Введення воєнного стану. Екстрене засідання Верховної Ради (фото, відео, стенограма)

ПОЗАЧЕРГОВЕ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ
Сесійний зал Верховної Ради України
26 листопада 2018 року, 16 година

Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив позачергове засідання Верховної Ради України.

Представники фракції Радикальної партії на чолі з Олегом Ляшком оточили президію і вимагали проведення консультацій з Президентом України.

А.Парубій зазначив: «Вже п’ять років триває російська агресія проти України. Окуповано Крим і частину Донецької і Луганської областей. Практично щодня на Донбасі позиції наших військових обстрілюють російські терористи.

Але учора вперше Російська Федерація, згідно з Будапештським меморандумом одна з країн-гарантів безпеки України, відкрито, не ховаючись застосувала проти України збройні сили».

 

А.Парубій наголосив, що «ніхто і ніяк не перешкодить в проведенні сесії. Ми сьогодні приймемо необхідне рішення» і оголосив перерву у засіданні на 10 хвилин.

Після закінчення перерви А.Парубій повідомив, що на засіданні присутні Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени Уряду.

Головуючий поінформував про питання, яке розглядатиметься на позачерговому засіданні, та порядок його розгляду.

А.Парубій надав слово для доповіді Секретарю РНБО Олександру Турчинову.

 

Секретар РНБО у своїй доповіді, зокрема повідомив, що у зв’язку з черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, що відбулась 25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки проти кораблів ВМС Збройних Сил України, що мав тяжкі наслідки, іншими агресивними діями РФ в Азовському та Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення збройних сил Російської Федерації на тлі окупації Росією Автономної Республіки Крим та частини Донецької та Луганської областей, небезпекою державному суверенітету та незалежності України, її територіальній цілісності, на підставі пропозиції РНБО України, відповідно до законодавства України, Президент України підписав Указ «Про введення воєнного стану в Україні».

«Водночас, провівши консультації, Президент виступив із зверненням, в якому виступив з ініціативою про зменшення часу введення воєнного стану в нашій країні з 60 до 30 діб», – сказав він.

О.Турчинов також підкреслив: «Згідно з Указом, на період дії режиму воєнного стану можуть обмежуватись конституційні права людини і громадянина відповідно до Конституції та законодавства України». За словами О.Турчинова, Президент не планує застосовувати дану норму, але, «у випадку загострення умов, загострення військової ситуації, посилення агресії Російської Федерації, ми повинні мати такий інструмент і таку можливість під час введення воєнного стану».

Секретар РНБО закликав депутатів підтримати проект Закону «Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” (№9338).

О.Турчинов відповів на запитання народних депутатів.

Він назвав безпідставними будь-які звинувачення стосовно перенесення президентських виборів та політичною спекуляцією.

Секретар РНБО також пояснив парламентаріям, що таке воєнний стан і які обмеження прав і свобод можливе при введенні воєнного стану.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін у виступі поінформував, що саме порушила Росія і які акти агресії вона здійснила стосовно України.

«Вчорашні дії Російської Федерації щодо кораблів ВМС України є прямим відкритим та неприхованим актом агресії по відношенню до України В розумінні статті 2 Статуту ООН», – наголосив він.

Міністр додав, що, застосувавши силу в територіальних водах України, Росія порушила низку Конвенцій ООН з морського права.

«Україна вважає, що дії Росії в районі Керчинської протоки свідчать про створення передумов для повного блокування морських портів Бердянська і Маріуполя, а також про можливість підготовки блокади з боку Росії чорноморського узбережжя України», – підкреслив П.Клімкін.

«Саме Росія несе повну відповідальність за ескалацію військової напруги і має за це понести відповідне покарання», – заявив Міністр.

Він також поінформував про міжнародні переговори і заходи, які відбуваються у зв’язку із актом російської агресії.

П.Клімкін підкреслив, що, відповідно до міжнародного гуманітарного права, українські моряки, захоплені Російською Федерацією, мають вважатися військовополоненими. «Саме тому ми здійснюємо зусилля щоб Червоний Хрест також здійснював цілеспрямовані зусилля щодо їх звільнення», – сказав міністр.

Він наголосив: «Саме звільнення наших моряків і наших суден є на сьогодні нашим першочерговим завданням. Другим ключовим завданням – є покарання Росії і зміцнення санкцій і третім – нарощення безпекової присутності наших партнерів у Чорному морі з огляду на свідому ескалацію ситуації з боку Росії».

 

Міністр закордонних справ відповів на запитання народних депутатів.

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко у виступі поінформував про події, які відбулися учора під час переходу військових кораблів.

