Технічний кандидат Зеленського

Дмитро Вовнянко

Граючи в карти з шулером, ви програєте у той момент, коли берете карти в руки. Президентські вибори Юлія Тимошенко програла уже. Програла в той день, коли погодилася грати за схемою, запропонованою олігархом Ігорем Коломойським. Чому? Слідкуйте за руками.

Я помилився. Після новорічного перформансу на каналі «1+1» кандидата Зеленського я писав, що зараз ЮВТ почне Зеленського у полі інформаційному гнобити і нищити. Чому я так думав? Бо дослідивши життєвий шлях Юлії Тимошенко, я побачив особливість цього політика – вона не може бути другою. Категорично. Існує лише один принцип, якому Юлія Тимошенко в житті жодного разу не зрадила – вона мусить стати президентом України.

Відтак, було очевидно, головна перепона на шляху Юлії Тимошенко до влади – Володимир Зеленський. Він працює на одному з нею полі – популістському. Набираючи рейтинг, він відбирає голоси у Тимошенко. Заполучити якось їм обом виборців Порошенка – фантастика. Виборець Порошенка не голосуватиме ані за літню аферистку, ані за молодого коміка, не в останню чергу тому, що обидва вони – креатури Коломойського.

Оприлюднений запис телефонної розмови, де Тимошенко вітає Коломойського з днем народження доводить, що Юлія Володимирівна пов’язана з Коломойським ніяк не менше за Зеленського. Всі ці «все що ти робиш, я дуже ціную», «бажаю, щоби тобі дали спокій» та «незабаром ми побачимося» з вуст кандидата у президенти до олігарха, на якого в Україні заведено кримінальну справу, звучать так промовисто, що далі нема куди.

Очевидно, Коломойський веде на вибори зразу двох топових кандидатів. І мета його наразі – аби в другому турі виборів Коломойський змагався з Коломойським. Аби туди вийшли Юлія Тимошенко і Володимир Зеленський. Але.

Можна вірити рейтингам, можна ні, але наразі Петро Порошенко по більшості рейтингів займає стабільне друге місце (а опитування на виданні «Главред» взагалі поставило його на перше місце з відривом). Це означає, що у другому турі Коломойському доведеться змагатися не з самим собою, а таки з Петром Порошенком. Це означає що Зеленський і Тимошенко мусять стати конкурентами за друге місце. Наразі Зеленський вибиває Тимошенко з передвиборчої гонки – його рейтинг вищий. А вона про те – ані пари з вуст.

В очі кидається те, наскільки різні компанії ведуть «кандидат від ІВК №1» і «кандидат від ІВК №2». Навколо Зеленського – практично спокій. Тимошенко ж з одного боку всі сили кидає на боротьбу проти спільного конкурента, з іншого – вона приймає на себе весь негатив. Її шпетять за «Піраміду». СБУ заарештовує кошти «її волонтерів». У мережу зливають прослушки розмов… По факту наразі Юлія Тимошенко працює технічним кандидатом у кандидата Зеленського – відволікає на себе увагу його головного опонента і тим прокладає Зеленському дорогу у другий тур.

Ба більше. Навіть у цих умовах, коли питання проходу її у другий тур вельми сумнівне, Тимошенко продовжує зберігати із Зеленським видимий нейтралітет. Всі ці «борщі з чебурашки» – явно просто емоційні прориви, за якими немає ніякого розвитку. Юлія Тимошенко сама відмовляється від боротьби. Що відбувається?

А відбувається те, що Ігор Коломойський Юлію Тимошенко з самого початку планував «кинути». Вона йому не потрібна. Юлія Тимошенко – надто досвідчений, амбітний і самодостатній політик. Політик абсолютно безпринципний і не пов’язаний ні з ким ніякими зобов’язаннями. Треба буде – вона завтра на телеекранах покається за все сказане на адресу Петра Порошенка і укладе з ним союз (їй не вперше) проти того самого Коломойського. Ігор Валерійович це дуже добре знає. Кандидат Зеленський йому в рази вигідніший – саме тому, що він слабкий. Його буде дуже просто контролювати. Ним можна буде крутити як маріонеткою на сцені – нікуди він, сердега, не подінеться. Перспектива завтра опинитися сам на сам з розлюченими прибічниками Порошенка і не менш роз’ятреними тимошенківцями його прив’яже до власника «Привату» на віки вічні.

І от Коломойський дав зрозуміти Тимошенко, що все навпаки: Зеленський – кандидат технічний, а вона – мусить перемогти. Він допоміг Тимошенко тим, за що вона його тепер «цінує». Він дав збагнути їй що він цілковито на її боці. Рейтинги? Дурня, Юлія Тимошенко сама крутила ними не раз.

Юлія Тимошенко клюнула на цю вудочку – і по факту стала технічним кандидатом Зеленського. ВОНА старається як може. «Піраміда», спроба підкупу депутата Юрія Тимошенко, розслідування «Бігус-інфо» «зроблене не під вибори», але нікому так не вигідне, як лідеру ВО «Батьківщина». Тепер от НацДружини, які самі не відають, на КОГО вони зараз працюють, причому швидше за все – цілковито «за ідею». Використовувати чужу ідейність для власної користі Юлії Тимошенко уміє майстерно – доведено Помаранчевою революцією.

Вони стараються. Тимошенко – аби вийти у другий тур, не здогадуючись, що там їй не світить нічогісінько. Коломойський – аби результат другого туру визначав особисто він, за правилом «цьому дам, а цій – не дам». Чи вдасться їм це?

А це вже залежить від нас із вами.

Автор