Мамай, Бублики та вибори

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Сміття та Бублики

Знаєте, як буває? Сиділи ми з товаришем-полтавчанином, заговорили про серіал «Чорнобиль». А він мені й заявляє – «Та у нас малий «чорнобиль» біля Полтави існує. Тільки нікому не цікавий». І пояснив, що мав на увазі. Почуте примусило мене сильно замислитися, а вдома залізти в Google і перевірити. І от що я дізнався.

Макухівське сміттєзвалище біля річки Коломак – наразі, практично, зона екологічного лиха. Зберігається на ньому більше 6 мільйонів тон відходів. Сміття туди звозять з Полтави та Полтавського району. Рідкими речовинами, що стікають з відходів, відбувається отруєння земель і води. Активісти організації «Комітет народного контролю Полтавщини» ще у 2014 р. наголошували, що підземні води навколо сміттєзвалища отруєні настільки, що пити їх не можна не тільки людям, а й худобі. Але й не це найстрашніше.

На Макухівському сміттєзвалищі регулярно спалахують пожежі. Від 2015 по 2018 рр. горіло воно 5 разів. В серпні 2017 р. пожежу гасили 15 годин на площі 400 кв. м. Цього року сміттєзвалище горіло тричі – у лютому та два рази у травні. Процес займання відходів неконтрольований. Перегнивання відходів спричиняє виділення метану і водночас зростання температури, що призводить до займання. В результаті пожеж в атмосферу потрапляють продукти згорання пластмас, поліетилену та інші токсичні речовини. Все це відбивається на здоров’ї полтавців.

Хто винний у такому стані речей? Місцеві мешканці називають двох осіб – колишнього мера Полтави Олександра Мамая і депутата Верховної ради Юрія Бублика. Екс-мер Мамай – людина неоднозначна. З одного боку серед полтавчан він має чимало прихильників, його там цінують як гарного керівника міста. Водночас він довго опирався встановленню пам’ятника гетьману Івану Мазепі та перейменуванню вулиць за законом про декомунізацію. Юрій Бублик відомий тим, що до Верховної Ради прийшов як член ВО «Свобода», проте у грудні 2015 р. він із «Свободи» вийшов, звинувативши керівництво партії (тобто Олега Тягнибока) в авторитаризмі. 11 квітня 2016 р. він увійшов до фракції БПП (!!!), аби у 2017 р. з БПП вийти, звинувативши керівництво фракції у корупції (традиційно). Нині пан Бублик балотується в нардепи як самовисуванець по 145 виборчому округу (Полтавська область. Село Макухівка розташоване на її території). Що може пов’язувати таких різних людей?

Пов’язувати їх може сміття. Олександр Мамай тривалий час керував містом, яке вивозило сміття на Макухівське сміттєзвалище. Розповідати, який то «клондайк» – вивіз сміття з міста, аж навіть незручно. В інтернеті наведені десятки схем. Відомо, що зять екс-мера Володимир Бакуменко – власник фірми, що займається роздільним збиранням сміття на… Макухівському сміттєзвалищі. З 2016 по 2018 рр. пан Бакуменко перебував під слідством щодо корупції у сфері продажу вторсировини зі сміттєзвалища, але справа була закрита. Характерна деталь. Мером у 2015 р. Олександр Мамай зміг стати тому, що його конкурент нардеп Юрій Бублик всю свою боротьбу спрямував проти найважчого конкурента пана Мамая – Андрія Матковського з БПП. Збіг, не інакше.

А який стосунок має до всього цього нардеп Бублик? А той, що Ковалівською сільською радою, на території якої розташоване Макухівське сміттєзвалище, керує рідний брат нардепа Олександр Бублик – теж колишній член ВО «Свобода». А у 2010-2012 рр. головою сільради був сам Юрій Бублик. І тут відкриваються цікаві деталі. У жовтні 2014 р. стало відомо про інцидент – у Полтаві, до офісу ВО «Свбода» активісти організації «Комітет народного контролю Полтавщини» принесли плакати та мішки зі сміттям через невиконання нардепом Бубликом обіцянки вирішити проблему Макухінського сміттєзвалища. Результат – на активістів напали члени «Свободи».

У жовтні 2018 р. (як раз після скандальної відставки мера Мамая) Полтавська ОДА ніби впритул наблизилася до вирішення проблеми сміттєзвалища – вирішили будувати сміттєпереробний завод. Позаяк інвестора для того залучити не виходило, було вирішено, що гроші частково виділять з екологічного фонду ОДА, а частково нардеп Бублик забезпечить залучення коштів, які щороку виділяються парламентом у якості субвенції на розвиток регіонів. Чекати далі не було куди – місцеві депутати ладні сміттєзвалище закрити, а коли це станеться, Полтава в смітті потоне. Але. Будувати завод вирішили не на території Ковалівської сільради (де керує брат пана Бублика), а в іншому місці. А завод – це інвестиційна привабливість, економічні вигоди тощо. І от відтоді як відрізало. Нардеп Бублик висуває до нового заводу такі вимоги, що по факту збудувати його не можна. Очевидно йдеться про шантаж з цілком конкретною економічною складовою. Що в цьому переконує?

У 2013 р. у нардепа, в якого за декларацією дохід за попередній рік склав біля 50 тис. грн., раптом з’явився джип «Nissan X-Trail». У 2014 р. він забув задекларувати свій бізнес. У 2016 р. мешканці села Ковалівка виклали в мережу фото елітної садиби нардепа. Це все – про Юрія Бублика.

