Відповіді на «убивчі аргументи»

Костюк Олександр

І в житті, і у ФБ постійно вигулькують персонажі, які трясуть одними й тими ж «убивчими» аргументами. Немов під копірку, більш-менш стандартний набір.

Зібрав тут докупи свої відповіді (стислі формулювання власних дописів або просто з коментарів):

1. «Корупція процвєтаєт, або «чому нікого не садять»

Когось таки садять (дивись статистику Генпрокуратури). Садіння, розстріли, вішання на площі – не є реальною боротьбою з корупцією. Це більше потіха для люмпену. Справжня боротьба з корупцією це:
а) знищення кормових баз корупції (чіткі правила, прозорість, автоматизація бюрократичних процесів) . Без цього на кормову базу посадженого МИТТЄВО сідає інший.
б) контроль видатків чиновників.
І а) і б) робляться і дуже таки системно. Що й дає вже результат.

2. «Зубожіння»

Прочитаю про це черговий комент про пів-вареника і «рєйтінгі Украіни». А потім дізнаюсь, що лише протягом “чорної п’ятниці” зубожілі українці вигребли електроніки на 2,5 млрд (рекорд). А потім поїду з роботи додому в тягнучці з Рендж Роверів, Лексусів та Мерсів, в яких сидять зубожілі. Ні проїхати, ні припаркуватись. Транспортний потік у Римі виглядає скромніше, між іншим: фіати, пежо, рено. А потім постою в черзі в супермаркеті, де зубожілі пробивають червону рибу, імпортні сири та французьке вино. А потім попаду за різдвяний сільський стіл скромних сільських родичів. Рейтингові агенції оперують офіційними даними ЗП. От тільки зубожілі українці зарплати у конвертах отримують. Бо не хочуть державі податки платити.

3. «Дайте пенсії та зарплати як в Європі»

Щоб мати зараз європейські пенсії та ЗП, потрібно було 25 років тому йти шляхом Польщі та країн Балтії. Рішуче відмежуватись від РФ. Провести декомунізацію. Робити болючі реформи. А не “дружити” з москвою, сидіти, немов алкаш на стакані, на “дешевих таріфах для насєлєнія” та на популізмі. Не голосувати за комуністів та популістів. ВСІМ дотримуватись законів і платити податки. Але найперше, перемогти, отримати Незалежність. Тому що в колоніях не буває високих пенсій та зарплат, їх не для того тримають в якості колоній. Зараз ми починаємо шлях Польщі 90-х років. На жаль. Головне – не зійти з того шляху. Тоді все буде.

4. «При владі олігархи»

Держави процвітають за рахунок підприємництва та торгівлі. Іншого не дано. Людина, яка організувала ефективне виробництво, випускає якісний товар, продає його на експорт, створює додану вартість, робочі місця та платить податки, в цивілізованому, неспотвореному світі користується повагою і є взірцем для наслідування. Для напівфеодальної країни, якою була Україна у 2014-му, те, що Порошенко є фінансово незалежним, було удачею. Іншого кремль з його грішми або наші барони з’їли б миттєво. Потрібно розрізняти законослухняний бізнес та олігархію. Чи потрібно боротись з олігархією як явищем? Безумовно. Але не методом «відібрати у одного олігарха та віддати іншому» як в РФ. І не методом «взять і подєліть» чи націоналізації, як в свій час більшовики. А методом законним, методом повернення олігархів в правове поле. Що й робиться насправді. Укртелеком та ПриватБанк націоналізовано. Люди Коломойського викинуті з Укрнафти, Фірташ під слідством, Онищенко в бігах, Ахметов справно платить податки. Не швидко, зате надійно.

5. «Порошенко (Муженко) винен в Іловайській поразці»

Так, це трагедія та біль. Саме тому на неї і давлять. Але давайте хоча б визначати винних за ступенем вини.
Найперше, ворог, кадрові частини ЗС РФ, які підступно вдерлися на територію України. Чітко знаючи розташування наших добровольців, їх чисельність та переміщення. Співвідношення сил було 18 до 1.
По друге, ті, хто безпосередньо планував операцію та керував добробатами, чи не так? Адже всім відомо, які фельдмаршали керували тоді добровольцями з кабінету в ДніпроОДА. Корбан, Семенченко, Бутусов. Які покинули своїх людей і залишилися живими-здоровими, сховавшись по кущах. Покинули дуже вчасно. Командирам покинути власних бійців – це взагалі як? Чи це перше оточення, в яке заводив своїх людей на смерть Семенченко, сам втікаючи? Чи один раз він зливав інформацію про пересування наших сил?
І лише по-третє, командування ЗСУ, яке не змогло врятувати бійців з замкнутого оточення. Тому що не мало достатньо готових підрозділів. Тому що через паніку, яку запускали Семенченко та Бутусов у ЗМІ, підрозділи залишали свої позиції. Хоча командири ЗС робили що могли, навіть намагались домовитись з РФ. Звинувачення власного військового командування у цій трагедії надзвичайно вигідне кремлю. Затіняє пряму агресію кадрових військ РФ, підтримує кремлівську версію «та оні там самі друг друга».

6. «Погана влада»

Для українців боротися з власною державою та владою – сторічна традиція. Дякуючи якій, ми до кінця 20 сторіччя не мали власної держави. Та й тепер, отримавши її практично в подарунок, деякі малороси продовжують затяту боротьбу. За якісь міфічні, ідеальні державу та владу. Проти власних реальних держави та влади. Армія, безвіз, асоціація з ЄС, автокефалія, децентралізація, українська мова в ефірах, зниження корупції на порядок, підтримка всього світу? Нє, така влада нас не влаштовує. Дайте нам не таку.

7. «Порошенко при владі вигідний Путіну»

Що у людей в голові? Путін, мабуть, таки затятий мазохіст. Порошенко йому асоціацію з ЄС, потім безвіз, санкції, через які РФ втратив десятки мільярдів, на закуску – Томос про автокефалію ПЦУ. А Путін, мабуть, інтимно так кричить: «єщьо, Пєтя, єщьо!»