Хроніки багатонаціональних авіаційних навчань «Чисте небо-2018» (фото, відео)

До навчання «Чисте небо-2018» готові

07 жовтня 2018, 15:00

Протягом останнього тижня з метою проведення багатонаціонального навчання “Чисте небо-2018” на аеродром Старокостянтинів, що на Хмельниччині, було передислоковано особовий склад та літаки Повітряних Сил Збройних Сил України. За останні дні мешканці міста побачили в небі не тільки звичні для них Су-24, а ще й літаки винищувальної авіації типу МіГ-29 та Су-27.

Окрім того подією став приліт літаків F-15 144-го винищувального крила Національної гвардії штату Каліфорнія.

Нагадаємо, що багатонаціональне навчання “Чисте небо– 2018” буде проведене протягом 08-19 жовтня 2018 року на території Хмельницької (м. Староконстянтинів) та Вінницької (аер. Гавришівка) областей.

У навчаннях окрім України прийматимуть участь ще дев’ять країн, а саме: Бельгія, Велика Британія, Данія, Естонія, Нідерланди, Польща, Румунія та США.

Джерело

 

Gepostet von Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces am Sonntag, 7. Oktober 2018

 

8 жовтня у Повітряних силах ЗСУ стартувало багатонаціональне навчання «Чисте небо-2018»

08 жовтня 2018, 13:14

У такому форматі навчання проходить уперше на території України. Участь у навчанні беруть більше десяти одиниць винищувальної, транспортної авіації та БпЛА із трьох штатів США – Каліфорнії, Міссурі та Іллінойса: літаки F-15C/D, С-130, КС-135, МQ-9. Від Повітряних Сил Збройних Сил України залучаються екіпажі тактичної та військово-транспортної авіації на літаках типів МіГ-29, Су-27, Су-24, Ан-26 та літак аеромедичної евакуації «Vita».

Протягом двох тижнів близько 700 військовослужбовців країн-учасниць тренуватимуться ефективному управлінню й контролю обстановки, отримають досвід у пошуково-рятувальних операціях, аеромедичній евакуації,а також відпрацюють деякі питання із забезпечення кіберзахисту, бо саме кіберзброя сьогодні є одним із потужних інструментів в руках агресора.

Керівник навчання від України – заступник командувача Повітряних Сил з авіації – начальник авіації Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Андрій Ярецький, від Сполучених штатів Америки – заступник керівника навчань (керівник навчання) – командувач Військово-Повітряних Сил Національної Гвардії штату Каліфорнія генерал-майор Клей Гаррісон.

Загалом до навчань буде залучено понад 350 військовослужбовців Повітряних Сил. Поряд з військовою авіацією у навчанні беруть участь підрозділи протиповітряної оборони та радіотехнічні війська. У них, завдання діаметрально протилежні – виявляти, супроводжувати та знищувати повітряні цілі, умовно, звичайно.

Окрім України та США активну участь у навчанні беруть військовослужбовці з країн-членів Північноатлантичного альянсу із Бельгії, Великої Британії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі, Румунії. Причому поляки та румуни, як найближчі наші сусіди, теж підніматимуть свої винищувачі, щоправда без входження в повітряних простір України.

Під час «Чистого неба – 2018» керівництво навчання запланувало близько 330 літаковильотів та більше десяти десантувань особового складу та вантажів парашутним способом. Озброєння застосовуватись не буде!

Заступник командувача Повітряних Сил з авіації – начальник авіації Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майор Андрій Ярецький:

– Під час багатонаціонального навчання “Чисте небо – 2018” військові Повітряних Сил ЗС України у взаємодії зі своїми західними партнерами отримають цінний практичний досвід, навчаться працювати разом, планувати та управляти повітряними місіями, спільно виконувати завдання у складі сил НАТО. “Чисте небо – 2018” це один із практичних кроків Повітряних Сил ЗС України на шляху до наближення війська до стандартів НАТО, це демонстрація підтримання миру та стабільності в повітряному просторі України, підвищення рівня довіри та безпеки в регіоні. Зміцнення регіональної безпеки та військового співробітництва із країнами-членами Північноатлантичного альянсу для України є вкрай важливим та актуальним, особливо під час проведення Операції Об’єднаних сил на Сході держави.

Командувач Військово-Повітряних Сил Національної Гвардії штату Каліфорнія генерал-майор Клей Гаррісон:

– Ми – в Старокостянтинові, на Західній Україні. Це історичний день, оскільки ми вперше сіли на F-15C на злітній смузі в Україні. Це захоплює! Ми розвиваємо співпрацю протягом довгого часу. Навчання “Чисте Небо – 2018” – це кульмінація 25-річних зусиль. Це приклад, який показує співпрацю авіаційної компоненти Повітряних Сил Збройних Сил України та Повітряних Сил Сполучених Штатів Америки. Це партнерство, безумовно, усім піде на користь. Є відчуття урочистості, адже українські та американські літаки разом розміщені на злітних смугах, усі мають можливість поспілкуватися, обмінятись досвідом. Цьому заходу передувала велика робота, і нарешті ми працюємо. Це історичний день! І ми робимо це не в останній раз. Ми це повторимо!

Джерело

 

«Ми цінуємо партнерство з Україною, яке триває 25 років», — командир 146-го авіаційного крила Національної гвардії штату Каліфорнія полковник Кейт Ворд

08 жовтня 2018, 13:14

8 жовтня на військовому аеродромі «Гавришівка» бригади транспортної авіації відбулась урочиста церемонія відкриття багатонаціональних авіаційних навчань «Чисте небо-2018» («Clear Sky-2018») за участі 8 держав-членів Північноатлантичного альянсу.

