Український паспорт – один з найвигідніших на пострадянському просторі

Mason Lemberg

Згідно даних Passport Index за останні 4 роки Україна:

  • стала лідером по можливості безвізових подорожей з-поміж країн Європи, що не входять в Шенгенський договір. Станом на сьогодні українці можуть відвідувати безвізово 131 країну світу. З-поміж країн, які не входять в Шенгенський договір найближчою до нас є Сербія, громадяни якої можуть безвізово подорожувати в 126 країн світу, громадяни рф можуть відвідувати безвізово – 116 країн, грузини – 114, молдавани – 111, білоруси – 79.
  • стала лідером по можливості безвізових подорожей з-поміж країн колишнього срср, окрім країн Балтії, що є членами Шенгенського договору. Причому ми виграємо не тільки кількісно, а й якісно, що показано на порівнянні карт безвізових подорожей українців і громадян рф.
  • стала другою в світі після Перу за приростом і кількістю країн, в які можна подорожувати безвізово. Громадяни Перу за останні 4 роки отримали можливість безвізово подорожувати в 51 країну світу (загалом 136 країн), українці отримали можливість подорожувати в 45 країн світу (загалом 131 країна). І тут мова не тільки про безвіз з ЄС. За 2018 рік українці збільшили можливість подорожувати безвізово на 10 країн, найбільше в 2018 році розширили можливості ОАЕ – 32 країни, а на 2 місці Албанія – 14 країн, тому показник України 10 країн достатньо високий.
  • за 10 років кількість країн, які безвізово можуть відвідувати українці, зросла з 50 країн в 2008 році до 131 країни в 2018 році, тобто на 81 країну, і нас обігнали тільки ОАЕ, які за 10 років збільшили можливість безвізово відвідувати на 111 країн.

А тепер про те, чому це важливо, і чому ці зміни є одним з найголовніших досягнень України за всю її історію:

  1. тому що це змінює свідомість людей, їх мислення, можливість розвиватися як ментально, так і професійно;
  2. тому що немає простішого шляху зробити з людей отару овець, ніж тримати їх в закритому стійлі, нікуди не випускати, але включати їм телевізора. Прикладів безліч, починаючи від СССР і КНДР, закінчуючи сьогоднішнім Туркменістаном. Люди, які відвідують світ, подорожують, самі щось бачать, мають значно менше шансів стати отарою овець;
  3. тому що маринування українців в закритому совковому просторі протягом 25 років (в 2008 році, за тимошенко, українці могли відвідувати всього 50 країн, в основному екс-срср і якісь екзотичні) сприяло розквіту популізму. І контраст між тими часами і сьогоднішніми величезний, бо люди, які побували на заході не хочуть їсти лайно про дешеві тарифи, високі зарплати, тому що ти класний пацан, і тисячки;
  4. тому що це великою мірою питання національної безпеки. Впевнений, що якби кількість жителів Донбасу, які не виїжджали за межі свого регіону, становила не 70%, а 10%, а якби ще більшість з них мала можливість подорожувати світом, то пропаганда не наробила би такої біди як то було в 2014 році, коли ці люди щиро вірили в геїв-бандерівців-негрів-натанках-задуваючихпіною-розпятогомальчіка;
  5. тому що це щеплення від диктаторства. Нижче відео з сучасного Туркменістану про вручення міністрам написаної президентом книжки про чай.

Тому я впевнений, що саме це, саме розвиток українців, які пізнають світ, стане запорукою того, що Україна не змінить курс в майбутньому і буде розвиватися, викидуючи на смітник історії популістів і совків.

 

Україна стала лідером по можливості безвізових подорожей з-поміж країн Європи, що не входять в Шенгенський договір. Станом на сьогодні українці можуть відвідувати безвізово 131 країну світу. З-поміж країн, які не входять в Шенгенський договір найближчою до нас є Сербія, громадяни якої можуть безвізово подорожувати в 126 країн світу, громадяни рф можуть відвідувати безвізово – 116 країн, грузини – 114, молдавани – 111, білоруси – 79.

Порівняння географії безвізових подорожей України (зверху) і росії (знизу).
Україна стала другою в світі після Перу за приростом і кількістю країн, в які можна подорожувати безвізово. Громадяни Перу за останні 4 роки отримали можливість безвізово подорожувати в 51 країну світу (загалом 136 країн), українці отримали можливість подорожувати в 45 країн світу (загалом 131 країна). І тут мова не тільки про безвіз з ЄС. За 2018 рік українці збільшили можливість подорожувати безвізово на 10 країн, найбільше в 2018 році розширили можливості ОАЕ – 32 країни, а на 2 місці Албанія – 14 країн, тому показник України -10 країн достатньо високий. За 10 років кількість країн які безвізово можуть відвідувати українці зросла з 50 країн в 2008 році до 131 країни в 2018 році, тобто на 81 країну і нас обігнали тільки ОАЕ, які за 10 років збільшили можливість безвізово відвідувати на 111 країн.