Нині він знову балотується в нардепи. Певно, обіцяє вирішити проблему Макухівського сміттєзавлища. Вкотре.

* * *

Мій допис «Сміття та Бублики» (читайте вище – ред.) несподівано отримав продовження – в приватне до мене посипалися повідомлення від полтавчан, де вони розповідали про те, що зараз відбувається на виборах до Верховної Ради у Полтаві. Як з’ясувалося, екс-мера Полтави Олександра Мамая та нардепа Юрія Бублика крім Макухівського сміттєзвалища пов’язують ще й вибори. Різні. Слідкуйте за руками.

Отже, в Полтаві є колишній мер Олександр Мамай. Особа неоднозначна, скажемо прямо. Пан Мамай ставав фігурантом низки корупційних скандалів. Пан Мамай відомий тим, що довго опирався встановленню в Полтаві пам’ятника гетьманові Івану Мазепі і реалізації закону про декомунізацію. Водночас Олександр Мамай має чимало прибічників, багато полтавчан вважають його гарним сіті-менеджером.

Юрій Бублик. До Верховної ради прийшов як депутат від ВО «Свобода». Наприкінці 2015 р. вийшов зі «Свободи». Перейшов до БПП. У січні 2017 р. вийшов з БПП і наразі висувається до Верховної ради як самовисуванець. Людина, яка, з одного боку, виглядає як цілковито чесна та ідейна. З іншого боку, у 2013 р. в нього несподівано знайшли джип «Nissan X-Trail» – про авто стало відомо через те, що його пограбували, і нардеп звернувся з заявою до міліції. У 2014 р. Юрій Бублик «забув» задекларувати свій бізнес. У 2016 р. мешканці села Ковалівка виклали в мережу фото елітної садиби нардепа. У декларації за 2018 р. показав повернення позики у 1,5 мільйони грн. Обіцяв посприяти будівництву сміттєпереробного заводу під Полтавою, аби вирішити нарешті проблему Макухівського сміттєзвалища – тамтешньої зони екологічного лиха. Та коли з’ясувалося, що завод будуватимуть не на землях Ковалівської сільради (де головує рідний брат нардепа Олександр Бублик), до ідеї нардеп охолов. Хоча вирішити проблему сміттєзвалища він обіцяв ще у 2012 р. Що поєднує нардепа та мера крім сміття?

Олександр Мамай став мером Полтави у 2010 р., причому висувався він від партії «Совість України» – його однопартійцем тоді був Володимир Гройсман, який тоді ж переобирався у мери Вінниці. Стосунки з Юрієм Бубликом тоді в нього були далекі від ідеальних. У 2013 р. саме Юрій Бублик разом із Сергієм Капліним очолювали громадян, які увірвалися до Полтавської мерії для зустрічі з Мамаєм. Восени 2014 р. Олександр Мамай стверджував, що брати Бублики очолили невдоволення ним містян на хвилі Майдану з метою самим обійняти посаду мера. Проте…

У листопаді 2014 р. Юрій Бублик був обраний депутатом до Верховної Ради (від ВО «Свобода»). За рік, восени 2015 р., в Полтаві відбулися чергові вибори мера міста, в яких участь взяв також нардеп Бублик. Проте фаворитами виборів ставали чинний мер Мамай і висуванець від БПП колишній мер Полтави Матковський. Нардеп Бублик зосередив всю критику на Матковському і… допоміг Олександру Мамаю виграти вибори. На думку наводить те, що майже через півроку після того Юрій Бублик у ВР вийшов зі «Свободи» і перейшов до… БПП. Тобто чинник ідейний відкидати можна зразу. Який лишається ще?

До чого я все це розповідаю? Та до того, що у вересні 2018 р. депутати Полтавської міськради визнали незадовільною роботу мера Олександра Мамая і достроково припинили його повноваження. Підстава – ціла низка корупційних скандалів, які буквально супроводжували колишнього мера. Відтоді екс-мер Мамай регулярно судиться, намагаючись довести свою правоту. Але.

Наразі Олександр Мамай висувається в народні депутати по 144-му мажоритарному округові – м. Полтава. Там же висувається вже згаданий нардеп Сергій Каплін. Там же висувається Олександр Бублик – голова Ковалівської сільради і рідний брат нардепа Бублика. І от що характерно. У більшості своїх інтерв’ю та виступів Олександр Бублик пред’являє претензії висуванцеві партії «Слуга народу» Дмитру Нальотову. За збігом обставин головному конкурентові Олександра Мамая на посаду нардепа. Вам це нічого не нагадує?

Питання – чому Олександр Бублик не висувається по рідному 145-му округу, де знаходиться керована ним сільрада? А там за збігом обставин висувається його брат – чинний нардеп Юрій Бублик. Макухівське сміттєзвалище знаходиться теж там. Чим керуються всі учасники цього дійства?

Наведу цитату політичного експерта Кирила Молчанова (відео): «Обираєшся ти у 2014-му році як Юрій Бублик від «Свободи» по 145 виборчому округу Полтавщини і через 2 роки прозріваєш, що тобі не подобається «Свобода», а подобається БПП і вступаєш у цю фракцію. І тут, за дивним збігом обставин, вказуєш в декларації, що ти різко виплачуєш борг в 1,5 мільйони гривень…» Здається, більш ніж промовисто.

 

Фото © Facebook Юрій Бублик

Автор