Офіційний візит Президента України до Турецької Республіки. День перший (фото, відео)

У Стамбулі Президент відкрив меморіальну дошку на будівлі колишньої дипломатичної місії УНР в 1919-1922 роках

Розпочав візит до Туреччини з відкриття меморіальної таблички на будівлі, де в 1919-1922 роках знаходилося Посольство Української Народної Республіки у Османській імперії.

Опубліковано Петром Порошенком Пʼятниця, 2 листопада 2018 р.

 

У Стамбулі Президент Петро Порошенко разом із представниками української та кримськотатарської громади в Туреччині відкрив меморіальну дошку на будівлі колишньої дипломатичної місії УНР в 1919-1922 роках.

Глава держави зазначив, що має за честь розпочати офіційний візит до Турецької Республіки з цього символічного місця, де 100 років тому було відкрито Амбасаду Української Народної Республіки.

«Дуже важливо, що Посольство у Стамбулі було відкрито одним із перших дипломатичних представництв Української Народної Республіки. Дуже важливо, що в Османській імперії тоді була абсолютно тверда позиція по визнанню УНР, імперія визнала її однією з перших. Дуже важливо, що в ті роки видатні українці захищали права українців і представляли Україну», – сказав Петро Порошенко під час урочистої церемонії.

Президент подякував українському Посольству і Консульству, які провели велику дослідницьку роботу, турецьким партнерам, які допомогали задля відкриття цієї дошки та іспанським партнерам у співпраці з якими були отримані всі необхідні дозволи, щоб була можливість вшанувати пам’ять української Амбасади.

Також Глава держави відзначив громаду, яка сьогодні численно і гостинно зустрічає українську делегацію. «Дуже важливо, що тут сьогодні є і хлопчики, і дівчатка в українських національних костюмах, і в кримськотатарських. Ми вітаємо таку гостинність і такий зв’язок між громадою і українською владою», – сказав він.

Під час спілкування із присутніми Петро Порошенко також повідомив, що за кілька годин відбудеться його зустріч із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та засідання Стратегічної ради між Україною і Туреччиною. Глава держави підкреслив, що нині стосунки між Україною і Туреччиною є дружніми, партнерськими і стратегічними. Він також подякував Туреччині за абсолютно тверду позицію підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. «Нам приємне запевнення, що Туреччина ніколи не визнає незаконної анексії Криму», – наголосив Президент.

9 лютого 1918 року Османська імперія підписала Берестейський мир, визнаючи Українську Народну Республіку як незалежну і суверенну державу. Цей договір було ратифіковано 22 серпня 1918 року. Українська Держава та Османська імперія на взаємній основі відкрили дипломатичні місії.

Керівниками дипломатичної місії УНР в Стамбулі були: Михайло Суковкін (1918-1919 рр.), Олександр Лотоцький (1919-1920 рр.) та Ян Токаржевський-Кардашевич (1920-1921рр.). У 1921-1922 рр. Посольство УНР очолював радник Василь Мурський, який згодом став представником екзильного уряду УНР в Стамбулі.

З квітня 1919 року до травня 1922 року Посольство УНР здійснювало свою діяльність у Стамбулі в орендованому приміщенні на вул. Таксім, 25, яку сьогодні перейменовано на вул. Замбак.

У 1986-1988 рр. у рамках реконструкції історичної частини району Бейоглу низку будинків було знесено і розширено проїжджу частину бульвару Тарлабаши. Будівля колишнього Посольства УНР була реконструйована і у 2006 році викуплена Урядом Іспанії. Наразі в ній діє Інститут Сервантеса.

Джерело

 

Це інвестиції у розвиток відносин між нашими країнами – Президент України студентам Стамбульського університету, які вивчають українську мову

Маю приємність продовжити візит до Туреччини зі знакового та важливого історичного місця. Стамбульський університет – один з найстаріших навчальних закладів Туреччини, стіни якого стали свідками багатьох знакових подій і були «альма-матер» для великої кількості видатних осіб. Для мене велика честь отримати ступінь почесного доктора цього поважного навчального закладу та приєднатися до когорти інших шанованих політичних діячів, удостоєних цього звання.

Опубліковано Петром Порошенком Субота, 3 листопада 2018 р.

 

Під час офіційного візиту до Туреччини Президент Петро Порошенко відвідав Стамбульський університет, де зустрівся зі студентами і викладачами відділення української мови і літератури.

