Що є головною опорою східної імперії в Україні?

Костюк Олександр

Відповідь проста та коротка. Люмпен.

Ворог вже 28-й рік мутить Україною саме за допомогою ментального люмпену. Яким легко маніпулювати, використовуючи характерні люмпенські риси: заздрість, жадібність, ксенофобія, бажання халяви, легковірність (в парадоксальному поєднанні з підозрілістю), небажання відповідальності та нездатність до неї, схильність до «простих рішень» (посадити, розстріляти, «подєліть»), патерналізм (віра в «правильного царя»), відсутність критичного мислення, нездатність мислити на кілька кроків уперед, стадний інстинкт.

Трохи люмпену, насправді, сидить в кожному з нас. В мені теж, до речі.

СРСР був вищою, найбільш розвиненою в історії системою державного популізму. Ідеальний устрій ідеального люмпена.

Що було опорою «руской вєсни» на Донбасі у 2014-му? Люмпен. Який збурили, використавши тягу до халяви (рускіє зарплати та пенсії), ксенофобію та легковірність (зараз прийдуть западенці та всіх уб’ють), відсутність критичного мислення, патерналізм («батя бросіл, Путін пріді!»), нездатність мислити на кілька кроків уперед, стадний інстинкт.

На кого орієнтовані всі кремлівські вкиди, всі звинувачення проти української влади та Порошенка? Для кого було придумано та вкинуто «Вальцман», ярлики «олігархі, баригі», усі ці «мальдіви», «офшори», «ліпєцкіє фабрікі», «торговля на крові», «корупція только усілілась» і т.д.? На люмпен. Ксенофобія, заздрість, легковірність в поєднанні з підозрілістю, відсутність критичного мислення, стадний інстинкт.

Що є опорою всіх без виключення кремлівських движів, «лєворуцій» та «повалень влади» після майданних років? Люмпен. Гарний приклад – Міхомайдан з його гаслами «Долой власть бариг» та «Рєформи за 70 днєй, нє вставая с дівана». Доходило до створення анекдотичних міфів про «чемодани готівки в АП». Знову заздрість, легковірність в поєднанні з підозрілістю, патерналізм, бажання простих рішень, відсутність критичного мислення.

Хто є основою електорату Тимошенко, Ляшко та їм подібних? Люмпен. Спроби розробки об’ємних «Нових курсів» та організації екзотичних «Військових кабінетів» кінець-кінцем мимоволі скочуються до тем про «олігархів», тарифів («Обєщаю снізіть в два раза»), «бистрого міра» і т.п. Проста конструкція «знижаємо тариф для люмпена – виймаємо з бюджета втричі більше» є, звичайно ж, вищою математикою.

Люмпен, який не здатен встановити причинно-наслідковий зв’язок між обранням місцевої влади та теплом в оселях, ведуть зараз з Кривого Рогу та Сміли на Київ.

На кого орієнтований наш так званий «радикальний націоналізм», який сміливо можна назвати люмпен-націоналізмом? На люмпен. Ксенофобія, схильність до простих рішень, патерналізм (вождізм), відсутність критичного мислення. І зовсім не випадковим є, здавалося б, парадоксальне, використання правими радикалами лівацьких тем. Тих же розмов про олігархів та тарифи. Тому що ці теми є невід’ємними для цільової аудиторії люмпен-націоналістів. Недарма існує влучне визначення «совок з Бандерою в голові».

Рух євробляхерів є типовим люмпен-рухом. Бажання халяви, легковірність в погоні за нею, небажання відповідальності, нездатність мислити на кілька кроків вперед. Євробляхерство є дуже вигідним для кремля. Тому що десятки тисяч власників блях автоматично стали переконаними, більш того, матеріально зацікавленими противниками влади, державного бюджету та держави в принципі. Без найменших затрат з боку кремля. Було б дивним, якби цей дуже вигідний кремлю спонтанний люмпен-рух не було взято кремлем під контроль. Одною з ознак цього вже існуючого контролю є, наприклад, те, що один із лідерів, Олег Ярошевич (саме той, що спалив своє авто на камеру), має зв’язки з ветеранськими організаціями афганців (всі пам’ятають роль «афганців» в руской вєснє), був помічником Парасюка (чудесно спасшегося із руского плєна). Саме тому керівники бляховодів відкидають будь-яке запропоноване рішення проблеми. Саме тому бляхорух намагаються розширити на інші теми (скажімо, ціни на бензин), політизувати, використати для блокувань та нападів на владу. Звичайно ж, кремлю нецікаво отак просто закрити таку зручну тему, позбавитись десятків тисяч переконаних противників держави всередині України.

Отже люмпен є головною опорою кремлівської гебні в Україні. Тим, що робить кремль сильним. І всі політичні сили та рухи, орієнтовані на люмпен, неминуче є союзниками кремля. Незалежно від кольору прапорів, вишиванок та патріотичної символіки.

Альтернативою люмпену є громадянин.

Громадянин – поняття досить прагматичне. Співвласник. Активний, свідомий учасник спільної справи, мета якої – спільна безпека, порядок, законність та процвітання. Який розуміє свої права але й обов’язки, без яких прав не буває. Який відповідає, перш за все, за себе, за добробут свій та своєї сім’ї. А ще – за свою державу, тому що розуміє, що без держави неможливі безпека, законність, стабільність та добробут. Який не чекає, коли йому «дадуть» халявного сиру. Який розуміє, що справжній добробут створюється талантом, розумом, підприємництвом та працею. Який в силу такої своєї позиції мислить тверезо, критично, прагматично.

Громадянин – найстрашніше, що може бути в Україні для ворога . Політики, які орієнтуються на громадянське суспільство, на громадянина – неодмінно та по суті своїй є ворогами східної імперії.

У нас народжується громадянське суспільство.
Свідоцтвом того є Майдан, основу якого склали нові громадяни України. Який, незважаючи на провокації з обох сторін і навіть розстріл, зумів зберегти самодисципліну та гідність.
Свідоцтвом того є тисячі добровольців та волонтерів, а ще – простих людей, які віддавали гривні «на армію».
Свідоцтвом того є спільнота громадян, яка зараз свідомо підтримує свою державу та владу.

На жаль, наше громадянське суспільство ще не є сталим, таким що впевнено переважає. Тому й існує тривога та невпевненість у виборі 2019-го року. Невпевненість в тому, хто переможе – громадянин чи люмпен? А отже, Україна чи східна орда?

 

Карикатура © Ігор Конденко