в свою чергу, небезпека для мільйонів жителів долини, особливо – для індіанської резервації неподалік. Через масові протести будівництво призупинили у грудні 2016 року. Але вже у січні новий президент США Дональд Трамп підписав указ про відновлення будівельних робіт.

– Президент США Дональд Трамп звинуватив сенаторів-демократів у затягуванні голосування за кандидатури на посади міністрів. Протягом трьох тижнів роботи нової адміністрації, Сенат затвердив лише шістьох міністрів з 21.

– Сенатори-республіканці у США проголосували за те, щоб зупинити виступ сенатор від Демократичної партії Елізабет Уоррен під час слухань в Сенаті щодо кандидатури Джеффа Сешнса на посаду генпрокурора. Уоррен почала зачитувати лист вдови Мартіна Лютера Кінга, в якому наголошується на расизмі Сешнса. Це обурило республіканців, а їхній лідер Мітч Макконнел заявив протест.

– Прокуратура Перу порушила кримінальну справу проти екс-президента Алехандро Толедо за підозрою в отриманні хабарів від бразильської будівельної компанії «Odebrecht». За даними слідчих, він отримав майже 11 мільйонів доларів в обмін на вигідний контракт на будівництво для компанії. Сам Толедо нині живе у Франції.

– Новий президент Гаїті Жовенель Муаз офіційно приступив до виконання своїх повноважень. Церемонія інавгурації пройшла у Порт-о-Пренсі.

– В Еквадорі стартували мирні переговори між колумбійським урядом та бойовиками ліворадикального угруповання «Армія національного визволення». Сторони планують укласти мирний договір, подібний тому, який уряд підписав з бойовиками «ФАРК» минулого року. Конфлікт між центральною владою Колумбії та угрупованням «Армія національного визволення» триває 52 роки.

Азія: 

– 4,5 тисяч державних службовців звільнені в Туреччині через нібито причетність до невдалої спроби військового перевороту у липні 2016 року. Серед них – понад 2,5 тисячі співробітників Міністерства освіти, майже 900 жандармів та понад тисяча співробітників громадського телеканалу «TRT». Загалом, кількість репресованих внаслідок перевороту сягнула понад 150 тисяч осіб.

– Близько 20 людей загинули внаслідок теракту біля будівлі Верховного суду Афганістану в Кабулі. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі. Відповідальність за вибух взяв на себе терористичний рух «Талібан».

Європа: 

– У Франції у віці 77 років помер філософ, історик і літературознавець Цветан Тодоров. Він відомий своєю працею про поетику фантастичної літератури та науковими роботами щодо теорії літератури.

– Один з лідерів терористичної організації «ДНР», командир батальйону бойовиків «Сомалі» Михайло «Гіві» Толстих був убитий в результаті підриву бомби в його кабінеті в Донецьку.

– Екс-президент Франції Ніколя Саркозі постане перед судом у справі про фінансові махінації. Відповідне рішення ухвалив суд Парижа. Так звана справа «Бігмаліон» стосується фінансування партії Саркозі під час передвиборної кампанії 2012 року, коли він програв соціалісту Франсуа Олланду. За даними слідчих, замість 22 мільйонів євро, Саркозі витратив 45 мільйонів.

– У Німеччині поліція провела спецоперацію проти прихильників неонацистського руху «Громадяни Рейху». Сили безпеки затримали 16 осіб за підозрою в екстремізмі. Також провели обшуки в 250 будинках, офісах у Рейнланд-Пфальці, Баварії та Баден-Вюртемберзі. «Громадяни Рейху» – організація, члени якої не визнають влади ФРН та вважають Конститцію нелегітимною. Рух налічує близько 10 тисяч членів.

Близький Схід: 

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді повідомив про встановлення місця перебування лідера терористичної організації «Ісламська держава» Абу Бакра Аль-Багдаді. Він перебуває в Іраку та «ізольований» силами безпеки. Більшість його соратників та близьких помічників – ліквідовані.

– Терористи «Ісламської держави» відбили в сирійських військ газове родовище «Аль-Хайян» на сході провінції Хомс поблизу Пальміри. Урядові сили відступили та зосередили сили на штурмі нафтового родовища «Аль-Махр».

– Ємен заборонив США проводити антитерористичні рейди на своїй території.

– Терористи «Ісламської держави» підірвали головне водосховище в східному Мосулі в Іраку.

Автор