Глава держави відзначив, що радий нагоді відвідати цю надзвичайно поважну шановану освітню установу, яка є найбільшою в Туреччині і однією з найбільших у світі. «Маю велику приємність розпочати офіційний візит до Туреччини з такого знакового і історичного місця, історія якого йде коріннями ще з 1453 року. Стамбульський університет – один із найстарших навчальних закладів Туреччини, стіни якого стали свідками історичних подій, альма-матер для величезної плеяди турецьких вчених і державних діячів, політичної, ділової і наукової еліти Туреччини і всього світу», – сказав Петро Порошенко.

«Я хотів би подякувати Стамбульському університету. Минулого року, коли відбулися круглі столи були досягнуті надзвичайно важливі домовленості про обмін студентами. І сьогодні українські студенти (у Стамбульському університеті – ред.) можуть мати і бакалаврат, і магістерську програму, і аспірантуру, і докторантуру. Обмін знаннями – це взаємозбагачення», – наголосив він.

Президент також подякував університету за відкриття кафедри української мови і надання можливості студентам вивчати українську мову. «І кількість цих студентів постійно зростає. Це означає, що студенти бачать перспективу у вивчені української мови і твердо впевнені і інвестують у знання, в розвиток відносин між нашими народами і між нашими країнами», – сказав Глава держави.

Він також подякував викладачам «за непросту, але надзвичайно важливу і благородну роботу» та кожному студенту «за потяг до знань і наполегливість в їх здобутті».

Петро Порошенко процитував турецькою мовою слова Мустафи Кемаля Ататюрка: «Стала перемога можлива лише з військом знань».

Президент також зазначив, що сьогодні відбудеться засідання Стратегічної ради України та Туреччини під головуванням Глав держав. Петро Порошенко особливо підкреслив, що Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган є великим другом України.

«У нас є символічне слово двадцять. Кожен рік товарообіг між нашими країнами зростає на 20% і є надія, що у 2018 році він може нарешті досягнути цифри 4 млрд. Кожен рік на 20% зростає чисельність туристів, які з України приїжджають до Туреччини. І цього року це може складати вже від 1,3 млн до 1,5 млн туристів», – зауважив Президент.

За його словами, Туреччина була однією із перших країн з якою Україна запровадила на просто безвізовий режим, а надала можливість українським і турецьким громадянам відвідувати обидві країни з ID-картками. «Дуже приємно, що ми бачимо не тільки українських туристів на пляжах Анталії і Бодрума, на вулицях Стамбула і Анкари. Але й турецьких туристів ми постійно бачимо на вулицях Києва, Одеси, Львова, Дніпра, Харкова і по всій Україні. Це є яскравим свідченням і підтвердженням того, що нашим громадянам дуже комфортно, коли ми демонструємо такі потужні темпи розвитку», – зазначив Глава держави.

Президент повідомив, що сьогодні розпочав програму свого візиту з участі у відкритті пам’ятного знаку на будівлі першої української Амбасади, яка представляла Україну в Османькій імперії у 1918-1922 роках, коли Туреччина однією з перших визнала Українську Народну Республіку. Він також нагадав, що в 1709 році Османська імперія надала захист гетьману Мазепі.

Історія стосунків України і Туреччини надзвичайно динамічна, підкреслив Глава держави. «Саме тому нам дуже важливо тверда і принципова позиція Туреччини у підтримці суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, чітка позиція по невизнанню незаконної анексії Криму Російською Федерацією, підтримки наших братів – кримських татар, надання їм захисту і чіткої координації дій, включно зі спільними позиціями у міжнародних організаціях», – наголосив він.

Петру Порошенко було присвоєння звання Почесного доктора Стамбульського університету. Президент подякував за високе визнання. «Для мене є величезна честь отримати ступінь Почесного доктора цього поважного навчального закладу та приєднатися до когорти славетних діячів, удостоєних цього звання. Туреччина дуже важлива для мене країна», – сказав він.

Ректор Стамбульського університету під час вручення Главі Української держави мантії зазначив, що ця ступінь присуджується за утвердження демократичних цінностей у світі та зусилля по зміцненню українсько-турецьких відносин. «Протягом всієї вашої політичної діяльності ви зміцнюєте українсько-турецькі відносини», – сказав він.

Президент також провів зустріч з ректором Стамбульського університету Махмутом Аком та держави залишив запис у Книзі почесних гостей.

