Як «патріотичні діячі» руйнували армію

Валерій Прозапас

Уряди Януковича та Азарова мали антидержавну та українофобську сутність, тому за рамками кримінальних справ аналізувати логіку їхньої діяльності немає сенсу.

Але є цікава деталь.
Чомусь дії їхніх відповідальних за обороноздатність креатур, направлені на фактичне знищення армії, співпадали з діями тогочасних так званих “патріотичних” посадовців Тимошенко та Гриценка, про що свідчить звіт тимчасової слідчої комісії ВР.

За два роки свого “міністрування” Анатолій Гриценко скорочував збройні формування позаплановими темпами, Янукович навіть зумів це використати як елемент дискредитації “помаранчевої” команди, коли пообіцяв “навесті порядок” після Гриценка. Бо, мабуть, навіть Віктор Федорович облизнувся на продаж 698 танків, 192 літаків, 200 зенітних протиповітряних комплексів, 18 тактичних ракетних комплексів “Точка” та 84 тактичних ракет тощо.

А коли наприкінці 2007 року було створено Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони, головою якого знов-таки став Анатолій Гриценко, а політика руйнування Збройних Сил продовжилася, – він чомусь не виказував своєї незгоди, не називав нікого “баригами” і не обурювався, що зарплата контрактника першого року складала 860 гривень, а не “мінімум тисячу доларів”.

Юлія Володимирівна пішла ще далі. Продаж зброї і до неї проводився по непрозорій безринковій процедурі, за якої бюджет отримував максимум 10% реальної ціни, але в 2009 році вона особисто, за своїм підписом, для чогось створила нову урядову структуру «Укрспецторг». Правда, діяльність цієї прокладки заборонив своїм указом Президент Ющенко, що не завадило прем’єру Тимошенко освятити продаж більше 180 мільйонів (!) одиниць боєприпасів, 394 танків та бронемашин, 6012 арт- та ракетних систем, 100 літаків і так далі.

Як компенсувалися потреби української армії від продажу такої кількості зброї, як забезпечувалися солдати та офіцери, в що вони були одягнені та чим озброєні, – ми побачили в 2014 році.

Тепер вдумайтесь в іншу офіційну цифру:
З липня 2014-го по сьогоднішній день тільки Держконцерн “Укроборонпром” передав Збройним Силам України більше 19 тисяч одиниць бойової техніки.

19 000 одиниць бойової техніки. Під час окупації та війни, а не в благополучні 2005-2010.

Але позиції наших “патріотичних діячів” Тимошенко з Гриценком чомусь знову співпали з наразі “москвічами” Януковичем та Азаровим, тепер вже в огульній критиці чинного військово-політичного керівництва України.

Цікаво, чому?

Думайте, українці.

Автор