В наш час зміст слів нівелювався

Валерій Прозапас

Великі гуманісти Махатма Ганді та Мартін Лютер Кінг мабуть були б дуже здивовані, коли б дізнались, що їх в одному ряду з собою поставила видатний популіст Юлія Тимошенко.

А наш символ незламності Левко Лук’яненко, добиваючись незалежності своєї країни, точно не вважав себе популістом, бо мислив не категоріями “жоден танк не повинен завестися” та “зубожіння”.

В наш час зміст слів нівелювався. Але так нахабно видавати псевдоідеологічну течію з обману найнеосвіченіших мас населення обіцянками моментального рішення складних соціальних проблем (чим і є популізм за визначенням) за щось шляхетне та богоугодне – це в стилі Тимошенко.

Чи може вона сплутала “популістів” не з “гуманістами”, а з “популярами”? Тоді ще гірше, бо давньоримські популяри типу Гракхів або Гая Марія взагалі були войовничими прихильникам захоплення нових територій і в наш час точно б “подарували світу ядерну зброю та багато інших “конкретних речей” ©, а саму Юлію Володимирівну презентували б якомусь африканському царю в знак прихильності.

Як казав Бісмарк: “Щоб перемогти українців, треба дати їм “тимошизм” та знижку на газ”.

На заставці фотошоп © Остап Біндер

Автор