Зараз у Туреччині в освітній галузі працює 62 українця і величезна кількість українських студентів, що вивчають турецьку мову. Поглиблюється співпраця науковців та освітян в різних сферах, відбувається постійний обмін студентами.

Джерело

 

У Стамбульському університеті розпочала роботу виставка архівних документів «Україна і Туреччина в 1918-1921 роках: до століття взаємної дипломатичної присутності»

У рамках офіційного візиту до Туреччини Президент Петро Порошенко взяв участь у відкритті виставки архівних документів, присвяченої 100-річчю українсько-турецької дипломатичної присутності «Україна і Туреччина в 1918-1921 роках: до століття взаємної дипломатичної присутності», яка розміщуватиметься у Стамбульському університеті.

Разом з Главою української держави виставку відкрив ректор Стамбульського університету Махмут Аком.

Виставка «Україна і Туреччина в 1918-1921 роках: до століття взаємної дипломатичної присутності» архівних документів підготовлена Міністерством закордонних справ України, Посольством України в Турецькій Республіці у співпраці з Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин та Державною архівною службою України.

Її експозиція складається з 6 стендів. Перший з них – «Мирні переговори в Брест-Литовську: процес і результат». Другий присвячений дипломатичній місії Османської імперії в Києві у 1918-му році. Третій стосується роботи генеральних консульств Османської імперії в Одесі та Харкові. Четвертий – про діяльність першого українського представництва в Туреччині. П’ятий стенд розповідає про діяльність Посольства Української Держави/УНР у Стамбулі в другій половині 1918-го – 1921 і має назву «З Україною в серці». На шостому стенді представлено розвиток українсько-турецьких контактів в період приходу до влади більшовиків.

Джерело

 

Щиро дякую Вселенському Патріарху, Його Всесвятості Варфоломію, за сьогоднішню нашу, як завжди, по-родинному теплу і сповнену мудрості, зустріч – Президент України

Сьогодні історичний день. Ми уклали Угоду про Співробітництво та Взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, яку разом з Його Всесвятістю ми щойно підписали.Від імені українського народу дуже дякую Його Всесвятості і Синоду за дуже важливе і мудре рішення. Ця Угода завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви.

Опубліковано Петром Порошенком Субота, 3 листопада 2018 р.

 

Вітаю всіх з підписанням Угоди про створення незалежної української Церкви.Це Угода про співпрацю у створенні незалежної православної Церкви в Україні, Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю.

Опубліковано Петром Порошенком Субота, 3 листопада 2018 р.

 

«Сьогодні історичний день. Ми уклали Угоду про Співробітництво та Взаємодію між Україною та Вселенським Патріархатом, яку разом з Його Всесвятістю ми щойно підписали.

Від імені українського народу дуже дякую Його Всесвятості і Синоду за дуже важливе і мудре рішення. Ця Угода завершує процес, щоб надання Томосу відбулося за всіма канонами православної церкви» – написав Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

Джерело

 

Україна та Вселенський Патріархат підписали Угоду про створення незалежної української Церкви

Президент Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій підписали Угоду «Про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським Патріархатом». Це Угода про співпрацю у створенні незалежної православної Церкви в Україні, Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю.

Глава Української держави наголосив, що сьогоднішній день є історичним для створення незалежної української автокефальної православної церкви, адже сьогодні відбулося підписання Угоди про створення незалежної української Церкви, яка завершує процес надання Томосу Україні.

«Угода, яку ми сьогодні підписали, робить всі умови для того, щоб процес підготовки до Собору, процес надання Томосу був приведений у абсолютно чітку відповідність до канонів православної Церкви. Я вітаю всіх вас з підписанням цієї Угоди. Хочу наголосити, що третє листопада – це історичний день для створення української автокефальної православної Церкви», – наголосив Петро Порошенко.

«Сьогодні історичний день. Історичний день, який був започаткований з перших днів відновлення незалежності України, коли українці прагнули і молилися для того, щоб Господь послав їм незалежну автокефальну єдину помісну українську православну Церкву», – додав Президент.

«Закликаю українців молитися – за мир, за єдність української Церкви. Молитися за те, щоб Господь не допустив провокацій, яких так прагнуть наші вороги, щоб Господь не допустив крові. І ми будемо робити все можливе для того, щоб якнайшвидше ми змогли завершити процедуру надання Томосу українській Церкві Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм», – також сказав Глава держави.