Він повідомив, що кораблі Військово-морських сил ЗСУ у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» і рейдового буксира «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з пункту базування Одеса до пункту базування Маріуполь.

В.Муженко зазначив, що був здійснений запит командиром походу до диспетчерської Керченського порту щодо можливості проходу Керченської протокою і щодо визначення послідовності і черговості проходу під Керченським мостом.

«Дії РФ оцінюються як агресія», – наголосив Начальник Генерального штабу.

 

В.Муженко відповів на запитання народних депутатів.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій і народні депутати.

 

Головуючий надав слово Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив на відповідальності моменту і зазначив, що питання полягає у тому, «як забезпечити у країні стабільність, як прийняти необхідні рішення для захисту нашої суверенної держави». «У складні хвилини ми маємо бути об’єднані, ми маємо знаходити компроміс, бути здатними захистити цей компроміс і зробити країну сильнішою», – додав він.

В.Гройсман підкреслив: «Ми можемо відбудувати будь-який корабель, але найцінніше, що є в України і української армії – це життя і здоров’я українського військового. Ми маємо у цій залі приймати рішення, щоб захистити їх, тому що вони кожного дня захищають свою державу, кладуть за це своє життя».

Керівник Уряду також назвав пріоритети влади: «Номер один – безпека і оборона держави…, номер два – маємо зберегти стабільність у нашій країні…, ми маємо зробити все, щоб забезпечити економічний ріст, стабільність в державі і дати можливість людям максимально якісно жити в нашій державі».

Він також зазначив, що вірить в слова Президента, що жодних обмежень прав і свобод громадян в результаті введення військового стану не буде.

В.Гройсман звернувся до депутатів з проханням прийняти консолідовані рішення, а «Уряд виконає кожне рішення, яке буде прийняте».

Прем’єр-міністр України наголосив: «Я не бачу підстав для економічної кризи. Я хочу підкреслити, що ми маємо всі можливості забезпечити стабільність і в економіці, в магазинах, аеропортах, залізницях, на дорогах».

«Для нас важлива консолідація в складні історичні моменти нашої держави», – сказав В.Гройсман.

 

А.Парубій повідомив, що в позачерговому пленарному засіданні бере участь Президент України Петро Порошенко.

Головуючий надав слово Президенту України.

Петро Порошенко, виступаючи на засіданні, зазначив, що володіє повною інформацією, під якою загрозою опинилася сьогодні наша держава.

Він наголосив: «Є чітко зафіксований факт агресії Російської Федерації проти України на Азовському морі».

«Зараз нам треба об’єднати зусилля, треба прийняти надважливе рішення про оголошення воєнного стану, який, я хочу окремо наголосити, буде застосований виключно у випадку, наземної російської воєнної агресії», – підкреслив Президент.

П.Порошенко поінформував, що вніс на заміну новий проект Указу в якому термін дії воєнного стану буде скорочений до 30 діб. Окрім того, новим Указом «передбачається запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки Україно-Молдовського кордону і вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів – саме там, де може бути нанесений удар». Президент зачитав для стенограми перелік областей: Вінницька, Донецька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська області, а також внутрішні води Азово-Керчинської акваторії.

Петро Порошенко ще раз наголосив: «Воєнний стан буде введено тільки У випадку наземної операції регулярних військ Російської Федерації за межами Операції об’єднаних сил і за межами окупованого Криму».

 

Головуючий поставив на голосування проект Закону «Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”» №9338 з правками, озвученими Президентом України під стенограму.

276 голосами законопроект було прийнято за основу та в цілому.

 

Прийнято Закон “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні”

Верховна Рада України затвердила Указ Президента України від 26 листопада 2018 року № 391/2018 “Про введення воєнного стану в Україні”.

В період дії воєнного стану, введеного названим Указом Президента України, часткова мобілізація оголошується Президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці і обороні України.

Указом передбачено ввести в Україні воєнний стан із 9 години 28 листопада 2018 року на 30 діб до 9 години 27 грудня 2018 року.

Проект Закону зареєстровано за №9338.

Із заявою від фракцій «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» виступив голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасименко.

Він заявив, що фракції звертаються до Комітету з питань Регламенту ухвалити рішення стосовно перебування в сесійній залі народного депутата Сергія Власенка за образу Першого заступника Голови Верховної Ради України І.Геращенко.

А.Герасимов сказав, що поки фракції не почують публічного вибачення від народного депутата С.Власенка, фракції ні за що голосувати не будуть.

Народний депутат Сергій Власенко приніс свої вибачення Першому заступнику Голови Верховної Ради України Ірині Геращенко.

Верховна Рада прийняла Постанову «Про призначення чергових виборів Президента України на неділю 31 березня 2019 року» за №9342.

