Сила ілюзій

Николай Ткаченко

В кожної людини є властивість постійно пов’язувати між собою факти, події, явища. Це наша природа. Це основа досвіду. І в той же час, саме ця властивість призводить до встановлення неіснуючих зв’язків, що є основою забобонів, конспірологічних версій та різної маячні. Принцип дуже простий: якщо на загальному фоні є якісь об’єкти, нам одразу кортить їх об’єднати у певну фігуру, паттерн. Якщо ж ці об’єкти поруч, то зв’язок між ними ми встановлюємо автоматично.

Це саме справедливе і для встановлення зв’язку між подіями не лише в просторі, а й у часі. Тобто, якщо дві якісь події відбуваються або одночасно, або ж з невеличким часовим інтервалом, нам просто нестерпно не зробити висновок, що ці події пов’язані причинно-наслідковим зв’язком. Саме тому, ми бачимо стільки різноманітних версій відносно будь-якої ситуації. І саме тому, переважна більшість цих версій майже не мають нічого спільного з реальністю.

Просто уявіть, наскільки багато подій відбувається навколо. Їх настільки багато, що навіть усі існуючі комп’ютери світу не в змозі їх обчислити. А ви стикаєтесь із настільки мізерною крихтою інформації, що кількість нулів після коми у визначенні відсотка важко й уявити. Але при цьому, ви обов’язково вибудуєте на основі цієї крихти інформації цілісну картину, яку назвете “реальність”.

Так само, коли ви почуєте відносно певної ситуації декілька повідомлень, ви з 95% імовірністю побудуєте на основі всього лише цих двох повідомлень цілісну картину. Ми не терпимо невизначеності. Нам усе потрібно пояснити, на все повішати ярлик, зробити свою картину світу комфортною. І байдуже, що вона не відповідає об’єктивній дійсності. Головне це цілісність і відсутність когнітивного дисонансу, якого ми намагаємося позбутися за будь-яку ціну.

Саме тому ми забуваємо свої помилки при минулих прогнозах і завжди пам’ятаємо коли наші прогнози збувалися. Саме тому, ми дуже часто думаємо, що і раніше мали ті самі цінності, які маємо зараз. Саме тому, ми шукаємо лише ту інформацію, що підтверджує наші переконання і повністю ігноруємо інфу, що суперечить їм. Саме тому, ми скоріше за все помиляємося, коли одразу робимо висновки, замість того, щоб витратити більше часу і зібрати більше інформації з різних боків.

Саме тому, ми приречені нескінченно сратися, доводячи одне одному, що світ саме такий, яким нам його малює наша уява.

Автор