Вселенський Патріарх Варфоломій також підкреслив, що сьогодні важливий історичний момент для двосторонніх зв`язків, але також і для православ`я в цілому.

«Щойно ми підписали Договір про співпрацю між Вселенським Патріархатом і Україною і цей Договір допоможе прискорити надання автокефалії православній Церкві в Україні», – зазначив Патріарх Варфоломій.

Його Всесвятість підкреслив: «Це право – мати автокефальну Церкву, і це бажання, яке ви мали багато років здійснюється у ці дні».

«Так як це право мали інші народи Балкан, які отримали автокефалію від Матері-Церкви. Це є виключне право Матері-Церкви дарувати автокефалію, коли вона вважає за доцільне, коли всі умови готові для цього процесу», – особливо наголосив Вселенський Патріарх.

Джерело

 

Україна вдячна Вселенському Патріархату за мудре рішення – Президент про надання автокефалії українській Церкві

Україна вдячна Вселенському Патріархату та Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за рішення про надання автокефалії українській православній Церкві. «Я від імені українського народу дуже вдячний Його Всесвятості, дуже вдячний Синоду, всім ієрархам Вселенського Патріархату за надзвичайно важливе і мудре рішення про відкриття для української нації дверей Церкви і дороги до Бога», – сказав Петро Порошенко після зустрічі з Патріархом Варфоломієм та підписання Угоди про створення незалежної української Церкви.

Президент нагадав, що початком заключного етапу надання Україні Томосу стала його зустріч із Патріархом Варфоломієм навесні цього року. «Одразу ж після Великодня, 9 квітня ми в цій кімнаті зустрілися з Його Всесвятістю і домовилися, що ми виходимо на фінішну пряму надання автокефалії Україні і створення єдиної помісної православної Церкви», – констатував він.

«Було багато зроблено. Було моє як Президента України звернення до Його Всесвятості, це звернення було підтримано Верховною Радою України, обласними радами, великою кількістю українців, які молилися за те, щоб Господь допоміг нам у створенні цієї Церкви», – додав Глава держави.

Він також зазначив, що звернення до Його Всесвятості стосовно прийняття рішення про надання Томосу підтримали всі ієрархи Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Автокефальної Православної Церкви та частина ієрархів Української Православної Церкви Московського Патріархату. «Зробили звернення про прийняття Синодом Вселенського Патріархату довгоочікуваного рішення про Автокефалію. Українці чекали цього 1030 років», – сказав Президент.

Вселенський Патріарх висловив переконання, що рішення про автокефалію призведе до єдності всіх православних в Україні, бо вже 30 років вони перебувають у розділенні.

«Нова автокефальна Церква об`єднає всіх віруючих православних в Україні. І ця нова церква увійде у сім’ю православних церков. І всі ми разом будемо працювати для добра наших віруючих і для слави Божого імені», – сказав він.

Патріарх Варфоломій подякував Президенту України Петру Порошенку та українській делегації за візит.

Він також подякував за рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському Патріархату для постійного представництва Матері-Церкви у столиці України.

«Молюся Господу, щоб найближчим часом я знову відвідав вашу прекрасну і гостинну країну», – сказав Його Всесвятість.

Вселенський Патріарх також наголосив, що через Президента України як вибраного представника українського народу передає своє благословення українському народові.

Джерело

 

У Стамбулі розпочалася зустріч Президентів України та Туреччини

У Стамбулі, у Палаці «Buyuk Mabeyn» розпочалася зустріч Президента України Петра Порошенка та Президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана.

Після спілкування Глав двох держав відбудеться Сьоме засідання Українсько-турецької стратегічної ради високого рівня під головуванням Петра Порошенка та Реджепа Таїпа Ердогана.

За результатами переговорів заплановано підписання двосторонніх документів.

Джерело

 

Україна та Туреччина підписали документи про двосторонню співпрацю

У рамках офіційного візиту Президента Петра Порошенка до Туреччини було підписано низку двосторонніх документів.

Президент України Петро Порошенко та Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган підписали «Спільну заяву за результатами Сьомого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Турецькою Республікою».

У присутності Глав двох держав було підписано «Меморандум між ДК «Укроборонпром» та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки щодо взаємних банківських гарантій». Документ підписали Генеральний директор ДУ «Укроборонпром» Павло Букін та президент з питань оборонної промисловості Турецької Республіки Ісмаїл Демір.

