Сила державних об’єднань – в ідеології

Костюк Олександр

Сила державних об’єднань – в ідеології. Чому впав давній Рим? Бо через надмірне розростання імперії було зруйновано традиційну, здорову республіканську ідеологію. В ЄС ідеологія здорова. ЄС – це союз, заснований на взаємній вигоді та добровільних, непримусових засадах. Громадянське суспільство. Саме тому ми хочемо в ЄС, а не в ТС, чи не так?

Так, Європа – це об’єднання торговців, а не воїнів. Так, торговці зорієнтовані на вигоду та отримання прибутків і намагаються не починати війну, яка завжди заважає торгівлі. Але якщо справді торкнути їх інтереси, торговці здатні захищатись. Згадайте хоча б Венецію, яка віками протистояла османам.

У РФ (яка по суті теж союз різних територій, народів та націй) ідеологія наскрізь гнила. Заснована на примусі та грубій силі, витягуванні ресурсів регіонів в центр. Усе це скріплено гнилими скрєпами “руського міра” (а що для чеченця чи татарина “руській мір”?).

РФ у цьому плані – пряма спадкоємиця СРСР і російської імперії. СРСР – це як раз і була спонтанна спроба скріпити Російську імперію, що розпадалася, новою ідеологію. “Інтернаціоналізм”, “новая общность людєй – совєцкій народ”, “всєобщєє равєнство” саме для цього. Лівацькі ідеї “загальної рівності” виявилися найбільш живучими, вони діяли і на заході, використовують їх і зараз в Україні (оця от боротьба з олігархами і т.п.). На якийсь час (невеликий в історичних масштабах) це спрацювало.

СРСР вдалося навіть досягнути певних тимчасових успіхів. Скориставшись протиріччями всередині Європи, вони підтримали фашистську Германію і розпалили таким чином Другу світову війну в Європі. Кинувши в те полум’я мільйони життів пригноблених народів: українців, татар, казахів, узбеків, грузин, вірмен, власне рускіх (поясніть мені, хто такій «рускій»?), вони взяли під контроль частину східної Європи, країни Балтії. Більше того, їм вдалося натягти маску «побєдітєлєй фашізма», і цей імідж вони експлуатують по сьогодні.

Саме тому їм дуже хочеться «повторіть» це досягнення. Розпалити війну та за рахунок того подовжити свою агонію. Звичайно ж, ціною мільйонів життів упокорених ними народів. Задля цього вони всіляко намагаються розділити Європу. Задля цього постійно підпалюють Балкани – традиційне джерело нестабільності в Європі. Задля цього Афганістан та Сирія. Війна в Європі чи світі – це єдиний спосіб для них продовжити існування залишків прогнилої імперії.

Але СРСР все одно рухнув. Гнила ідеологія призвела до повного занепаду економіки та відпадінню частини підконтрольних територій.

Зараз процес розпаду останньої імперії у стадії фіналу. Звідси ота ностальгія за СРСР, вєлічієм, реанімація старих міфів, бажання «повторіть», штурми картонових Рейхстагів і т.п. Але ідеологію “руського міра” не порівняти навіть з ідеологією СРСР. Вона дуже слабка. Пацієнт тримається лише на ін’єкціях через доходи від енергоносіїв та на прямих ін’єкціях у мозок через телевізор. На тонах пропагандистської косметики, через яку все одно проглядають адмірали кузнєцови, дірки в космічних кораблях, падаючі літаки та дерев’яні сортири. Як на останній підпірці РФ тримається на періодичному трясінні іржавими ядерними боєголовками. Попри те, цей монстр в своїй агонії вкрай небезпечний, може спричинити ще багато зла та пролити багато крові. Історичні масштаби вони такі. 10-20 років це не термін для історії.

У нас ідеологія здорова. Ідеологія республіки (спільної справи), демократичного громадянського суспільства. Протягом історії саме суспільства громадян досягали дивовижних результатів. Єдине, чого нам все ще не вистачає, – власне громадян. Які усвідомлюють свої відповідальність, обов’язки та права. І саме в такому порядку, до речі. “Ми створили Україну, залишилося лише створити українців” (дякую Ірині Дубянській за цитату). Розслаблятись не можна. Попереду ще може бути багато років важкої боротьби, втрат і невдач (без цього не буває перемоги), але й досягнень і перемог.

Кащеєва голка московської імперії саме тут, в Україні. В святій столиці справжньої Русі – Києві. Навіть не сумнівайтесь.

І ми переможемо.

 

Автор