ГПУ спільно з СБУ блоковано діяльність потужного транснаціонального наркоугруповання (фото, відео, інфографіка)

 

ГПУ спільно з СБУ припинено діяльність транснаціональної злочинної організації, учасники якої налагодили розгалужену мережу з продажу за криптовалюту наркотичних засобів

Генеральною прокуратурою України спільно з Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 307, ч. 2 ст. 364 КК України, задокументовано та припинено діяльність транснаціональної злочинної організації, учасники якої з 2014 року налагодили розгалужену мережу з продажу за криптовалюту на території України та країн колишнього СНД наркотичних засобів через інтернет-сайти та чат-боти в месенджері «Telegram», з подальшим обготівковуванням та легалізацією грошових коштів в Україні. Про це у четвер, 21 березня 2019 року, під час спільного брифінгу повідомили начальник Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України С. Кізь та перший заступник Голови Служби безпеки України – начальник Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України П. Демчина.

«В ході розслідування установлено, що у 2014 році на території України створено стійку ієрархічну злочинну організацію до складу якої увійшли як громадяни України, так і громадяни інших держав, зокрема Російської Федерації», – поінформував начальник Департаменту ГПУ С. Кізь та додав, що метою організації став продаж наркотичних засобів (мова йде у тому числі про важкі наркотики) та психотропних речовин.

Так, схема діяльності полягала у тому, що її учасники на заздалегідь створених веб-ресурсах, розміщених у мережі Internet, розміщували контактні дані чат-боту месенджера «Telegram», який адмініструвався оператором. Особа, яка мала намір придбати наркотики або психотропні речовини, писала про це до вказаного чат-боту, вказувала назву наркотику, кількість та бажане місце отримання. Після цього оператор повідомляв про спосіб оплати за допомогою криптовалюти та після її надходження інформував про адресу так званої «закладки».

Кошти, отримані від продажу наркотичних засобів, з 2014 року по сьогоднішній день учасниками злочинної організації акумулювались на тимчасових криптовалютних рахунках та в гаманцях різних електронних платіжних систем. У подальшому відбувався процес переводу в готівку через спеціальні електронні обмінні пункти, розташовані у мережі Internet. В кінцевому рахунку наркоділки отримували готівкові кошти у доларах США від кур’єрів обмінних пунктів.

Надалі ділки займалися легалізацією коштів здобутих злочинним шляхом, організовуючи в Україні підприємницьку діяльність ряду компаній, керівниками та засновниками яких були їх довірені особи. Сферами їх інтересів ставали будівництво, торгівля продуктами харчування, ресторани тощо.

Начальник Департаменту ГПУ повідомив, що 21.03.2019 з метою припинення діяльності злочинної організації прокурорами, слідчими та оперативними працівниками проведено сотні слідчих (розшукових) дій, серед яких обшуки, затримання осіб, допити тощо. Багато заходів наразі триває.

Також він зазначив, що на цей момент вже вилучено декілька мільйонів доларів США готівкою, золоті злитки, прикраси, елітні транспортні засоби та інші матеріальні цінності. Первинний аналіз «чорної бухгалтерії», яку також вдалося вилучити, свідчить про щорічні прибутки злочинної організації в десятки мільйонів доларів США. Ці кошти, окрім вищезгаданих шляхів легалізації, також інвестувались в нерухомість та бізнес по всьому світові.

«Наразі слідчі дії ще тривають, вже на даний час затримано близько 20 осіб – членів цієї злочинної організації, вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу», – повідомив С. Кізь.

Перший заступник Голови СБУ П. Демчина додав, що загальна чисельність злочинної організації складала близько 1000 осіб.

Також П. Демчина поінформував, що до 2017 року вказана злочинна організація, відома як «Хімпром», активно працювала на території України та Російської Федерації, та після масових затримань в РФ основні її учасники, громадяни Росії, переїхали в Україну та налагодили дистанційне керування незаконним бізнесом, значно посиливши заходи конспірації.

 

Оперативники СБУ встановили, що організаторами нелегального бізнесу є громадяни Росії, які перебувають у міжнародному розшуку

 

Співробітники Головного управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно з Генпрокуратурою блокували діяльність потужного транснаціонального наркоугруповання. Про це на брифінгу повідомив перший заступник Голови Служби Павло Демчина.

Оперативники спецслужби встановили, що організаторами нелегального бізнесу є громадяни Росії, які перебувають у міжнародному розшуку. Вони створили розгалужену мережу з продажу наркотичних засобів за криптовалюту на території колишнього СНД. Продаж «товару» здійснювався через Інтернет-сайти та чат-боти у месенджері «Телеграм» з подальшим переведенням у готівку та легалізацією коштів на території України. «Щоденний обіг наркоділків становив понад двісті мільйонів російських рублів», ‒ зазначив Павло Демчина.

Для забезпечення безпеки «бізнесу» офіси угруповання були розташовані в Україні, а загальне керівництво здійснювалось його лідерами – громадянами РФ ‒ з території країн Латинської Америки.

Правоохоронці задокументували, що організатори створили цілі кадрові підрозділи, які здійснювали підбір та вербування «працівників» для роботи наркокур’єрами, закладниками, а також підставних осіб для реєстрації численних криптогаманців та акаунтів на крипто-біржах. «Загальний «штат» викритого нами наркоугруповання становив майже тисячу осіб», ‒ підкреслив перший заступник Голови СБУ.

Установлено, що до 2017 року це угруповання, відоме як «Хімпром», активно діяло на території України та РФ. «Після масових затримань у Росії основні її учасники, громадяни колишнього СНД, переїхали в Україну та налагодили дистанційне керування незаконним бізнесом, значно підсиливши заходи конспірації», ‒ наголосив Павло Демчина.

У межах розпочатого кримінального провадження проведено майже сімдесят обшуків за місцями проживання учасників угруповання та розташування підпільних офісів. Під час них правоохоронці вилучили гроші, чорнові записи, наркотики, вогнепальну зброю, вибухівку, спецтехніку, які підтверджують здійснення протиправної діяльності. Двадцять учасників угруповання затримані згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочатому за ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 307 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Джерело