Як так сталося, що Зеленський так багато набрав?

Oleksandr Ivanov

Давайте розбиратися.

Я не вірю в тезу, що це був протест проти нинішньої політичної системи. Тобто багато виборців Зеленського озвучують цю тезу, але вона не є основоположною причиною. Якби це було так – ДемАльянс, Сила людей, Демсокира вже б вистрелили. Але цього не сталося. І причина не в тому, що вони не нові, не інноваційні, не здатні побудувати нову політичну систему.

На мою думку причина ось у чому. Ви можете згадати, що ви їли вчора чи про що ви думали, коли їдете на роботу щодня? А з іншого боку, ви можете згадати свій перший поцілунок, коли вас хтось сильно образив чи дуже комічну ситуацію, яка трапилася з вами? Швидше за все відповідь на питання першої групи буде негативною, а другої групи буде позитивною. Причина – емоції. Саме це є інновацією і особливістю цієї виборчої кампанії.

Але перед тим, як перейти до її аналізу, хочу розповісти вам про один епізод із серіалу “Чорне дзеркало” під назвою “Час Волдо”. Впевнений, що багато хто бачив цей епізод, але все ж хочу, щоб всі розуміли аналогії нижче. Отже, в цьому епізоді розповідається про розважального персонажа – ведмедика Волдо. Оператор Волдо — комік-невдаха і мізантроп, який грає роль анімованого синього ведмедя на ім’я Волдо. Цей персонаж має власне шоу на телебаченні, у форматі робить інтерв’ю з відомими людьми. Волдо стає дуже популярним.

Під час мозкового штурму щодо концепції нового шоу продюсер, якому належать права на Волдо, жартома пропонує висунути Волдо кандидатом на справжніх виборах, щоб він міг мати багато часу для дошкулянь кандидату консервативної партії Ліама Монро, у якого раніше брав інтерв’ю. Монро і Волдо проводять дебати, де Волдо жартома і разом з тим дуже агресивно критикує Монро і політичну систему загалом, отримуючи шалену популярність. Волдо продовжує свою жартівливо-агресивну критику та агітацію за себе і загалом фінішує на виборах другим, але зберігає шалену популярність.

Оператор і Волдо – це одне ціле – це Зеленський. Продюсер, який за цим всим шоу стоїть, – Ігор Коломойський.

В чому успіх Волдо? В тому, що він дав людям емоції, яких вони потребували. Він дав їм шанс сміятися над політиками, політичною системою загалом. Його жарти, як і жарти Зеленського, часто нижче плінтуса. Але обивателям це заходить. Волдо також дав людям гнів. Цей гнів він каналізував проти своїх конкурентів. Те ж саме відбулося в Україні. Волдо – це Зеленський. Його продюсер – Ігор Коломойський. Український Волдо роками мочив туалетні жарти проти українських політиків на радість плебсу. Волдо вчив їх ненавидіти весь політикум. І зрештою на цих емоціях він прийшов до влади.

Єдина новизна в Україні – Волдо в нас колективний. На відміну від Волдо в серіалі, Зеленський майже не висловлював гнів. За нього гнів щодо Порошенка (прототип Монро у серіалі) і політичної системи загалом плекали всі разом – блогери, політики, частина активістів і мільйони громадян.

Якщо емоції цієї виборчої кампанії можна було б оформити у слогани, то вони були б такими:
Порошенко = гнів
Зеленський = радість

Політики сірі – вони не дають емоцій, вони намагаються впливати на мислення виборця. Тоді як Волдо працює через емоції. І саме в цьому його новизна, і тому він перемагає. Саме тому нові політики на кшталт Демальянсу, Сили людей чи навіть Вакарчука не взлетіли. Бо вони працюють через мислення людей, а не через емоції. Через сіру речовину півкуль головного мозку, а не лімбічну систему стовбуру мозку.

У серіалі “Чорне дзеркало” оператор Волдо без поняття, що робити в політиці, і йому дуже прикро з того, що він робить. Його зображено хорошим хлопцем, і зрештою він відмовляється керувати Волдо. Тоді Волдо починає керувати продюсер безпосередньо і завершує почату справу. Зеленський, як і оператор Волдо теж зеленого поняття не має про політику і як щось будувати, а не руйнувати. Як і в серіалі – всім буде керувати продюсер Ігор Коломойський, який заварив це все.

Мільйони мізків наших співгромадян хакнули через емоції. Саме хакнули.

І саме тому вони не можуть добре аргументувати свій вибір. Всі їхні аргументи дуже туманні, що Зеленський позасистемний, що варто щось нове спробувати, ризикнути і т. д. Ці аргументи не витримують жодної критики. Вони вибрали через емоції, а не через аналіз. І тому їм не цікава ані програма Зеленського, ані його команда, ані дебати. На них не вплинуть заклики мислити тверезо і зважувати шанси. Єдине, що на них може вплинути – це емоції.

Україна не унікальна країна. Волдо приходять до влади по всьому світу. П’ять зірок в Італії, Трамп в США, Герт Вілдерс в Нідерландах тощо.

Чи переможе в нас Волдо? Що станеться коли Волдо прийде до влади?

Ми зовсім скоро побачимо. У наступних кількох постах я спробую подати свій прогноз майбутніх подій, і як нам з цим жити. Stay tuned.

Автор