Меморандум визначає умови виконання договірних зобов’язань між ДК «Укроборонпром» та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки, зокрема у контексті регулювання порядку отримання банківських гарантій, необхідних для реалізації проектів у сфері оборонної промисловості. Документ закріплює домовленості сторін про реалізацію контрактів у сфері оборонної промисловості без необхідності отримання банківських гарантій, якщо сума становить менше 10 млн. дол. США.

Була укладена і «Угода про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки», яку своїми підписами скріпили Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів та Голова Управління Турецького агентства співробітництва і координації Сердар Чам.

Угода створить правові основи для заснування Управлінням Турецького агентства співробітництва та координації Офісу координації програм в Україні з метою розвитку плідної співпраці в економічних та соціальних сферах між урядами двох країн. Особлива увага приділятиметься проектам (програмам) технічного та фінансового співробітництва, спрямованим на розвиток освітньої інфраструктури, соціального обслуговування, сільського господарства, туристичних та виробничих секторів держав, а також підвищення рівня інституціоналізації в секторі державного управління.

Джерело

 

Україна та Туреччина координуватимуть зусилля задля звільнення українських в’язнів Кремля – зустріч Президента Порошенка та Президента Ердогана

Дуже продуктивним було сьоме засідання Стратегічної ради високого рівня, яке пройшло під нашим з паном Ердоганом головуванням. Пріоритетним було питання безпеки і співробітництва у сфері оборони.Дякую президенту Recep Tayyip Erdoğan за тверду позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму і засудження агресії РФ на Сході України. Високо цінуємо допомогу у звільненні політичних в’язнів – громадян України, які незаконно утримуються в окупованому Росією Криму і на території самої РФ. Важливими для нас є запевнення Туреччини, що вона не залишиться осторонь «повзучої агресії» Росії в Азовському морі і проблеми порушення прав людини у Криму. Ми підтвердили налаштованість працювати разом над вирішенням цих питань на двосторонньому рівні і в рамках міжнародних організацій, зокрема ООН.

Опубліковано Петром Порошенком Субота, 3 листопада 2018 р.

 

Президент України Петро Порошенко наголосив, що Украіна вдячна Туреччині та Президенту Реджепу Таїпу Ердогану за зусилля із звільнення українських політичних в’язнів та заручників, які незаконно утримуються в Росії та на окупованих українських територіях.

«Ми високо цінуємо допомогу Туреччини і особисто пана Президента у звільненні політичних в’язнів. Дуже дякуємо за звільнення Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова, і домовилися щодо тих, хто незаконно утримується в окупованому Криму і на території РФ, будемо продовжувати координацію про продовження процесу звільнення політв’язнів», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Реджепом Таїпом Ердоганом за підсумками переговорів у Стамбулі.

Глава держави також зауважив: «Безумовно, не лише ми з паном Президентом Ердоганом, але й весь світ піклується зараз про звільнення українських заручників». Він нагадав, що під час візиту Канцлера Німеччини Ангели Меркель в Україну також обговорювалось питання звільнення українців, що незаконно утримуються в російських тюрмах та на окупованих територіях.

Президент також повідомив, що буде піднімати це питання під час візитів до Фінляндії та Франції.

«Безумовно, ми будемо робити все можливе і не втрачаємо оптимізм, щоб і Олег Сенцов, і Сущенко, і Балух і інші політв’язні якомога швидше опинилися дома. І міжнародна підтримка тут відіграє вирішальну роль», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави зауважив, що Росії дуже важко пояснити чому до в’язниці запроторюють лише за вивішений український прапор на власному будинку, або й взагалі без пояснення будь-яких причин виносяться вироки по 20 років ув’язнення.

«Ми об’єднуємо наші зусилля для того, щоб посилити тиск на Росію і забезпечити звільнення як тих, хто перебуває в російських в’язницях, так і тих, кого тримають в заручниках на окупованій території. Ми будемо продовжувати нашу бортьбу», – наголосив Петро Порошенко.

Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, в свою чергу, нагадав про звільнення двох політичних в’язнів Ахтема Чийгоза і Ільмі Умерова, які були видані турецькій стороні і після того відпущені і повернулись в Україну.

«Цього разу ми отримали більш довгий список який ми одразу ж передали російській стороні. І бажаю, щоб ми слідкували за цим процесом і були успішні у його вирішенні», – зазначив Президент Туреччини.

