Звернення Президента до українського народу та українців у світі у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів

Дорогий Український народе!

Українці в усьому світі!

Завтра — День пам’яті жертв голодоморів.

У 2017 – 2018 роках Україна і весь цивілізований світ вшановують 85-і роковини Голодомору 1932 – 1933 років — геноциду Українського народу.

Це вагомий привід згадати та осмислити великі трагедії минулого століття, пом’янути у молитві невинних жертв.

Цей день також спонукає нас вкотре подивитися прямо у вічі жахливій правді: голодомори в Україні були штучними, вчиненими людьми проти людей. Точніше — нелюдами проти людей.

Голодомор 1932 – 1933 років, голодомори 1921 – 1922 та 1946 – 1947 років, політичні репресії, депортації — далеко не повний перелік злочинів, сподіяних тоталітарним комуністичним режимом на українських землях.

В ім’я збереження України маємо завжди про це пам’ятати.

Вірю, мільйони невинно загублених душ нарешті змогли віднайти вічний спокій — десятиліття замовчування неприємних для системи історичних фактів залишилися далеко у радянському минулому, за залізною завісою того часу. Цивілізований світ зробив і робить усе можливе, щоб гірка, але така необхідна правда стала широко оприлюдненою, а злочини тоталітарного режиму отримали належну історичну і правову оцінку.

Це потрібно сьогодні нам — тим, хто захищає від російської агресії свою територію і демократичні цінності. Захищає від нащадків тих, хто якраз і організував ті злочини проти нашого народу. Від країни, де нині виправдовують Сталіна та його поплічників.

Це потрібно світовій спільноті сьогодні і в майбутньому — для того, щоб розпізнати зло та ніколи більше не допустити злочинів проти людства.

Українці співчувають і солідарні з іншими народами, які постраждали від злочинів тоталітаризму.

Ми пам’ятаємо і ми сильні.

Закликаю Український народ, усіх українців у світі у День пам’яті жертв голодоморів запалити свічку та вшанувати хвилиною мовчання мільйони загиблих.

Петро ПОРОШЕНКО