В урочистих заходах крім військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь представники Збройних Сил Данії, Естонії та США.

#ClearSky2018Урочисте відкриття багатонаціонального навчання "Чисте небо -2018"

Gepostet von Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces am Montag, 8. Oktober 2018

 

У своїх промовах закордонні учасники навчань наголошували на важливості такого партнерства, яке спрямоване не лише на тренування навичок та вмінь, спільної діяльності, але й на підтримання миру на континенті.

— Ми дуже цінуємо партнерство з Україною, яке триває 25 років. Ми вважаємо, такі навчання дуже важливі для підтримання партнерських стосунків з іншими країнами. Впродовж наступних кількох тижнів будемо разом навчатись та сподіваємось, що ці навчання сприятимуть підтриманню миру в Європі та світі, — зазначив у своїй промові командир 146 авіаційного крила Національної гвардії штату Каліфорнія полковник Кейт Ворд.

У свою чергу представник Збройних Сил Королівства Данія капітан Роберт Морек, підлеглі якого разом з українськими колегами зосередяться на відпрацюванні питань бойового пошуку та порятунку, зазначив, що навчання є підтвердженням того, що усі партнери України готові завжди прийти на допомогу.

— Під час цих навчань ми зосередимо свою увагу на спільному відпрацюванні питань бойового пошуку та порятунку. На навчаннях ми тестуватимемо не тільки наші вміння і навички. Дуже важливо, що ми хочемо продемонструвати нашу готовність завжди прийти на допомогу українським військовим, — зазначив капітан Роберт Морек.

Представник Збройних Сил Естонії капітан резерву Андрус Падар у своєму зверненні зазначив, що поки у Європі немає миру, а деякі країни здійснюють ворожі акти проти сусідів, ми маємо спільно, а не поодинці протистояти цьому.

— В Європі ще не має миру і в Україні на сході далі йде війна. Ми бачимо, на які жертви йде ваша країна заради своєї незалежності. Разом — ми набагато сильніші ніж поодинці, тому ми тут зібралися, щоб обмінятися досвідом, навичками та вміннями, — сказав капітан резерву Андрус Падар.

Великі очікування від спільної роботи на цих навчаннях покладають і українські військові льотчики. За словами командира бригади транспортної авіації полковника Олега Нечипорука, українські пілоти ділитимуться своїми знаннями, набутим досвідом і водночас, здобуватимуть цінні навички взаємосумісності з повітряними силами США.

Джерело

 

«Чисте небо-2018». День другий: Порозуміння на всіх рівнях

Clear Sky – 2018 / Чисте небо – 2018

#ЧистеНебо2018 #ClearSky2018 Українські льотчики разом з американськими пілотами одночасно виконають завдання у небі на Хмельниччині.У повітрі екіпажі F-15C, Су-27, МіГ-29, Су-25, Су-24, Л-39. Пілоти обох країн здійснюють ознайомчі польоти на літаках союзників.

Gepostet von Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces am Dienstag, 9. Oktober 2018

 

09 жовтня 2018, 19:06

Другий день міжнародних військових навчань “Чисте небо-2018” розпочався, як і водиться у авіаторів у польотний день, з розвідки погоди. За льотною термінологією, “нижній край” хмарності тимчасово вплинув на початок польотів, але згодом природа змилувалась, і у небо рвонули крилаті машини. Вибрані з “льотного парку” літаки, тобто ті, які брали участь у льотній зміні, вирулювали на злітну смугу і, дотримуючись встановленого авіаційного регламенту, стартували.

Сьогодні “колеги по зброї”, українські та американські пілоти, виконували льотні завдання щодо відпрацювання злітаності та радіообміну, адже для досягнення небесної гармонії необхідне повне порозуміння – і льотне, і мовне. Радіообмін вівся англійською мовою, оскільки у міжнародних вимогах щодо виконання польотів вказана саме вона. Екіпажі у небі були, так би мовити, на паритетних засадах – американські пілоти вперше літали у нашій льотній зоні, а наші вперше вели радіообмін англійською.

Підводячи підсумки першої спільної льотної зміни, зі слів командира бригади тактичної авіації імені Петра Франка полковника Євгена Булацика, сторони відзначили, що як для першого разу, то відпрацювали усі на оцінку “відмінно”. Льотні екіпажі порозумілись у повітрі, а служби забезпечення – на землі.

Джерело

 

Gepostet von Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces am Dienstag, 9. Oktober 2018

 

Gepostet von Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces am Dienstag, 9. Oktober 2018

 

На Хмельниччині тривають багатонаціональні авіаційні навчання «Чисте небо-2018»

10 жовтня 2018, 14:39

На Хмельниччині тривають багатонаціональні авіаційні навчання за участю військових льотчиків бригад тактичної авіації Повітряних Сил Збройних сил України та представників країн-членів НАТО з Бельгії, Великої Британії, Данії, Естонії, Нідерландів, Польщі, Румунії та США.

Другого дня навчань бомбардувальники Су-24М імітували нанесення бомбових ударів по умовних цілях на авіаполігоні, що знаходиться на Волині. Винищувачі відпрацьовували польотні завдання з перехоплення порушників повітряного простору та їх супровід.

Джерело

Автор