Джерело

 

Президенти України та Туреччини доручили пришвидшити підготовку до підписання Угоди про зону вільної торгівлі між двома країнами

Президент України Петро Порошенко повідомив, що під час Сьомого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україно та Туреччиною були «дані абсолютно чіткі вказівки прискорити завершення переговорів по досягненню домовленостей і підготовки до підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною».

«Ми впевнені в тому, що ці цифри в двадцять – на 20% зростання товарообігу, на 20% зростання рівня інвестицій, на 20% зростання кількості туристів, які відвідують Туреччину, в тому числі і з використанням ID-карток – це на сьогоднішній день важливе і велике досягнення. Але ми ставимо з паном Президентом ще більш амбітні цілі», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Президентом Туреччини.

«Ми прийняли рішення про підписання до кінця року Угоди про вільну торгівлю. Ми віримо, що завдяки цьому ми досягнемо мети – торговельного обороту в 10 млрд доларів», – в свою чергу зазначив Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Джерело

 

Ми вдячні Турецькій Республіці за послідовну та незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України – Президент

Україна цінує незмінну позицію Туреччини щодо підтримки її суверенітету, територіальної цілісності та не визнання анексії Криму країною-агресором Росією. Про це Президент Петро Порошенко заявив під час спільної з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом прес-конференції у Стамбулі.

Глава держави зазначив, що проблемам, які постали нині перед нашою державою в наслідок збройної агресії з боку Російської Федерації, було приділено особливу увагу в ході українсько-турецьких переговорів.

«Безумовно, в умовах що склалися, пріоритетом були питання безпеки, військово-технічної співпраці і я дуже дякую пану Президенту за тверду, чітку і послідовну позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму з боку Російської Федерації і засудження агресії на сході нашої держави, яку здійснюють Збройні Сили Російської Федерації», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також підкреслив, що важливими для України є запевнення Туреччини, що вона не залишиться байдужою до проблемних питань. «Важливими для нас є запевнення Туреччини, що вона не залишиться осторонь питань «повзучої агресії» в Азовському морі та порушення прав людини на окупованому півострові. За словами Петра Порошенка, сторони домовилися про координацію дій з вирішення цих питань.

«Ми підтвердили налаштованість працювати разом над вирішенням цих питань як на двосторонньому рівні, так і на багатосторонньому рівні у форматі міжнародних організацій, зокрема ООН. Я запропонував пану Президенту активізувати наш діалог, у тому числі підтримки рішення щодо розміщення миротворців відповідно до мандату ООН. Ми довіряємо Туреччині і будемо щасливі бачити, якби Туреччина взяла участь у встановленні миру на Донбасі через свою миротворчу місію в складі ООН», – наголосив Президент України.

Реджеп Таїп Ердоган, у свою чергу, запевнив у незмінності позиції Туреччини щодо України. «Вірте, будь ласка, в нашу позицію, яка полягає у підтримці суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та політичної єдності України. Ми ще раз наголосили, що ми ніколи не визнавали і не будемо визнавати незаконну анексію Криму і ми будемо продовжувати охороняти права і інтереси кримських татар – як тих, що залишилися на території Криму, так і тих, які були змушені переїхати з того регіону», – заявив Президент Турецької Республіки.

«Звичайно ж, ми хочемо та бажаємо, щоб ті сутички на сході України, які зараз там тривають, завершилися і були розв’язані в межах міжнародного права дипломатичними, мирними шляхами», – також додав він, зазначивши, що Туреччина зі схваленням слідкує за діяльністю посла Артурула Апакана на посаді Голови СММ ОБСЄ в Україні.

Джерело

 

Україна та Туреччина мають надзвичайно великі перспективи співпраці – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний, що Україна та Туреччина мають значні перспективи розвитку двостороннього співробітництва, про що засвідчили сьогоднішні перемовини та засідання Стратегічної ради високого рівня.

«Сьогодні ми мали дуже теплі, дружні переговори – майже дві години віч-на-віч, а потім ще дві години у форматі організації. Це свідчить про те, наскільки широкий був порядок денний питань, які стоять для двостороннього співробітництва і координації наших дій на міжнародній арені», – сказав Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом.

«Я мав чудову нагоду ще раз пересвідчитися, що в особі Президента Ердогана ми маємо надійного, доброго друга і партнера для України», – додав Петро Порошенко.

Сьоме засідання Стратегічної ради високого рівня, яке пройшло під головуванням президентів України та Туреччини, Глава Української держави назвав надзвичайно продуктивним.

