Про мою Армію

Vasyl Skorobohach

Скільки громадян України на власні очі бачили/бачать зміни в моїй Армії? 2-3 мільйони від сили. Це якщо взяти всі 6 хвиль мобілізації, всіх дійсних військовослужбовців, їх родини і близьких друзів, волонтерів… А решта 35 мільйонів? Десь-щось бачили в телевізорі/інтернеті, якщо цікавились. Тому поясню для них. Для тих, хто цікавиться.

Навесні 2014-го ти ніби машиною часу потрапляв в 90-ті, коли проходив срочку. Все те ж саме лайно совєтських часів і його катастрофічно не вистачало. Волонтери везли все: воду, їжу, шкарпетки, труси, б/ушну форму, взуття, каски, броніки, мисливські рушниці, набої, бусолі, біноклі, комплектуючі до зброї, паперові карти, найпростіші рації, автомобілі та запчастини до них, скоби, цвяхи, бензопили, проводи, інструмент… Тупо ВСЕ!

На наших очах іржаві коліщата державної машини починали зі скрипом крутитися, але відлік йшов на дні та години. В 2014-2015 саме ми всі, громадяни України, кинулися на допомогу нашим братам на передку, давши державній машині час для набору обертів. На наших очах вона спочатку незграбно, а потім все більш впевнено, почала закривати нагальні питання. З кожним роком їй все менше потрібен був наш волонтерський костиль, і зараз вона вже стоїть твердо на ногах.

В 2019-му ще присутня волонтерська допомога, але вона змістилася в окремі високотехнологічні ніші: далекобійні снайперські комплекси, програмні комплекси, системи керування вогнем… І навіть тут вже державна машина підбирається до самодостатності. Згадайте постійну волонтерську тему аеророзвідки і останні державні закупівлі безпілотників (вітчизняних в 2018 і турецьких в 2019). Все, далі держава сама. Військо одягнуте, споряджене, смачно нагодоване, озброєне і небезпечне.

Скільки відновленої і нової техніки поставлено в ЗСУ за останні роки? Це не бачить в новинах тільки той, хто не хоче нічого бачити (цифри для порівняння тут). Ви, коли будете порівнювати кількість техніки сьогодні (5800 одиниць) і в 2013-му (3700 одиниць), не забудьте врахувати втрачене в Криму і спалене на війні. Це про кількість. Якість сьогодні та 5 років тому, повірте, теж небо і земля.

Скільки склала волонтерська допомога війську за ці роки? Єдиної статистики немає. Об’єм допомоги п’яти найбільших фондів перевалив за 300 мільйонів гривень. Додамо сюди допомогу сотень непублічних патріотів, які возили зібране громадою на своїх бусиках. Скільки разом? 500 мільйонів? Навіть якщо мільярд гривень. Це 40 мільйонів доларів США. А сукупний військовий бюджет України в 2014-2018 р.р. склав 13 мільярдів доларів! Тобто волонтерська допомога – це лише 0,3% від оборонних витрат. Це була дуже своєчасна та критично необхідна допомога, яка врятувала життя тисячам наших Захисників. Але коли хтось каже, що військова державна машина сьогодні не працює, він або нічого не знає, або бреше. Прогрес очевидний, на державні гроші наша Армія стає міцнішою з кожним днем.

Коли я дивлюсь на військові витрати 2006-2013 рр. (14 мільярдів доларів США), мене не турбує питання, ЧОМУ порізали техніку. Моє головне питання до Гриценка і К: ЩО ви створили натомість? Де, курва, сліди від потрачених 14 млрд. доларів США військового бюджету 2006-2013 р.р.?!

Автор