Фатальна помилка Кремля

Mason Lemberg

Щораз то більше переконуюся в тому, що в 2014 році кремль допустив фатальну помилку в процесі окупації України.

І ця помилка не полягала в просуванні далі територією України. Подальше просування могло би привести до непередбачуваної реакції Заходу (не тому, що вони чесні та в них є принципи, а тому, що вони би отримували українських біженців). Подальше просування привело би до необхідності виділення куди більших фінансових ресурсів на утримання бантустанів.

Ця помилка кремля полягала в хибності пропагандистської інформаційної стратегії. В кінці 2013, на початку 2014 кремль намагався нас роз’єднати на схід і захід, на дєдивоєвалі та хвошиздів, але це не спрацювало, спрацювало тільки на окупованій частині Донбасу.

Пізніше кремль намагався нас налякати втратами на фронті, антимобілізаційною кампанією, але попри страшні розповіді українці йшли захищати свою країну, продовжували допомагати фронту.

І тільки на початку 2015 року кремль почав атакувати інформаційне поле України протиставленнями влади та “простого наріду”тм, розповідями про карупцію та вкрадений мільярд Яценюка, і наживанням на війні.
І це подіяло миттєво. І це діє до цих пір.

І якби кремль замість спроб поділити на схід/захід і замість антимобілізаційної кампанії, зосередився на поділі влада/народ ще з початку 2014, то ефект був би зовсім іншим.
Порошенко та влада були би винуваті в збиванні Боінга.
Порошенко та влада були би винуваті в розпинанні слов’янського мальчіка та всіх інших подібних злочинах і “злочинах”.
І ніяк вони би себе від цього не захистили, бо й досі ніяк не захищають себе та державу в інформаційному просторі.

І це не просто роздуми чи припущення.

Ви просто подивіться на рівень охудобіння осіб, які готові вірити янеку, путіну чи результату роботи оператора ЕОМ, яку вчора представив мер Львова. Будь-кому, будь-чому, всупереч інстинкту самозбереження, але проти Порошенка.

І нам дуже пощастило, що кремль почав отруювати українське суспільство значно пізніше основних подій 2014-го, і що влада після 2015-го змогла забезпечити економічний розвиток, і що опоненти влади виявилися нікчемними шизоїдами.

Автор