Вона відмінить демократію

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Видання «Тексти» опублікувало дивовижний матеріал з аналізом заяв, зроблених Юлією Тимошенко під час з’їзду партії «Батьківщина». Очевидно, якби інцидентів з кіборгами, Коельйо та Расмуссеном не сталося – їх варто було б створити штучно. Бо заяви лідера «Батьківщини» тягнуть на повноцінний скандал.

Без перебільшення, Юлія Тимошенко заявила про намір впровадити власну диктатуру.

Дослівно це звучало так: «Новий Президент України зразу після інавгурації своїм Указом оголосить Всеукраїнський референдум за народною ініціативою, а народ України на референдумі нову Конституцію прийме». Оцінимо?

«Нова народна конституція» – один з головних розділів програми Тимошенко. Крім того, Юлія Тимошенко не раз зазначала, що існуюча система влади в Україні її не влаштовує – вона прибічниця ідеї, аби Президент мав всю повноту влади в країні. Ще одна її ідея – парламентська республіка канцлерського типу, де партія-переможець автоматично отримує парламентську більшість, а голова обраної парламентом виконавчої влади перебувати при владі може необмежений термін. Очевидно, саме цього Юлія Тимошенко хоче добитися на парламентських виборах. Обиратися за старою системою вона не бажає. Вона хоче повноважень диктаторських.

І це не гучні слова. Давно відомо, головна ознака диктатури – це об’єднання в одних руках хоча б двох з трьох гілок влади: законодавчої, виконавчої та судової. Що далі? Далі розбудова в Україні українського варіанту путінізму. Насмілюся нагадати, в Україні лише одна політична партія додумалася свого часу через суд заборонити пресі критикувати свого лідера, і партія та – ВО «Батьківщина». Вам зрозуміло, яке майбутнє чекатиме українські ЗМІ в разі реалізації планів Юлії Тимошенко?

Як там кажуть? Аби зробити задоволеними усіх, треба звикнути роти усім незадоволеними?

Але існує проблема. Закони чітко прописують механізм зміни існуючої Конституції. Це – цілий обряд, що складається з низки голосувань у Верховній Раді причому протягом кількох сесій, а не одної. Юлія Тимошенко виконувати ці вимоги законодавства не збирається – вона хоче прийняття повністю нової конституції на референдумі.

Чи було таке в історії? На жаль, було. На жаль, бо саме шляхом референдуму отримав у Німеччині всю повноту влади такий собі Адольф Алоїзович Гітлер. Для німців це дуже погано завершилося. Полюбляє референдуми і лідер Кремля – отой самий, з яким Юлія Тимошенко колись хіхікала над президентами України та Грузії.

Але є проблема. Наразі в Україні НЕМА закону про референдум. Закон протягнутий через ВР Партією Регіонів (який передбачав варіант зміни Конституції на референдумі) наразі розгромлений Венеціанською комісією та визнаний неконституційним Конституційним судом України.

А це означає, що заявляючи про намір оголосити референдум про прийняття нової конституції, Юлія Тимошенко обіцяє зухвало порушити існуючі закони та вдатися до відвертого свавілля. І тут одне з двох. Або всі гілки влади та інші політичні партії таку ініціативу просто з’їдять, або це буде початком політичного протистояння всередині країни, якому гучно аплодуватимуть у Москві.

Президент – гарант Конституції, кажете? В устах Юлії Тимошенко цей постулат наразі звучить так: «Конституція – це я». Аби таке реалізувати, демократію в Україні треба знищити.

Автор