У Страсбурзі Петро Порошенко з командою ЄС закликали партнерів продовжити підтримку України (фото, відео)

Петро Порошенко

Сьогодні в Страсбурзі ми мали унікальну зустріч друзів України, коли вперше зібралися майже 30 депутатів Європарламенту. Зустріч передбачала 45 хвилин спілкування, а тривала майже 2 години. Це – свідчення інтересу Європарламенту до України. І ми маємо зберегти тренд, який був у Європарламенті минулого скликання.

Серед учасників групи друзів були чотири прем’єр-міністра, колишній міністр закордонних справ, були представлені різні партійні групи. Впевнений, що це дає нам тверду запоруку ефективної співпраці.

На зовнішньому фронті ми маємо виступати єдиною командою. І я робитиму все, щоб захистити інтереси України!

 

* * *

Сьогодні я і команда Європейської Солідарності у Страсбурзі зібрали на зустріч майже 30 депутатів Європарламенту. Дві години надзвичайно конструктивного діалогу про нагальні питання порядку денного завтрашнього засідання Європарламенту та надзвичайно тепла розмова про Україну.

Запросив депутатів Європарламенту відвідати Україну – не лише Київ, але й Донбас, Одесу, Харків, Львів, Дніпро. Щоб серед депутатів нового скликання, яке змінилося на 50%, було якомога більше тих, для кого Україна значитиме дуже багато, Україна буде в їх серці.


Ірина Геращенко

Страсбург. Європейський парламент. Петро Порошенко разом з командою сьогодні спілкуються з неформальною групою друзів «Україна – ЄС», з лідерами політичних груп і фракцій. Захист інтересів України і зовнішня політика – сфери, де не може бути політичних відпусток чи виборчих пауз. Ми щасливі зустріти багато справжніх друзів України та познайомитися з новими депутатами Європарламенту.

Завтра в Європарламенті відбудуться дебати та прийняття резолюції по політв’язням Кремля. Наша задача – щоб в резолюції були зафіксовані всі прізвища наших політв’язнів, ми говоримо про посилення тиску на РФ з вимогою звільнення заручників і військовополонених.

Велика група депутатів Європарламенту працюватимуть спостерігачами на парламентських виборах в Україні, вони відзначають бездоганно організовані та демократичні президентські вибори і чекають, що й на парламентських Україна продемонструє відданість демократії.

Ми говоримо про підтримку реформ в Україні, про небезпеку «Північного потоку 2» й закликаємо наших колег і партнерів з Європарламенту продовжити підтримку України, не забавляти темп нашого діалогу. «Європейська солідарність» робитиме все для активного діалогу з європейськими інституціями та інтеграції України до ЄС і НАТО. Й, звичайно, як державні діячі назовні ми виступаємо за принцип «одного голосу», коли всі політики мають в один голос захищати Україну та нагадувати світу про агресію РФ.

* * *

В кулуарах Європарламенту коротко поспілкувалися з Марією Габріель, яка була доповідачкою по питанню безвізу для України. Подякували за безвіз. І дуже мали теплу розмову з великим і справжнім другом України Расою Юкнявічене.

В новому Європарламенті жінки складають 40 %. Єдина українська партія, де в прохідній частині списку 40% жінок – це « Європейська Солідарність». Ми з Ivanna Klympush-Tsintsadze активізуємо діалог з нашими європейськими колежанками для просування тем рівності, жіночого лідерства, посилення ролі жінок в безпековій сфері.

* * *

Перше повноцінне засідання нового Європарламенту. В попередньому Україна мала потужне лобі . Дуже важливо, щоб Україна не зникла з порядку денного ЄП і інших інституцій. Тим більше, що зараз тут працює потужне російське лобі, до якого долучилася й п’ята колона Кремля.

Ми тут, щоб захищати країну та протистояти реваншу, не дати адвокатам Кремля спотворити реальність про російську агресію, Донбас, Крим, заручників.

Хтось намагається тут здати Україну та просувати «мирні плани Кремля», ми ж захищаємо Україну. Петро Порошенко і команда «Європейської Солідарності» напередодні дебатів і прийняття резолюції по політичним в’язням і військовополоненим РФ спілкується з євродепутатами, аби максимально жорстко зафіксувати в документі російську агресію.

В ЄП, окрім офіційної делегації ПКА, активно працювала неформальна група дружби. Сьогодні ми зустрілися з її новими представниками (серед них багато лобістів України і наших давніх щирих друзів). Петро Порошенко підняв питання російської агресії, невиконання Росією рішень морського трибуналу щодо моряків, закликав посилити азовський пакет санкцій, говорив про енергетичні ризики «Північного потоку 2». Обговорено кілька цікавих ідей – запрошення української молоді стажерами в Європарламент, координація та кооперація зусиль в боротьбі з російською пропагандою.

На зустріч прийшли представники всіх ключових політичних груп із різних країн, серед них 4 колишні прем’ери, 3 міністри закордонних справ, кілька екс-міністрів оборони. Порошенко ще раз зазначив, що планує бути депутатом… Європарламенту 🙂 , й тому мета нашої партії – вступ України до ЄС і НАТО.

Серед спільних викликів, які обговорювалися – питання екології, енергобезпеки, боротьба з фейк-ньюс. Але ключове – військова російська агресія на Донбасі, звільнення полонених. Порошенко і наша партія запросили європейських колег відвідати Донбас, побачити наслідки війни.

Багато питань стосувалися Мінських угод. Наша позиція незмінна – Росія має піти геть з я Донбасу. Крим не може бути предметом жодних компромісів, розмінів і обмінів.


Іванна Климпуш-Цинцадзе

Єврокомісію вперше очолила жінка!

Європарламент підтримав кандидатуру Урсули фон дер Ляєн на посаді президента Європейської комісії. За неї проголосували 383 депутати з 747.

Вона стала першою жінкою на посаді голови Європейської комісії, замінивши Жан-Клода Юнкера.

60-річна Урсула фон дер Ляєн є мамою 7 дітей (!), вільно володіє французькою, англійською та німецькою мовами.

З 2013 року до 15 липня 2019 року вона була міністром оборони Німеччини, а перед тим очолювала міністерство у справах сім’ї та міністерство охорони здоров’я.

Більше про нову очільницю Єврокомісії читайте тут.

Автор