Хроніки багатонаціональних авіаційних навчань «Чисте небо-2018» (фото)

В Україні тривають багатонаціональні авіаційні навчання “Чисте небо – 2018”

Разом з українськими пілотами в небі працюють льотчики з 8 країн-членів НАТО.

Злітаність екіпажів, досягнення взаємосумісності за стандартами Північноатлантичного аль’янсу, обмін досвідом – основні завдання навчань. Між собою в небі та з землею радіообмін ведеться англійською.

Джерело

 

День четвертий. Візит Президента України Петра Порошенка

Сьогоднішній ранок був туманним і клопітним, адже вперше наше летовище мав відвідати Президент України Петро Порошенко. Рівень відповідальності зашкалював! Власне кажучи, до візиту “першого” готувалися давно, але у доброго ґазди має бути готове ВСЕ до прийому високоповажних гостей.

Зустріч з учасниками міжнародних навчань відбулась у ангарі, розташованому неподалік стоянки літаків та злітно-посадкової смуги. Разом з Президентом до авіаторів прибули Міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак та начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко.

Зайшовши до приміщення ангару, Петро Олексійович став перед присутніми і… почав співати Гімн України. Присутні підхопили, і вийшло дуже гарно! Привітався Президент з військовою спільнотою також по-новому “Слава Україні!”. Присутні відповіли “Героям Слава!”. Цим вчинком Президент довів, що САМЕ СЬОГОДНІ він підписав свій Указ щодо нового вітання у Збройних Силах. “Здрастуйте, товариші!” кануло у Лету, хвалити Бога!!!

Виступ Петра Порошенка був нетривалим, але насиченим. У своїй промові Верховний Головнокомандувач відмітив те, що військова співпраця Збройних сил України з військами інших країн світу, дружніх до України щоденно міцнішає, і міжнародні навчання “Чисте Небо-2018” стали вінцем майже 25-річної наполегливої роботи військовиків. Згадав Петро Олексійович і про те, що станом на нинішній час з початку року Збройні Сили України отримали майже 2000 одиниць військової техніки та озброєння, і це тільки початок. Закупівля новітніх зразків та модернізація вже наявних – чи не найперша задача держави та уряду для зміцнення власної обороноздатності.

Виступ Президента закінчився виконанням Гімну України та вже зміцнілим “Слава Україні!” – “Героям Слава!”.

Потім Петро Порошенко відвідав статистичний показ авіатехніки та побесідував з авіаторами. З американськими пілотами спілкувався без перекладача. У цей час у небі демонстрували свій бойовий вишкіл учасники навчань “Чисте небо-2018”.

Що ж, пане Президент, дякуємо за візит і гарні новини.

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

Джерело

 

Українські та іноземні військові під час навчань «Чисте небо — 2018» обмінюються досвідом проведення евакуації екіпажів, які зазнали лиха

На Вінниччині, в рамках багатонаціональних навчань «Чисте небо — 2018» (Clear Sky — 2018), фахівці пошуково-рятувального забезпечення Збройних Сил України спільно з військовослужбовцями з США та Данії практично відпрацьовують питання пошуку, надання допомоги та евакуації екіпажів, які зазнали лиха.

Рятувальні роботи проводяться на різних тактичних майданчиках: відкритій місцевості, у лісовій смузі та на воді. До проведення тренувань задіяні вертольоти типу Мі-8, літак аеромедичної евакуації Ан-26 «Віта». Паралельно з тренуваннями груп пошуково-рятувального забезпечення спільні польотні завдання на літаках Ан-26 та С-130J виконують українські та американські військові льотчики.

За словами старшого національного представника на навчаннях «Чисте небо — 2018» на аеродромі «Гавришівка» полковника Валерія Сморжанюка, на Вінниччині загалом відпрацьовується 4 складові багатонаціонального навчання. Окрім авіаційного компоненту та пошуково-рятувального забезпечення, спільні завдання виконують підрозділи аеромедичної евакуації та спеціалісти з кібербезпеки.

