Петро Порошенко дав інтерв’ю італійській щоденній газеті Corriere della Sera (фото)

Президент в інтерв’ю Corriere della Sera: Путін погрожує східним кордонам НАТО

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю італійській щоденній газеті Corriere della Sera відзначив солідарну європейську позицію та вимогу до Кремля дотримуватися міжнародного права. Зокрема, вимогу до Росії звільнити українських моряків та гарантувати вільне судноплавство в акваторії Керченської протоки.

«Переконаний, що час загальних політичних декларацій вже минув. Якщо хочемо нормалізувати ситуацію необхідно прямо казати московському керівництву: агресія проти Європи є неприйнятною, новий інцидент не буде толеруватися і наступна агресивна дія лише підвищить ту ціну, яку доведеться сплатити Москві», – зауважив Глава держави на запитання щодо його ставлення до зростання симпатій до Путіна у деяких європейських, зокрема італійських політичних колах.

Президент підкреслив, що мають бути здійснені конкретні кроки, аби зупинити російську агресію, наприклад, «заблокувати проект «Північний потік-2», посилити присутність НАТО у Чорному морі, ввести нові санкції проти відповідальних за кризу в Азовському морі, заборонити російським кораблям заходити у європейські порти, підтримати Україну у політичній, економічній та військовій сферах».

«Ми неодноразово попереджали щодо тих, хто в Європі фліртує та сліпо танцює з Путіним, зазначаючи, що це лише спровокує нову атаку Росії на світовий порядок, свободу, основні цінності самої європейської демократії. Час очікування закінчився нападом на українські кораблі та арештом 24 українських моряків», – підкреслив Глава держави.

Президент також наголосив, що в Криму знаходяться два мільйони мешканців, яких тероризують репресіями, на Донбасі – понад 11 тисяч загиблих за 4 роки та 1,5 мільйона переміщених осіб. «Треба розуміти, що на Україну насправді здійснюється військовий напад. Наша незалежність знаходиться під загрозою, а з нею і вся система європейської безпеки. Будуть нові атаки? Маємо продовжувати годувати звіра, який нападає на нас? І для всіх тих, хто все ще вагається, хочу повторити свій заклик відвідати Донбас. На відміну від росіян, нам, українцям, нема чого приховувати», – сказав він.

Глава держави підкреслив, що українці, ніколи не хотіли посилення кризи. «Зіткнення в Керченській протоці захотіли і запланували в Москві. Після вторгнення на Донбас та агресії в Криму, тепер вони хочуть забрати Азовське море, вигнати нас і прибрати собі інші наші території. Наївні ті, хто дозволяють ввести себе в оману кремлівською пропагандою», – наголосив Президент. Він подякував Президенту США Дональду Трампу за рішення не зустрічатися з Путіним на саміті Великої двадцятки. «Тепер російський лідер в ізоляції. Я також вдячний за дії пані Меркель зі стримування експансії Москви. Але це не означає, що росіяни не продовжуватимуть свою політику вторгнення», – додав він.

Глава держави підкреслив, що Україна завжди активно шукала шляхи дипломатичного вирішення ситуації на противагу будь-яким військовим рішенням. «Але саме росіяни відбирають, окуповують наші регіони, переслідують українське населення. Російські військові черевики давно крокують по нашим землям», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, в даний час напруженість в Азовському морі привернула увагу міжнародної спільноти, але одночасно російські винищувачі порушують український повітряний простір у різних частинах кордону та в Прибалтиці. «Вони також готуються взяти повітряний контроль над територією, де проходять газо- та нафтопроводи, якими вуглеводні поставляються в Європу. Путін погрожує східним кордонам НАТО. Якщо ви і надалі мовчатимете, Путін буде знати, що він може продовжувати експансію та отримувати нові переваги», – підкреслив Глава держави.

Джерело

 

Росія має піти з нашої землі – Президент в інтерв’ю італійській газеті Corriera della Sera

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю італійській щоденній газеті Corriera della Sera наголосив, що Україна є жертвою довготривалої військової агресії з боку Росії.

Президент прокоментував на прохання видання заяви Путіна, який назвав українську сторону та особисто Главу Української держави винними у провокуванні інциденту на морі для відволікання уваги українців від падіння популярності Президента та перенесення дати президентських виборів. «Не існує жодних доказів того, що це моя спроба навмисно спровокувати кризу для впливу на виборчий процес. Тут зовсім не стоїть питання моєї популярності напередодні голосування. На жаль, наразі на кону суверенітет та територіальна цілісність України. Єдиний вихід із ситуації – Путін має піти з нашої землі та залишити нас у спокої».

Він наголосив: «Росіяни тримають напоготові сотні літаків та танків поблизу наших кордонів. Наші вимоги добре відомі, ми їх сформулювали спільно з Францією та Німеччиною. Ми закликаємо до дотримання Мінських угод, щоб гарантувати стале припинення вогню. Закликаємо, щоб «блакитні шоломи» ООН, як миротворчі сили, зайняли буферну зону в окупованих регіонах. Закликаємо до звільнення наших полонених».

Президент підкреслив, що замість того, щоб позитивно відповісти на заклики України, Москва вирішила посилити напругу. «Вперше, з часів початку агресії у 2014 році, російські солдати не ховаючись діють серед білого дня на наших захоплених територіях з метою анексії всієї території України та руйнування всього державного апарату», – зауважив він.

Джерело