Постанова підтримана 298 голосами.

Верховна Рада 272 голосами прийняла Постанову «Про Звернення до ООН, Європейського парламенту, ПА Ради Європи, ПА НАТО, ОБСЄ, ГУАМ, національних парламентів держав світу у зв’язку з актом агресії Російської Федерації проти України» №9341.

Поіменне голосування про проект Закону про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” (№9338) – за основу та в цілому

За-276, Проти-30, Утрималось-1, Не голосувало-23
Рішення прийняте

Стенограма пленарного засідання

Джерело

 

Воєнний стан буде застосований виключно у випадку наземної російської воєнної агресії – Президент

Президент Петро Порошенко перед голосуванням депутатів Верховної Ради за запровадження воєнного стану в Україні на 30 діб, наголосив, що воєнний стан буде застосований лише у випадку наземної російської воєнної агресії на території України.

«І зараз, коли нам треба об’єднати зусилля, коли нам треба прийняти надважливе рішення про оголошення воєнного стану, який – я хочу окремо наголосити – буде застосований виключно у випадку наземної російської воєнної агресії. Якщо дай Боже спільними зусиллями нам вдасться уникнути цього сценарію, я наголошую як Президент і Верховний Головнокомандувач ЗСУ – не буде обмеження прав, не буде обмеження свобод», – сказав Глава держави під час виступу у Верховній Раді.

«(Указом – ред.) я попросив дати право Президенту як тільки російський солдат перетне кордон – я не буду втрачати жодної секунди для того, щоб забезпечити захист української землі», – додав Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що запроваджено воєнний стан буде на 30 діб.

Джерело

 

Глава держави: Воєнний стан буде запроваджений лише у декількох областях

Президент Петро Порошенко наголошує, що воєнний стан буде введений у декількох областях, лише у випадку наземної операції регулярних військ Росії за межами операції Об’єднаних сил і за межами незаконно анексованого Криму.

«Проектом Закону, яким затверджується Указ, передбачається за підсумками обговорення запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів», – підкреслив Глава держави на засіданні Верховної Ради.

«Саме там, де може бути нанесений удар», – особливо підкреслив Петро Порошенко.

Воєнний стан вводиться в таких областях: Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також внутрішні води Азово-Керченської акваторії.

Джерело

 

Росії ніхто не вірить – Президент про засідання Радбезу ООН щодо ситуації в Азовському морі

Президент Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді наголосив, що сьогоднішнє засідання Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй показало, що Росії ніхто не вірить і є чітко зафіксований факт агресії Російської Федерації проти України на Азовському морі

Президент підкреслив, що як Верховний Головнокомандувач володіє інформацією про ризики і загрози держави після російської агресії проти кораблів Військово-Морських Сил України, яку було абсолютно чітко доведено і на сьогоднішній день представлено в усіх країнах і столицях світу.

Глава держави підкреслив, що сьогодні відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі, де розглядалися російський і український проект рішення. «Російський з тезою про те, що нібито Україна порушила російський кордон. Знаєте як її розглянули в Нью-Йорку? Відмовились розглядати, бо Росії ніхто не вірить. І це плід нашої роботи на створення світової коаліції на підтримку України. І Україна внесла свій проект, який був підтриманий абсолютною більшістю голосів.», – наголосив Петро Порошенко.

Крім того, за його словами, в Брюсселі, в штаб-квартирі НАТО було прийнято рішення про проведення засідання спеціальної комісії Україна-НАТО після того, як світ побачив, що саме відбулося у Азовському морі і коли наша розвідка представила переконливі докази, перед яким ризиком були українські військові, як відкривали вогонь, як били українські кораблі, і як достойно українські моряки себе поводили.

«Є чітко зафіксований факт агресії Російської Федерації проти України на Азовському морі», – підкреслив Президент.

Глава держави додав: «Чого чекав Путін?.. Путін чекав повернення Цхінвалі… Щоб ось такі от заклики… Для того, щоб ми повторили долю Грузії. Щоб дали привід забезпечити пролиття крові сотен тисяч українців. Для того, щоб втратити підтримку всього світу. І заміть цього залишитись сам на сам зі своїми проблемами».

«Україна пішла абсолютно іншим шляхом. Чотири з половиною роки український воїн і українська армія, український громадянин – платник податків, українська влада і український Парламент, український Уряд і український Президент роблять все можливе для того, щоб захистити рідну землю», – підкреслив Петро Порошенко.

Він зазначив, що зараз Україна потребує об’єднання всіх сил.

Джерело

Фото Миколи Лазаренка та Михайла Палінчака, ПУЛ

Автор