— Програма навчань «Чисте небо −2018» дуже насичена. Це стосується кожного з напрямків. Польоти, до прикладу, відбуваються і вдень, і вночі. Окремі завдання виконуються на гранично малих висотах. Щільний графік тренувань у фахівців з аеромедичної евакуації. Вчора, до речі, корективи у тренування військових медиків внесло саме життя. Екіпаж реанімаційно-операційного літака Ан-26 «Віта» з американськими та українськими медиками на борту здійснив аеромедичну евакуацію пораненого з Харкова до Києва, — розповів полковник Валерій Сморжанюк.

Розповідаючи про хід проведення навчання офіцер зазначив, що рівень підготовки учасників дуже високий, зокрема у питаннях пошуково-рятувальної діяльності. Українські військові мають чималий досвід, набутий в ході бойових дій на сході. Водночас, інструктори з США та Данії пройшли «гарячі точки».

— Важливим є те, що під час спільних завдань іноземні військові прислухаються до нас і цікавляться українським досвідом. Беруть для себе багато корисного. Натомість і ми навчаємось у них. Власне, для цього подібні заходи і проводяться, — наголосив полковник Валерій Сморжанюк.

Джерело

 

День п’ятий. День високоповажних гостей

П’ятий день перебігу міжнародних військових навчань “Чисте небо-2018” розпочався, як і попередні, з… ранкового туману.

Близько дев’ятої години ранку до контрольно-перепускного пункту аеродрому бригади тактичної авіації імені Петра Франка почали прибувати представники засобів масової інформації. Чулась тут і “щира солов’їна”, і конкретна англійська, і командна німецька та романтична італійська. Загалом, для висвітлення заходу прибуло майже чотири десятки “акул” пера, відео та фото. Перевірка документів, інструктаж з питань безпеки та поведінки і… ось журналістська братія на майданчику для урочистостей.

Перед учасниками навчань, гостями та представниками ЗМІ виступили Командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов та командувач Військово-Повітряних Сил Національної Гвардії штату Каліфорнія генерал-майор Клей Ґаррісон. Обидва генерали подякували організаторам та учасникам навчань за надану можливість для обміну бойовим досвідом.

Згодом, у ангарі для брифінгів командири авіаційних частин, котрі беруть участь у навчаннях “Чисте небо-2018” розповіли присутнім журналістам про перебіг навчань, основні задачі та вимоги до учасників.

Командир бригади тактичної авіації імені Петра Франка полковник Євген Булацик розповів про те, що його підлеглі по-авіаційному, “на льоту” переймають досвід американських колег, і що мовний бар’єр тут не перешкода, адже професіонал завжди зрозуміє професіонала.

Високоповажним гостям та журналістам був представлений статистичний показ бойової авіаційної техніки та авіаційного бомбо-ракетного озброєння.

У визначений час у небо почали підійматися бойові машини. Поки здійснювався процес постановки літаків у повітрі для почергового прольоту над летовищем (зайняло трохи часу…) для присутніх було продемонстровано інсценування аеромедичної евакуації пілота літака, котрий зазнав аварії. За легендою, пілот катапультувався, і до місця його приземлення було направлено рятувальний гелікоптер, котрий забрав пілота і доставив його до санітарного літака. У свою чергу санітарний літак відтранспортував пілота до лікувального закладу.

Кульмінацією дійства став проліт бойових машин над аеродромом. У міні-параді взяли участь усі марки літаків-учасників навчань та безпілотний літальний апарат. Із захопленням глядачі спостерігали за “небесними викрутасами” пілотів.

Власне кажучи, не “гулом літаків єдиним” жив сьогодні аеродром. Порадувати присутніх звуками музики та співу прибули оркестр Військово-Повітряних Сил Сполучених Штатів Америки у Європі з німецького міста Раммштайн і оркестр та балетна група Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних сил України з Вінниці. Українські музики вразили присутніх гарним співом та хореографічними постановками. Американські ж колеги розпочали за традицією, з джазу. Неймовірно чаруючий голос американської солістки теплом розлився у душах слухачів. Але “апогеєм апофеозу” стала імпровізація американських маестро у стилі “свінг” на мотиви пісні вояків УПА “Лента за лентою”. Скажу відверто, взяло за душу!

Програму “Дня високоповажних гостей” було вичерпано. Гості та представники медіа залишили аеродром, а для учасників навчань продовжився будень. Польоти.

Джерело

 

Автор