«Переговори засвідчили високий рівень взаєморозуміння і ефективне долання будь-яких перешкод, які ми на сьогоднішній день ми прибираємо в економічній, політичній, гуманітарній і соціальній сферах відносин між нашими державами», – констатував він.

Зокрема, за словами Петра Порошенка багаторічна плідна взаємодія з Турецьким агентством співробітництва і координації сьогодні отримала нові правові рамки після підписання Угоди про співробітництво у сфері розвитку. «І ми будемо дуже дякувати, якщо це співробітництво буде, в тому числі і щодо інфраструктурної розбудови, стосуватиметься і українського Донбасу», – зауважив він.

Також Президент відзначив прогрес, якого досягли дві країни у транспортній сфері, особливо у напрямку лібералізації двосторонніх вантажних перевезень. «Це крок до належного використання транзитних можливостей України та Туреччини і ці транзитні можливості з’єднують Європу з Близьким Сходом, Центральною Азією і ми точно маємо тверді наміри розвивати цю співпрацю», – підкреслив Глава держави.

Також Президент констатував результативну співпрацю у військово-технічній сфері.

Окрему увагу Петро Порошенко звернув на розвиток співробітництва у культурній сфері і подякував за відзнаку фільму «Донбас» відомого українського режисера Сергія Лозниці премією кінофестивалю Боаз’ічі у Стамбулі. «Приємно, що розвитком культурно-гуманітарних обмінів також є художній фільм «Кіборги», який вийшов на великий екран в Туреччині. Я думаю, що це також свідчить про вагомі результати у сфері культурної співпраці», – сказав Глава держави.

Президент також анонсував відвідання завтра підприємств оборонного комплексу, відкриття консульства в Анталії, яке покращить консульське обслуговування українських громадян, які приїхали на відпочинок чи постійно проживають у Туреччині.

«Перспективи нашої співпраці є надзвичайно великими. Ми маємо захищати людей і я впевнений, що наступним завданням у напрямку захисту є завершення роботи над двосторонньою угодою про соціальний захист. Ми з паном Президентом поставили ці завдання сьогодні», – сказав Петро Порошенко.

«Ці перспективи дуже добре розуміють і в Анкарі, і в Києві і вони несуть взаємну вигоду. Це розуміють і в Анкарі, і в Києві і я з приємністю можу констатувати, що наша співпраця з Президентом Ердоганом, наша співпраця з Туреччиною має дуже важливий стратегічний характер», – додав він.

Глава держави також зазначив, що радий знову бути на гостинній турецькій землі, адже сьогодні мав зустрічі не просто з керівництвом сусідньої країни, а одним із ключових партнерів України на зовнішній арені.

Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, у свою чергу, також висловив задоволення візитом Президента України.

«В цьому році ми відзначаємо 100-ту річницю встановлення дипломатичних відносин з Україною. Османська імперія стала однією з перших держав, яка у 1918 році визнала молоду державу – Українську Народну Республіку. І сьогодні ми розвиваємо наші стосунки саме з візією того періоду», – нагадав він.

Реджеп Таїп Ердоган зазначив, що з часу створення такого інструменту, як Стратегічна рада високого рівня двосторонні відносини України та Туреччини вийшли на рівень стратегічного партнерства.

«Завдяки цьому ми з кожним роком зміцнюємо наші стосунки і будемо продовжувати їх зміцнювати», – переконаний він.

Серед досягнень за останні роки Президент Ердоган назвав можливість громадян двох країн здійснювати взаємні поїздки за ID-картками. «Протягом 2018 року кількість громадян України, які відвідали нашу країну вже перевищили 1 млн осіб», – зазначив він.

«З кожним днем посилюється і розвиваються наше співробітництво у галузі військово-промислового комплексу. Наші компанії готові вже ставити свої підписи під спільними проектами», – додав Президент Туреччини.

«Такі засідання дають нагоду для окреслення рамок відповідальності один перед одним. Щойно ми з моїм колегою Президентом Порошенком підписали Спільну заяву за результатами нашого спільного засідання. Цей документ до наступного засідання, яке ми проведемо в Києві, буде нашою «дорожньою картою», – сказав Реджеп Таїп Ердоган.

Він також зазначив, що Туреччина слідкує за процесом реформ в Україні і висловив переконання, що «успішність України в цьому процесі піде на користь не тільки Україні, а й всім країнам регіону».

Джерело

 

© Фото Михайла Палінчака

Автор